Dr. Orosz Viktor

Neurológia, klinikai neurofiziológia

Ha fájdalmat, gyengeséget vagy zsibbadást érzünk a végtagjainkban, akkor forduljunk bizalommal Dr. Orosz Viktor neurofiziológushoz! A szakorvos eddig több mint 3500 ENG- (elektroneurográfia) és több mint 300 EMG- (elektromiográfia) vizsgálatot végzett. Azt vallja, a korrekt terápia sikere önmagáért beszél, a legfontosabb, hogy a panaszok hátterében álló betegséget időben diagnosztizáljuk.

Teljes bemutatkozás

Édesanyám belgyógyászként, édesapám pedig kardiológusként dolgozott, így korán betekintést nyertem abba, hogy mivel jár az orvosi hivatás. Kárpátalján nőttem fel, az Ungvári Állami Tudományegyetem Orvostudományi Karán diplomáztam.

Az első munkahelyem a fehérgyarmati kórház volt. Diplomámat 2003-ban, Debrecenben honosítottam. A fehérgyarmati Belgyógyászati Osztályon eltöltött egy-két év után Miskolcra, a megyei kórház Neurológia-Toxikológia-Stroke Osztályára kerültem – fogalmaz Dr. Orosz Viktor, aki 2010-ben tette le a neurológiai szakvizsgát.

Sokoldalú tudás, tapasztalat

A szakorvos 2011 februárjától az egri Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézet Neurológia és Stroke Osztályát erősíti. Klinikai neurofiziológiai szakorvosi bizonyítványát 2013-ban, Vascularis neurológia licenc vizsgáját 2015-ben, adjunktusi kinevezését pedig 2017-ben szerezte meg.

A fő csapásvonal tehát a neurológia, legyen szó például epilepsziás, Parkinson-kórral küzdő, agyérbetegségben vagy degeneratív gerincbántalmakban szenvedő páciensekről. Az elektrofiziológiát erre építettem rá, itt egy kicsit más szemlélettel közelítjük meg a beteget, a perifériás idegrendszerre koncentrálunk: neuropátiákra, alagútszindrómákra, izombetegségek megnyilvánulásaira – fejti ki Dr. Orosz Viktor, aki az egri kórházban heti 32 órás munkaidőben dolgozik, a TritonLife-ban pedig keddenként végzi az elektrofiziológiai vizsgálatokat.

Személyre szabottan a gyógyulás útján

A szakterületemen belül nem tudnék kiemelni kedvenc részt, hiszen mindig a páciens panaszaihoz igazítva végezzük el a vizsgálatot, majd az adott eredmény függvényében haladunk tovább. Ily módon a tervezett ENG-protokoll akár változhat is, tehát igazi improvizatív módszerről beszélünk. Az egri kórházban több mint 3500 ENG- (elektroneurográfia) és  300 EMG- (elektromiográfia) vizsgálatot végeztem eddig.

Ha például kéztőalagút-szindróma gyanúja áll fenn, általában felső végtagi elektroneurográfiát végzünk mindkét oldalon, fókuszálva a nyomás alá került nervus medianusra. Ám ha a vizsgálat során egy másik ideg károsodására is fény derül, akkor kicsit változik az ENG menete, továbbá, ha izombetegségre is gyanakszunk, akkor izomszúrást is el kell végezni (EMG). Ez egy vékony tű, melyet az izomhasba szúrunk. Azzal szoktam megnyugtatni a pácienseket, hogy ez az egyik legvékonyabb tű, ami a Rendelőintézetben található – mondja mosolyogva a szakorvos.

A korrekt terápia az alap

Az orvos-beteg kapcsolatban azt tartom a legfontosabbnak, hogy a páciens korrekt terápiát kapjon, elégedetten távozzon, és szükség esetén bizalommal térjen vissza. Az a jó, amikor nem kell hosszú körmondatokkal győzködni, a terápia sikere önmagáért beszél. Ha korrekt a terápia, én is nyugodtan alszom. Szerintem ez az alap – hangsúlyozza a neurológus, aki eddig két alkalommal adott elő az Országos Neurológiai Esetbörzén.

Az Ideggyógyászati Szemlében 2021-ben jelent meg egy esettanulmány, melynek társszerzője voltam. Az egyik háziorvos kolléga esetéről írtunk, aki a koronavírus okozta súlyos betegségben szenvedett. A COVID szövődményeként óriási nagyságú vérrög képződött a nyaki verőerében, és ennek a kezelési lehetőségeit vettük számba – osztja meg velünk a szakorvos, akit végül, de nem utolsósorban családjáról és szabadidős tevékenységeiről kérdezünk.

Úszás, horgászás, olvasás

A feleségem orosznyelv tanár, két kamaszgyermekünk van, mindkettőben megvan az affinitás arra, hogy orvosok legyenek, de nem fogom őket presszionálni, hiszen rengeteg csodálatos szakma van a világon.

Kikapcsolódásként heti egyszer-kétszer úszni járok, hébe-hóba pedig horgászni megyünk a fiammal. Ezek az alkalmak inkább szólnak a beszélgetésről, mintsem a kapásról. Szabadidőmben szeretnék többet olvasni, rengeteg könyvet vásároltam az elmúlt időszakban – teszi hozzá Dr. Orosz Viktor.