Dr. Erbszt András Dr. Erbszt András Gerincsebész főorvos

SPINAL SURGERY

Dr. Erbszt András

Dr. Erbszt András

Gerincsebész főorvos

SPINAL SURGERY

Dr. Erbszt Andrást fiatalon a baleseti sebészet érdekelte, így került kapcsolatba az ortopédiával majd a gerinc orvoslással. Sebészeti filozófiája a minél kisebb beavatkozás elvére épül. Elismert gerincspecialista, a kórházban elsősorban nyaki és ágyéki műtéteket végez. Imád sportolni, korábbi kempo világ- és európa bajnok, de gyakorlatilag szinte minden sportágat szívesen kipróbál. Roskadozó könyvespolcán szakmai, utazási, pszichológiai és szépirodalmi könyvek sorakoznak. Irodája falát élsportolók fotói és köszönet nyilvánításai borítják, amelyek a doktor munkáját dicsérik.

Öt éves kora óta orvos akar lenni

A családomban egyedül a nagybátyám volt orvos, rá nagyon felnéztem és 5 éves korom óta tudom, hogy én is orvos akarok lenni. Először persze elgondolkodtam a kukás, a sorompóőr és az úttörővasutas karrieren, de kis megingás után szilárdan kitartottam az orvoslás mellett.

A pályám elején a sürgősségi betegellátás érdekelt, így az egyetem alatt elkezdtem a mentőknél dolgozni. A mentőzés, mint szerelem még sok éven keresztül kitartott az életemben, majdnem 20 évig. Amikor már nem jelentett új kihívást, akkor fordultam a sebészi aktivitás felé, ami újra az adrenalint hozott, amit már a mentőzésben is annyira szerettem.

Az Orvosi Rehabilitációs Intézetben kezdtem a gerincbetegségekkel foglalkozni. Három nagyon szép évet töltöttem ott, ezután a Honvéd Kórház Gerincgyógyászati osztályán majd az Idegsebészetén folytattam, ahol meglehetősen mély gyakorlati tudásra volt alkalmam szert tenni.

A rehabilitációs intézetben néhai Kállay Miklóstól, a Honvéd korházban Pannonhegyi Alberttől és Katona Istvántól kaptam sok hasznos szakmai inspirációt. A gerincbetegségek komplex megközelítését Varga Péter Páltól tanultam.  Idővel elkezdtem önálló utakon járni, ennek eredményeként született meg a Dr. Fit Gerincambulancia. A szaktudásom fejlesztésében pedig az endoszkópos és a minimál invavíz műtétek jelentették számomra a legfontosabb mérföldköveket.

„A mozgásszervi betegségeket mozgással kell gyógyítani, amikor ez nem lehetséges, akkor van szükség a műtéti beavatkozásra”

A gerincproblémák nemcsak alkati és genetikai, hanem civilizációs eredetűek is. A mozgásszegény és/vagy ülő életmód egyértelműen mozgásszervi betegségeket hordoz magában, túlsúlyhoz vezet, amit ízületi kopás és degeneráció követ. Sokat sportoltam és közben folyamatosan a mozgásszervi betegségekkel foglalkoztam, így nagyon hamar rájöttem, hogy a mozgásszervi betegséget mozgással kell gyógyítani. Akit lehet, első körben aktív mozgásprogrammal gyógyítunk, csak a súlyosabb eseteket műtéttel. És a mozgás a műtétek után is jelentős szerepet kap a rehabilitáció során.

Szerintem, ha jól dolgozunk, akkor csak kevés beteget kell szükségszerűen megoperálni, körülbelül húsz esetből egy igényel csak műtéti beavatkozást. Tehát nagyon sokból nagyon keveset, de azt a keveset jól kell felismerni. Van egy régi mondás, ami azt mondja, hogy akinek kalapács van a kezében, az mindent szögnek néz. Előfordul, hogy aki operálni tud, az mindenkit meg akar operálni, én azonban ezzel az elgondolással határozottan szembemegyek.

