PCR vizsgálat kivonulással

Mindenki azt szeretné, hogy egy orvosi teszt minél hamarabb és minél egyértelműbben állapítsa meg, hogy a vizsgált páciens fertőződött-e egy kórokozóval vagy sem. A fertőzés (idegen szóval infekció) biológiai folyamat, melynek lezajlási ideje van; ezért olyan vizsgálat sajnos nem létezik, mely egy adott pillanatban 100% biztonsággal el tudná dönteni a fertőzöttség tényét. A fertőzés korai szakában a diagnosztikai teszt negatív, és csak bizonyos idő után mutatja ki az infekció tényét.

Hogyan állapítható meg a fertőzöttség?

Jelenleg kétféle eljárás ismert, melyeket egyre szélesebb körben használnak tesztelésre:

1. PCR teszt: polimeráz láncreakción alapuló teszt, mely a vírus egyik részét, az RNS-t mutatja ki. Ez az eljárás akkor alkalmazható, amikor a vírus megtalálható a véráramban és a felső légutak nyálkahártyáján, illetve a betegség tüneteit észleljük magunkon. Előnye, hogy akár már a tünetek megjelenése előtti néhány naptól kimutathatóvá válhat a koronavírus fertőzés, de sajnos nem 100%-ban – ezért javasolják a teszt ismétlését. A betegség gyógyulása után a vírus eltűnik a nyálkahártyáról. Ha a páciensnél korábban igazolták a koronavírus fertőzést, akkor két, különböző időben vett, negatív PCR teszt eredménye igazolja a gyógyulást. Ha viszont korábban nem történt vizsgálat, akkor önmagában egy negatív PCR eredmény semmit nem árul el arról, hogy azért negatív, mert a páciens már meggyógyult, vagy pedig azért, mert nem is volt fertőzése.

2. Szerológiai vizsgálat: ezek a vizsgálatok az immunrendszernek a fertőzésre adott válaszát mutatják ki. Az immunrendszer a vírus ellen először IgM típusú, majd később IgG típusú ellenanyagokat termel – a szerológiai tesztek ezen fehérjék kimutatásán alapulnak. A tesztek elvégzése indokolt lehet a tüneteket nem mutató emberek esetében, akik kíváncsiak arra, hogy átestek-e már a fertőzésen, vagy olyanoknál, akiknek korábban voltak tünetei (láz, izomfájdalom, köhögés, rossz közérzet, orrfolyás), de nem került sor PCR alapú koronavírus vizsgálatra (lásd alább).

A szerológiai vizsgálatokon alapuló gyorstesztek a betegség 7-10. napjától képesek kimutatni a fertőzést, ezért sürgős helyzetben nem alkalmazhatók, például a beteg rossz általános állapota, láz, köhögés, fulladás esetén. Ilyen esetben sürgősen értesíteni kell a háziorvost telefonon, aki az érvényes eljárási rend szerint intézkedik a beteg további ellátásáról.

 

PCR vizsgálat igénybevétele
1. Kérjük, küldje el igényét és telefonos elérhetőségét az nagyvathy.eva@robertkorhaz.hu email címre.
2. 1-2 munkanapon belül felkeressük Önt az emailben megadott elérhetőségen, hogy megbeszéljük a részleteket.

3. Az általunk küldött megrendelőlap aláírása és a kiállított számla előre utalása után egészségügyi csapatunk elvégzi a PCR vizsgálatot a megbeszélt helyszínen.

Díjszabás
10 fő alatt PCR teszt 39 990 Ft/fő
  Kiszállás Budapesten belül 90 000 Ft
  Kiszállás vidékre + 190 Ft/km
11-50 fő PCR teszt 31 990 Ft/fő
  Kiszállás Budapesten belül 90 000 Ft
  Kiszállás vidékre + 190 Ft/km
51-100 fő PCR teszt 29 990 Ft/fő
  Kiszállás Budapesten belül 2*90 000 Ft
  Kiszállás vidékre + 190 Ft/km
100 fő felett PCR teszt 27 990 Ft/fő
  Kiszállás Budapesten belül egyedi ár
  Kiszállás vidékre + 190 Ft/km


Mint általában a szerológiai diagnosztikában, a koronavírus esetében is szükség lehet a vizsgálat megismétlésére, körülbelül 2-4 hét időkülönbséggel. Az egy alkalommal elvégzett szerológiai vizsgálat biztonsági szűrésre, előszűrésre - például egy egészségügyi intézménybe való belépés előtt nem alkalmas; azonban megfelelő időzítéssel a tervezett beavatkozás előtt ismételten elvégzett két negatív eredményű teszt már igen nagy valószínűséggel képes kizárni az infekciót.

