TŰRNI A FÁJDALMAT, VÁRNI ARRA, HOGY MAJD MAGÁTÓL MEGOLDÓDIK… ISMERŐS?

Tűrni a fájdalmat, várni arra, hogy majd magától megoldódik… Ismerős? Aztán hiába várunk a nem is tudjuk, mire, végül mégiscsak orvoshoz fordulunk. Méghozzá a terület kimagasló specialistájához. Így került kórházunkba Viktor, ahol Dr. Erbszt András gerincspecialista végre megszabadította 20 évnyi küszködésétől, amit gerincsérve okozott.

Derékfájással kezdődött

A problémám kb. 18 – 20 éve kezdődött derékfájással, amely időnként jelentkezett. Panasz esetén hol gyógyszerrel, hol fájdalomcsillapító injekció segítségével csökkentették a fájdalmat. A betegségem valószínűleg a saját felelőtlenségem miatt alakult ki, ugyanis néhányszor előfordult, hogy komoly fizikai erőkifejtést igénylő tevékenységet végeztem privát időben. Gondolok itt a számos házépítési tevékenységre, ami olyan fizikai erőkifejtéssel járt, amire a szervezetem nem biztos, hogy fel volt készítve, mivel mindig is irodai munkát végeztem. Erbszt doktor is alátámasztotta Viktor feltételezését. Ha valaki nehéz tárgyakat szakszerűtlenül emelget, vagy bármi olyan tevékenységet végez, ami a gerincre kihathat, akkor az súlyos gerinctáji panaszokat okozhat.

Kirakatbetegség?

A tünet tipikus, úgynevezett „kirakatbetegség”, ami azt jelenti, hogy kb. 15-20 méterenként meg kellett állnom  és pihennem. Pontosabban jellemző volt a jobb és a bal lábamba sugárzó fájdalom és a zsibbadó végtagok állás esetén.

Kezelések/próbálkozások 

A panaszaim orvosolására drasztikus megoldást kerestem, ez a tompító, érzéstelenítő injekció volt. Ez kb. 10 – 12 évig segített is. Ezután kerestem alternatív megoldásokat. A Traumatológiai Intézetben voltam három hétig, ahol infúziós kezelést, gyógytornát, masszást, elektromos kezelést kaptam, amelyek egy hosszabb időre segítettek.  Mivel aktív dolgozó voltam 66 éves koromig (felső vezető voltam egy külföldi cégnél, munkám sok utazással, üléssel és természetesen stresszel járt) nehezen volt megoldható, hogy évente két-háromszor ilyen háromhetes kezeléseken részt vegyek. Azt tapasztaltam, hogy amikor megfelelően odafigyeltem  mozgásomra, életvitelemre, akkor a helyzetem sokkal jobb volt.

A megkerülhetetlen diagnózis

Dr. Ebszt Andráshoz kerülésem előtt tavalyi év vége felé felkerestem azt az orvos ismerősömet, aki a problémám jelentkezésekor mindig segített, ő egy kórház egyik főorvosa. Nem volt súlyos a helyzetem, de arra kértem, hogy csináljunk egy MR vizsgálatot (mivel volt egy 2006 és 2009-ben készült felvételem), hogy az állapotomban milyen változás történt. Az új vizsgálatra 2014. novemberében került sor. Az új MR felvétel alapján egy súlyosbodó állapotot diagnosztizáltak nálam: erősen beszűkült gerinccsatorna, 3.-4.-5. csigolyák környékén kimutatható problémákat. A doktorom javaslata a kímélő életmód volt. Lett is volna lehetőségem, mert ekkor már nyugdíjban voltam. De hiába tartottam be az orvosi javaslatot, az kevésnek bizonyult. A visszafogott, nyugodt életvitel ellenére, 2015 augusztusában az egyik pillanatról a másikra egy elviselhetetlen nyilalló fájdalom jelentkezett a gerincem mentén, ami kisugárzott a jobb lábamba, olyan mértékben, hogy csak pár métereket voltam képes megtenni egyszerre.

Kínzó tünetek 

Nyár volt, nagyon meleg (35 Celsius körül). Felhívtam a doktort, hogy mit tudunk csinálni. A doktorom válasza az volt, hogy most nem adhat injekciót és nem tehetünk semmit, mert nagyon meleg van és olyankor nem ajánlott.  Jobb megoldást nem találva Balatonon, a ház külső medencéjében töltöttem el az időmet, mert a kb. 27 fokos víz egy kicsit enyhítette  a fájdalmamat.

Dr.Erbsztre találva 

Budapestre visszatérve felkerestem az eredeti orvosomat, aki mivel az idő hűvösebb lett, adott néhány injekciót. Ezek nem használtak. Ekkor határoztam el, hogy más megoldást keresek. Interneten keresve találtam rá a „ DOKTORFIT” honlapra, ahol is Dr. Erbszt András főorvos úr által írt cikkeket olvashattam a gerinc  problémákkal kapcsolatban. Bejelentkeztem hozzá a lehető legkorábbi szabadidőpontra.

Doktor úr megvizsgált és javasolt egy gyors, új MR vizsgálatot. Az elkészült felvételt megmutattam az előző orvosomnak is, (mivel Ő ismerte az összes előző felvételt is), aki akkor azt mondta, hogy az injekciós kezelés lehetősége itt véget ér, és más beavatkozás után kell nézni. Erbszt főorvos úr megpróbálkozott egy sorozat infúzió adással, de semminemű javulást nem okozott. Ekkor vetette fel a doktor úr az operáció lehetőségét, mint olyan beavatkozást, ami segíthet. Mivel beleegyeztem a műtéti beavatkozásba, gyorsan túl akartam lenni rajta, vállaltam a magánkórházi befekvést. A műtéttel kapcsolatban nincs élményem, mert átaludtam. A műtét utáni napok egy kicsit nehezek voltak, de így már  néhány hét elmúltával azok is elhalványulnak.  Az operációval a probléma nem azonnal szűnik meg. Hosszú kitartó utókezelés következeik, melyet kitartóan kell végezni, ha az ember javulást akar.

Ilyennek képzelném el a 21. századi magyarországi kórházakat

A kórházzal kapcsolatos tapasztalataim pozitívak:  a személyzet, az ügymenet, a hozzáállás csak elismerést érdemel. Meg kell jegyeznem, hogy ez volt életem első műtétje, nincs tapasztalatom ilyen téren. Természetesen tudom, hogy gazdagabb országokban ennél még felszereltebbek a kórházak, de nálunk, ha ez lenne már az általános, akkor is jó lenne.   Hasonló problémával küzdő „sorstársaknak„ a javaslatom az, hogy időben keressék fel a megfelelő specialistát, és fogadják meg a tanácsait !”

A Róbert Károly Magánkórházat, ha egy szóval kéne illetnem, akkor az a kiváló lenne. Dr. Erbszt Andrást, azért több jelzővel is körbe írnám felkészült, korrekt információkat adó, segítőkész. Az operáció külső nyomát lassan már látni sem lehet, mindenki, aki látta az operáció nyomát, gyönyörű sebhelyről beszél (analfabéta és szakember is!).

 A doktor urat ismerőseim körében mindenkinek csak ajánlani tudom! Ez már többször meg is történt.

Hírlevél

Ne maradjon le akcióinkról, értesüljön első kézből újdonságainkról!

Tritonlife BLOG

Tovább a blogra
Visszahívást kérek