Dr. Páczelt András

Urológia

Dr. Páczelt András urológus szakorvos szívügyének tekinti az urológiai daganatos, illetve köves megbetegedésekkel küzdő páciensek ellátását, gyógyítását. Eddigi karrierútjában úttörő szerepet vállalt a prosztata-, illetve húgyhólyagrák nyirokcsomóáttétek kutatásában, valamint az endoszkópos lézerek alkalmazásában.

Teljes bemutatkozás

Édesapám szintén urológus, az ő személyisége eleve vonzóvá tette ezt a szakmát a szememben. Már az általános iskolai évektől kezdve érdeklődtem a természettudományok iránt. Az Apáczai Csere János Gimnáziumban tanultam tovább, ahol még inkább felerősödött bennem a biológia és kémia iránti érdeklődés. A tanulmányi versenyeken való sikeres szereplések is nagy motivációt jelentettek számomra – kezdi Dr. Páczelt András, aki később, a Semmelweis Egyetemen folytatott tanulmányai alatt is több versenyt megnyert. Emlékezetes pillanat például, amikor a Tudományos Diákköri Konferencián az Országos Haematológiai és Immunológiai Intézet egyik kutatási projektjével sikeresen szerepelt.

Dr. Páczelt András | TritonLife

Kitartó kutatás több mint 15 évig

Az egyetemen több szakma is megtetszett, főként a sebészeti vonalon, ahol a hatékony cselekvésen van a hangsúly. Végül, édesapám példáját követve, az urológiára esett a választásom. A diplomaszerzés idejére már otthonosnak éreztem ezt a pályát, kongresszusokra jártam, és a magyar urológus társadalom jelentős részét megismertem – idézi fel a doktor úr, akinek első munkahelye az Újpesti Kórház Urológiai Osztálya volt, s onnan váltott a XIV. kerületi Uzsoki utcai Kórház Urológiai Osztályára, mely jelenleg is főállásának helyszíne.

Dr. Páczelt Andrásra nagymértékben számítottak munkatársai és későbbi főnöke, Dr. Varga József főorvos úr, amikor a 2000-es években elindult egy komoly tudományos munka, a prosztata-, illetve húgyhólyagrák nyirokcsomóáttétek kutatása kapcsán.

Akkoriban világszerte senki sem közölt erről cikket, teljesen úttörő csapatot alkottunk. 2001-ben tartottunk tudományos előadást az első hat betegről (éppen ezzel párhuzamosan jelent meg erről a témáról cikk Németországban). Több mint 15 éven keresztül folytattuk a tudományos munkát, több előadásom volt külföldön is.

Lézertechnikák bevezetője

A fentiek mellett Dr. Páczelt Andrásnak az endoszkópos lézerek urológiai területen való alkalmazásában is kiemelkedő szerepe van. A Szegedi Klinikán sajátította el az ehhez szükséges ismereteket, először a kőzúzó lézerek használatát vezették be az Uzsoki utcai Kórház Urológiai Osztályán, majd a prosztataműtétekhez használt lézertechnikát is “meghonosították”.

A főorvos 10 éve dolgozik másodállásban magánrendelőben, így az állami mellett a magánszférában is nagy tapasztalattal bír. A TritonLife csapatához való csatlakozásban főként az motiválta, hogy a pácienseknek megfelelő, nyugodt környezetben, modern eszközökkel, műszerekkel, kedves és jó kedélyű szakdolgozói gárdával segíthessen mind szakrendelésben, mind pedig műtéti ellátással.

Kedvesség és mélyreható tájékoztatás

Dr. Páczelt András, amikor a beteg-orvos kapcsolat legfontosabb értékeiről kérdezzük, azt hangsúlyozza, hogy a kölcsönös kommunikáció és őszinteség, valamint az egyenrangú viszony elengedhetetlen.

Az a feladatunk, hogy megfelelő kedvességgel és alapos, mélyreható tájékoztatással segítsük a pácienseket. Így mindenről aszerint tud dönteni, hogy széleskörű rálátása van a dolgok előnyeire, hátrányaira, a lehetséges kockázati tényezőkre. Semmiképp sem szabad, hogy csalódottan távozzon, ennek érdekében mindent meg kell tennünk – fogalmaz a TritonLife urológusa, aki családjáról és szabadidős tevékenységeiről is nagy mosollyal mesél.

Továbbadják a stafétabotot

A feleségem szintén az egészségügyben találta meg a hivatását, gyermek háziorvosként dolgozik. Gyermekeinknek is továbbadtuk ezt a stafétát: a fiam az orvosi egyetemre jár, a lányom pedig gimnazista, és ő is kacsintgat az egészségügy felé.

Kikapcsolódásként sportolni és utazni szeretünk a legjobban. Számomra a biciklizés és a konditermes edzések a két legfontosabb mozgásforma. Az utazásokat belföldön és külföldön egyaránt élvezzük, a lényeg, hogy feltöltődjünk élményekkel. Legszívesebben körbeutaznánk az egész világot. Fényképezni is szoktam az útjaink során, a képeket pedig családi fotókönyvekbe rendezem. Ehhez kapcsolódik egy másik hobbim, a könyvszerkesztés, amivel immár 10 éve foglalatoskodom – mondja Dr. Páczelt András, aki – vélhetően gyermekkori zongorázós emlékei miatt – a komolyzene iránt is nagy érdeklődést mutat.