Mikor melyik vizsgálatot érdemes elvégezni?

Az, hogy mikor kell PCR vizsgálatot vagy szerológiai vizsgálatot végezni, az attól függ, hogy a páciens a feltételezett SARS-CoV-2 fertőzés okozta COVID-19 megbetegedés melyik szakaszában van.

A)  Heveny tünetek megjelenésekor (láz, elesett általános állapot, izomfájdalom, nagyfokú erőtlenség, köhögés, fulladás) sürgősen értesíteni kell a háziorvost telefonon, aki az érvényes eljárási rend szerint intézkedik a beteg további ellátásáról; ekkor PCR vizsgálat elvégzésére van szükség.

B)  Ha a panaszok kezdete után 8-14 nappal kerül sor vizsgálatra, akkor először PCR vizsgálatot, majd ha az negatív, akkor szerológiai vizsgálatot érdemes végezni. Ebben az időszakban az is racionális lehet, hogy egyszerre elvégezzük a két vizsgálatot – a beteg klinikai állapota, családi körülményei, foglakozása teheti sürgőssé a mielőbbi diagnózis biztosítását. A pozitív PCR és/vagy a pozitív IgM (akár pozitív, akár negatív IgG mellett) jelzi a zajló betegséget.

C)  Súlyos panaszok esetén mindkét fenti esetben a sürgős PCR végzendő és dönteni kell a beteg további kezeléséről, szükség esetén a kórházi beutalásról.

D)  A tünetek kezdete utáni 14. nap után, panaszmentes állapotban már egyértelműen a szerológiai vizsgálat elvégzése célszerű. A pozitív IgG mutatja a lezajlott fertőzést. Ilyenkor még az IgM is lehet pozitív – a gyorsteszt eredményét a kórelőzményi adatokkal együtt kell értékelni.

E)  Ha a páciensnek nincs és nem is volt semmilyen tünete, de tudni akarja, hogy átesett-e a fertőzésen, úgy a szerológiai vizsgálat elvégzése célszerű. Ha mind az IgM mind az IgG negatív, az azt jelenti, hogy a páciens a vizsgálat előtti 2 hétig bezárólag nagy biztonsággal nem esett át koronavírus fertőzésen. Speciális esetben lehet szükség PCR vizsgálatra, ha például a páciensnek hivatalos igazolásra van szüksége, hogy nem fertőzött (pl. külföldre utazáshoz, valamely munkakör betöltéséhez, stb.).

Hogyan történik a PCR vizsgálat?

 

PCR vizsgálatunk jelenleg csak kivonulással érhető el, Így a megbeszélt időpontban egészségügyi csapatunk megjelenik a megbeszélt helyszínen. A vizsgálathoz a szájnyálkahártyáról és az orrnyálkahártyáról egy vattapálcával kell törletet venni. Ez mindössze 2x2 másodperc, amely fájdalmatlan beavatkozás. A mintát ezt követően laborvizsgálatra küldjük és az eredményt 24-48 óra elteltével kapjuk meg. Erről az ügyfelet emailben értesítjük, ezért fontos, hogy az adategyeztetésnél az az email cím legyen megadva, amelyre az eredményt várják.

Leletek értékelése, ha csak PCR vizsgálat történikPozitív PCR

A páciens fertőző, a betegség egyaránt lehet lappangási időszakban, aktív szakban vagy – ez ritka eset - már gyógyuló fázisban elhúzódó vírushordozás mellett

Teendő: Háziorvosát kell értesítenie, aki a beteg klinikai állapotától függően dönt az otthoni kezelés lehetőségéről vagy az aktuálisan érvényes szabályok szerint az illetékes kórházi osztályra történő beutalásról. Az érvényes jogszabályi kötelezettségnek megfelelően értesítjük a népegészségügyi hatóságot. A hatóság saját hatáskörben karantént rendel el és dönt a páciens környezetébe a kontaktus kutatásról.