A sebészetben a minimális beavatkozás és a minél kisebb károsodás elvét követem.

Műteni azt kell, akit konzervatív kezeléssel nem lehet meggyógyítani, illetve olyan elváltozása van, melynek helyrehozatalára konzervatív kezelés keretében nincs sok esély. Szerintem az a leghatékonyabb kivizsgálási folyamat, ha minél hamarabb diagnózishoz jutunk, tehát pontosan tudjuk, hogy mit kell kezelni. Első lépésben csinálunk egy CT-t vagy egy MR vizsgálatot, hogy meg tudjuk állapítani mi a fájdalom forrása, majd jöhet a fájdalom csillapítása, illetve a műtéti beavatkozás, majd a gyógytorna és végül a speciális edzés.

Az operációk után igyekszem mindenkit az aktív élet felé terelgetni vagy visszaterelni. A minimal invazív sebészet filozófiáját preferálom, ami azt jelenti, hogy minél kisebb károsodás mellett igyekszünk a beteg problémáira megoldást találni. Egy eljárásnál mindig azt az utat választom, amely minél kevesebb szöveti roncsolással oldja meg a betegséget. Minél kevésbé avatkozunk be a szervezet működésébe, annál jobbak lesznek az eredmények. Sebészként a minimal invazív műtéti eljárások kiszélesítését látom követendőnek, gerincspecialistaként pedig a nem műtéti tevékenység, a rehabilitációs program tökéletesítése vonz.

Állandó mozgás, sosem fájó gerinc

Én világ életemben sportoltam, így először a mozgás, később pedig a mozgással való gyógyítás lett az életem központi része. Sok éven át kempoztam, ez egy meglehetősen széles technikai palettájú küzdősport. Ezen kívül dzsúdóztam, kick boxoltam és a mai napig szívesen űzök más sportokat is, például teniszezek, síelek. Új szerelem a kettlebell, ami a rehabilitációs programunknak is szerves részévé vált. Szerencsés vagyok, mert sosem voltak gerincproblémáim. Egyszer fájt a derekam, de akkor a barátaim kinevettek, hogy nekem más fájdalomtól kell szenvednem, ez túl evidens.

Időközben a fiam lett a dzsúdó edzőm. Érdekes és elég mókás dolog együtt edzeni a gyerekkel. A küzdősportban az ember megszokja, hogy megverik, de nincs annál rémesebb, amikor a saját gyereke visszafogja magát és úgy győzi le. Vicces helyzet, de közben remek családi csapatépítő. Bármilyen sportot űzök, szeretek versenyen indulni.

A kihívás része és az adrenalin is motivál, de a legfontosabb hajtóerő, hogy ha teljesítményt akarunk elérni, akkor azt versenykörülmények között kell tesztelni.

Pszichológiával a gerincproblémák ellen

 

Nagyon szeretek olvasni. Mostanában sok érdekes szépirodalmi és tudományos ismeretterjesztő könyvélményem volt. Ami még érdekel, az a pszichológia. Az egyetem alatt még a pszichológiával is kacérkodtam, de nem tudtam volna egy fotelben ülni és passzív szereplő lenni a gyógyító folyamatban. A gerincproblémák kezelésében kiemelkedő jelentősége van a pszichológiának, a lelki dolgoknak. A gerincbetegek 60-70%-a részben vagy egészben pszichoszomatikus beteg, tehát az ez irányú érdeklődésemnek kifejezetten nagy hasznát veszem. Valószínűleg nemcsak a gerincbetegek között ilyen magas ez az arány, de az tény, hogy kitüntetett helyen van. Lehet egyszer, ha lesz időm, beiratkozok az egyetemre pszichológiát tanulni. Talán majd egyszer.

Newsletter

Do not miss our promotions, be first informed about our novelties!

Tritonlife BLOG

Go to the blog
Please call me back