Dr. Sztipits Tamás

Már gimnazista korában sebész szeretett volna lenni Dr. Sztipits Tamás, aki végül nemcsak az álmát teljesítette be, hanem – körülbelül tíz évvel ezelőtt – vastagbél onkológiai sebészetre specializálódott. A problémákat mindig gyakorlatorientáltan közelíti meg, így kiválóan passzol hozzá a gyors és helyes döntéseket igénylő sebészi hivatás. A TritonLife csapatát 2021 tavasza óta erősíti.

A Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karán diplomáztam 2008-ban. Egyetemi éveim alatt több hazai és nemzetközi TDK-n díjazott előadásokat tartottam. A diploma átvételét követően a Semmelweis Egyetem Sebészeti Tanszékén kezdtem meg a sebészrezidensi képzést. Amikor dolgozni kezdtem, egyértelmű volt számomra, hogy külföldön is el szeretnék tölteni hosszabb időt, hogy tapasztalatot szerezzek más jellegű egészségügyi rendszerekben. Szerintem minden szakmában kiemelten fontos, hogy az ember világot lásson, az orvosi szakmában pedig kifejezetten – emelte ki Dr. Sztipits Tamás, aki az Egyesült Királyságban töltött hosszabb időt.

„Sok tudást hazahoztam”

Budapestről pályáztam meg egy álláshirdetést egy angol kórházba. Ki is repültem az interjú miatt, ami egy körülbelül félórás beszélgetés volt. Mondták, hogy egy hét múlva értesítenek, jöjjek vissza. Két óra múlva viszont indult haza a repülőgépem, így jeleztem, hogy nem tudok visszajönni. Kérték, hogy rövid időre akkor foglaljak helyet. Várakoztam, majd értesítettek, hogy fel vagyok véve. Izgalmas kezdete volt ez annak, hogy rengeteget tanulhattam ott – az angol egészségügy fejlett, modern, az orvosok nagyon jó látásmóddal rendelkeznek, és sokkal gyakorlatiasabb protokoll alapú az ellátás. Sok tudást hazahoztam – fejtette ki a sebész, akiben nem volt kérdés, hogy hazajöjjön-e vagy sem, részben a szíve, részben az itthoni környezet húzta haza, mint mondta: az ember otthon van otthon.

Figyelmét az onkológiai sebészetre összpontosítja

Dr. Sztipits Tamás 2014 decemberében kiválóan megfelelt minősítéssel tette le sebészeti szakvizsgáját a Semmelweis Egyetem vizsgabizottsága előtt. Ezt követően szakmai figyelmét kizárólag az onkológiai sebészetre, azon belül is elsősorban a vastagbéldaganatok és a májáttétek sebészi kezelésére összpontosította.

2016 őszén, Brüsszelben, az Európai Sebészeti Kollégium és az Európai Sebészeti Onkológiai Társaság közös vizsgabizottsága előtt sikeres európai onkológiai-sebészeti szakvizsgát tett, legjobb eredménnyel. Dr. Sztipits Tamás több külföldi tanulmányúton és mesterkurzuson is részt vett, hogy még jobban gyarapítsa tudását: New Yorkban, Milánóban, Frankfurtban, Amersfoortban és Hamburgban is a legjobbaktól tanult.

Óriási az igény az onkológiai profilra

Dr. Sztipits Tamás 2021 tavaszán két másik sebész kollégájával érkezett a TritonLife Róbert Magánkórházba, ahol egy olyan speciális szakterületet honosítanak meg, amely eddig nem tartozott a kórház palettájába: ez a laparoszkópos daganatsebészet (főként a vastagbél- és a végbélsebészet terén).

Nagyon pozitívnak tartom, hogy a TritonLife felismerte ennek a szakterületnek a fontosságát. Bár se nem divatos, se nem könnyű ez a terület, emellett sok kockázata is lehet egy komoly onkológiai profilnak, mégis tudatosult bennük, hogy óriási rá az igény, sajnos rengeteg a beteg. Másfelől, ez egy szuper-specializált terület, speciális eszközigényekkel, melyeknek maximálisan eleget tesz a TritonLife. Sőt, ami a legnehezebb, hogy a mi betegeink lényegében sürgősségi esetek, és a nagyon zsúfolt előjegyzésükben nekünk mindig kerítenek – akár soron kívüli – alkalmakat, hogy ezeket a pácienseket meg tudjuk operálni, s ez nem kis szervezést igényel a részükről – mutatott rá Dr. Sztipits Tamás.

Megteremteni a bizalmi légkört

A daganattal küzdő pácienseket kezelő csapatban óriási teammunkára van szükség, mindeközben a beteg és az orvos – valamint, a nővérek – közötti kapcsolat maximális bizalmon kell, hogy alapuljon. – Míg az általános sebész rövid távú kapcsolatban áll a betegeivel, addig az onkológiai sebész több évre kerül kapcsolatba a pácienseivel. Akit megoperálunk, azt legalább öt évig rendszeresen kontrolláljuk, de előfordul, hogy ennél is hosszabb ideig. Fontos tehát a bizalmi légkör – hangsúlyozta Dr. Sztipits Tamás, akit végül, de nem utolsósorban családjáról és hobbijairól is kérdeztünk.

Kikapcsolódás: otthon és úton lenni

Két gyermekem van, egy kétéves lányom és egy négyéves fiam. A feleségemmel szeretünk vitorlázni, de amíg kicsik a gyerekek, erre nem nagyon tudunk sort keríteni, velük inkább kirándulni járunk. Szeretünk utazni, akár a Balatonhoz, akár a tengerhez. Otthon is szívesen töltünk időt, szerencsére nagy kertünk van, kertészkedünk vagy lemegyünk a játszótérre. A mindennapokban sokat segít a sport, hogy letegyem a munkával járó stresszt, legyen szó például futásról, edzőteremről vagy bokszról.