Negatív PCR

A páciens 70%-os valószínűséggel nem fertőzött és így nem is fertőző; ha a második vizsgálat is negatív, akkor a fertőzöttség 90 %-os biztonsággal kizárható.

Teendő: Az általános rendszabályok betartása

Leletek értékelése egyidőben elvégzett PCR és szerológiai vizsgálat esetén
 
PCR IgM IgG  
pozitív negatív negatív A páciens a fertőzés inkubációs szakaszában lehet, fertőző.
pozitív pozitív negatív A páciens nagy valószínűséggel fertőz. A páciens a fertőzés korai szakaszában (kb. 8-13. nap) lehet, fertőző.
pozitív pozitív pozitív

A páciens nagy valószínűséggel fertőz (a páciens a fertőzés késői szakaszában lehet – 14 napon túl -  de még hordozza a vírust). Ez nagyon ritka eset, hiszen a PCR a legtöbb esetben már negatív eredményt mutat ebben a fázisban, ez pedig a korábbi – 2. pontban szereplő - esetet eredményezi.

pozitív negatív pozitív

A páciens nagy valószínűséggel fertőz (a páciens a fertőzés késői szakaszában lehet – 14 napon túl-, de még hordozza a vírust), az IgM valószínűleg álnegatív, hiszen ellentmond egymásnak a két adat. Ez az előző esetnél is ritkábban fordulhat elő.

Teendő: Mind a 4 fenti esetben a páciensnek háziorvosát kell értesítenie, aki a beteg klinikai állapotától függően dönt az otthoni kezelés lehetőségéről vagy az aktuálisan érvényes szabályok szerint az illetékes kórházi osztályra történő beutalásról. Az érvényes jogszabályi kötelezettségnek megfelelően értesítjük a népegészségügyi hatóságot. A hatóság dönt arról, hogy történjen-e a páciens környezetében szűrővizsgálat.

PCR IgM IgG  
negatív negatív negatív

A páciens nagy valószínűséggel (70%) nem fertőzött, így nem is fertőz, de elkaphatja a betegséget. Ha megismétlik a PCR vizsgálatot, és az ismét negatív, akkor a fertőzöttség és így a fertőzőképesség is kb. 90%-os biztonsággal kizárható

negatív pozitív negatív

A PCR és az IgM egymással ellentmondásban van: vagy a PCR álnegatív, vagy az IgM álpozitív. A PCR vizsgálat megismétlése szükséges. Ha a PCR ismét negatív, akkor a fertőzöttség és így a fertőzőképesség is kb. 90%-os biztonsággal kizárható.

Teendő: Amíg a második PCR nem készül el, addig a pácienst potenciálisan fertőzőnek kell tekinteni. Háziorvosát kell értesítenie, aki a beteg klinikai állapotától függően dönt az otthoni kezelés lehetőségéről vagy az aktuálisan érvényes szabályok szerint az illetékes kórházi osztályra történő beutalásról. Az érvényes jogszabályi kötelezettségnek megfelelően értesítjük a népegészségügyi hatóságot. A hatóság dönt arról, hogy történjen-e direkt víruskimutatás illetve a páciens környezetében szűrővizsgálat.

negatív pozitív pozitív

A páciens a fertőzés 3. hetében lehet; nagy valószínűséggel nem fertőz. A 3. és a 4. héten a vírushordozás már ritka a jelenlegi adataink és ismereteink alapján.

negatív negatív pozitív

A páciens a fertőzés gyógyulási szakában lehet; túl van a 3., héten, nagy valószínűséggel nem fertőz a 4. héten a vírushordozás már nagyon ritka a jelenlegi adataink és ismereteink alapján.

Teendő:  Mindkét fenti esetben az általános rendszabályok betartása. Az érvényes jogszabályi kötelezettségeknek megfelelően ez esetben is értesítjük a népegészségügyi hatóságot. A hatóság a páciens kórtörténete alapján saját hatáskörében dönt a karantén elrendeléséről és a páciens környezetének szűrővizsgálatáról.

 

Leletek értékelése, ha csak szerológiai vizsgálat történik
 
IgM IgG  
negatív negatív

A páciens lehet, hogy nem fertőződött, de az is lehet, hogy a fertőzés korai szakában van.

Teendő: Az általános rendszabályok betartása. Fertőzés komoly gyanúja esetén még fokozottabb biztonságot jelenthet, ha a gyorstesztet megismétlik 2-4 héttel később (és a két teszt összevetéséből lehet a helyzetet értékelni) vagy PCR vizsgálatot végeznek.
pozitív negatív

A páciensnek nagy valószínűséggel aktuális koronavírus fertőzése van, tehát fertőző.

Teendő: Háziorvosát kell értesítenie, aki a beteg klinikai állapotától függően dönt az otthoni kezelés lehetőségéről vagy az aktuálisan érvényes szabályok szerint az illetékes kórházi osztályra történő beutalásról. Az érvényes jogszabályi kötelezettségnek megfelelően értesítjük a népegészségügyi hatóságot. A hatóság dönt arról, hogy történjen-e direkt víruskimutatás illetve a páciens környezetében szűrővizsgálat.
pozitív pozitív

Nagy valószínűséggel legalább 2 hét eltelt a betegség kezdetétől, mai ismereteink szerint 4 héttel a panaszok kezdete után a páciens már általában nem jelent fertőzésveszélyt a környezetére, az IgG megjelenése már nagy eséllyel azt jelenti, hogy nem fertőz. Azonban amennyiben nem volt klinikai panasz, és így a fertőzés kezdete nem ismert, a fertőzőképesség megszűnéséről egy PCR vizsgálat vagy egy megismételt szerológiai teszt adhat biztos információt, ha az IgG pozitivitást és IgM negativitást igazol.

Teendő:  Az általános rendszabályok betartása. Az érvényes jogszabályi kötelezettségeknek megfelelően ez esetben is értesítjük a népegészségügyi hatóságot. A hatóság a páciens kórtörténete alapján saját hatáskörében dönt a karantén elrendeléséről és a páciens környezetének szűrővizsgálatáról.
negatív pozitív

Nagy valószínűséggel legalább 3 hét eltelt a betegség kezdetétől, mai ismereteink szerint a páciens 4 hét után már nem jelent fertőzésveszélyt a környezetére. Amennyiben nem volt klinikai panasz, és így a fertőzés kezdete nem ismert, akkor egy megismételt kontroll szerológiai teszt vagy PCR vizsgálat javasolt (lásd előbb).

Teendő:  Az általános rendszabályok betartása. Az érvényes jogszabályi kötelezettségeknek megfelelően ez esetben is értesítjük a népegészségügyi hatóságot. A hatóság a páciens kórtörténete alapján saját hatáskörében dönt a karantén elrendeléséről és a páciens környezetének szűrővizsgálatáról.


2-4 hét után megismételt vizsgálat értékelése (az első eredmény negatív volt)

IgM IgG  
negatív negatív

A páciens az első teszt időpontjában nagy valószínűséggel nem volt fertőző.

A megismételt teszt időpontjában a  páciens lehet, hogy nem fertőződött, de az is lehet, hogy a fertőzés korai szakában van. Amennyiben a két teszt között karanténban volt, akkor elhanyagolható az esélye annak, hogy fertőző.

Teendő: Az általános rendszabályok betartása. További vizsgálat nem indokolt, csak új panasz, tünet vagy ismételt lehetséges fertőzés (pl. beteggel történt kontaktus) esetén.
negatív pozitív

Jelenlegi tudásunk szerint ez az eredmény nagyon kis valószínűséggel lehetséges a megismételt teszt esetén, amennyiben negatív volt az első teszt, mert 2-4 hét nem elegendő arra, hogy a betegség ennyi idő alatt lezajlódjon.

Teendő:  Az általános rendszabályok betartása. Az érvényes jogszabályi kötelezettségeknek megfelelően ez esetben is értesítjük a népegészségügyi hatóságot. A hatóság a páciens kórtörténete alapján saját hatáskörében dönt a karantén elrendeléséről és a páciens környezetének szűrővizsgálatáról.
pozitív negatív

A páciensaz első vizsgálat után fertőződött meg, körülbelül 7-14. napja. A betegség aktuálisan zajlik, a páciens fertőző.

Teendő: Háziorvosát kell értesítenie, aki a beteg klinikai állapotától függően dönt az otthoni kezelés lehetőségéről vagy az aktuálisan érvényes szabályok szerint az illetékes kórházi osztályra történő beutalásról. Az érvényes jogszabályi kötelezettségnek megfelelően értesítjük a népegészségügyi hatóságot. A hatóság dönt arról, hogy történjen-e direkt víruskimutatás illetve a páciens környezetében szűrővizsgálat.
pozitív pozitív

A páciens legalább 14 nappal ezen vizsgálat előtt fertőződött meg. Mai ismereteink szerint nagy valószínűséggel már nem jelent fertőzésveszélyt a környezetére, de ez biztosan nem zárható ki. Jelen tudásunk szerint 4 héttel a panaszok kezdete után a páciens már csak igen kivételesen fertőz.

Teendő: Az általános rendszabályok betartása. Az érvényes jogszabályi kötelezettségeknek megfelelően ez esetben is értesítjük a népegészségügyi hatóságot. A hatóság a páciens kórtörténete alapján saját hatáskörében dönt a karantén elrendeléséről és a páciens környezetének szűrővizsgálatáról.

A koronavírusról

Az új koronavírus okozta betegséget először 2019. decemberében fedezték fel, Kínában. A betegség neve koronavírus okozta megbetegedés 2019 (COVID-19). A fertőzés forrása jelenleg ismeretlen. A vírus képes emberről-emberre terjedni, döntően cseppfertőzés útján. A megjelenő vírusfertőzés elsősorban az alsó légutakat támadja meg, emiatt fő tünetei a láz, a köhögés és a nehézlégzés, de kisebb eséllyel ezektől eltérő tünetekkel is jelentkezhet.

Pár hónap leforgása alatt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) világjárvánnyá nyilvánította az új koronavírus okozta megbetegedést. Komoly szakirodalmi kutatást kellett és kell végezni jelenleg is ahhoz, megbízható véleményt formálhasson bárki a koronavírus kimutatásáról. Az alapvető információk még mindig hiányosak.

A fertőzés (infekció) egy biológiai folyamat. A fertőző organizmus – jelen esetben vírus - behatolási kapukon bejutva, bizonyos idő alatt a szervezet válaszreakcióját váltja ki: fehérjéket, ún. ellenanyagokat kezd termelni; a szervezet ezekkel veszi fel a harcot a kórokozóval szemben. Természetesen mindenki azt szeretné, hogy egy orvosi teszt minél hamarabb és minél egyértelműbben állapítsa meg, hogy a vizsgált személy megfertőződött-e a kórokozóval vagy nem, éppen fertőzött-e, vagy pedig már túljutott a fertőzésen, azaz „legyőzte” a szervezete a vírust. Olyan vizsgálat azonban sajnos nem létezik, mely bármely időpontban 100% biztonsággal el tudná dönteni a fertőzöttség tényét. Kizárólag valószínűsíthetjük a vírus jelenlétét, vagy bizonyos diagnosztikai eredmény esetén azt, hogy a páciens már korábban átesett a fertőzésen.

Forrás

  • Zhu N et al.: A Novel Coronavirus from Patients with Pneumonia in China, 2019. N Engl J Med.. 2020;382(8):727-733
  • Corman V M et al.: Detection of 2019 novel coronavirus (2019-nCoV) by real-time RT-PCR. Euro Surveill. 2020;25(3)1-8
  • Diazyme.com
  • Zhao et al.: Antibody responses to SARS-CoV-2 in patients of novel coronavirus disease 2019.
  • Clin Infect Dis. 2020 Mar 28. pii: ciaa344. doi: 10.1093/cid/ciaa344. [Epub ahead of print]
  • Loeffelholz MJ, Tang YW: Laboratory diagnosis of emerging human coronavirus infections - the state of the art. Emerg Microbes Infect. 2020;9(1):747-756
  • Zhang W et al.: Molecular and serological investigation of 2019-nCoV infected patients: implication of multiple shedding routes. Emerg Microbes Infect. 2020;9(1):386-389

2020.04.27.

Hírlevél

Ne maradjon le akcióinkról, értesüljön első kézből újdonságainkról!

Tritonlife BLOG

Tovább a blogra
Visszahívást kérek