Dr. Fábián Lajos

Dr. Fábián Lajos

Orvos, vállalkozó, marketing szakközgazdász, egészséggazdasági és egészségbiztosítási szakértő

A közép-kelet európai térség átalakuló poszt-szocialista egészségügyi rendszereinek szakértője, több évtizedes, 15 különböző országban szerzett releváns tapasztalattal a háta mögött.

Lajos 1986-ban végzett a Debreceni Orvostudományi Egyetemen, majd a nyíregyházi megyei kórházban, és a Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Egyetemen töltötte első szakmai éveit. Mint sebész és baleseti sebész szakorvos, már kinevezett egyetemi tanársegédként módosított pályát 1992 végén. Tanult pénzügyeket, közgazdaságtant, jogot, és 1994-ben marketing szakközgazdász diplomát szerzett. Karrierje során vezette a német Bayer-Schering marketing és értékesítési csapatát, a dán Falck első magyarországi ügyvezetője volt, majd az amerikai Abbott Laboratories cseh, szlovák és magyar vállalatainak vezérigazgatójaként dolgozott. Később Svájcból irányította az Abbott Labs egész kelet európai és mediterrán régióját, többek között felügyelve a német BASF Pharma (Knoll) akvizíció utáni integrációját több, mint 10 országban.

2004 és 2012 között a svéd Medicover Chief Operating Officer-eként vezette a cég nemzetközi szervezetét, részt vett a Synevo labordivízió önálló indításában, közvetlenül menedzselt kórházépítéseket Varsóban és Bukarestben, részt vett a Stockholmi székhelyű egészségbiztosító létrehozásában, majd piacra vezetésében, és több, mint 50 járóbeteg klinika nyitása zajlott le vezetése alatt a régióban. 2012 januári visszavonulásakor a Medicover már a régió legnagyobb magánegészségügyi szolgáltatója volt, 5’200 fős szervezettel a Lajos felelősségi körében.

2005 és 2010 között az Aranykor Egészségpénztár Igazgatóságának tagja.

2012-től vállalkozóként saját befektetéseit kezeli, illetve nagy privát befektetési alapok és biztosítótársaságok számára végez szakértői munkát különböző országokban. Többek között a régió legnagyobb, egészségügyi szektort érintő tranzakciójában – a LuxMed csoportért folyó befektetői versengésben – a kereskedelmi átvilágítást végző csapat vezető szakértőjeként dolgozott. Az elmúlt években több mint tíz vállalat M&A előtti átvilágítását vezette hat különböző országban.

2012 és 2018 között a szerbiai Medigroup vállalatcsoport felépítését vezette, mint a cég Igazgatóságának Elnöke, gyakorlatilag az alapoktól a 2018 júliusi részleges értékesítésig.

Társadalmi megbízatásként az MDLSZ (Magyar Dinamikus Lövészsport Szövetség) alelnöke és adminisztratív rendszerének vezetője, az MTTOSZ (Magyar Technikai és Tömegsportklubok Országos Szabadidősport Szövetsége) elnökségi tagja, mester fokozatú minősített sportlövész, kedvenc versenyszámaiban különböző lövészversenyek előkelő helyezettje, hatósági engedéllyel rendelkező lövészetvezető, versenybíró, kombinált lőfegyverismereti vizsgára felkészítő tankönyv szerzője, a 2016 decemberében alakult Honvédelmi Sportszövetség Országos Küldöttgyűlésének 5 évre megválasztott delegáltja.

A MedAlliance Holding Zrt. igazgatóságának elnöke és alapító részvényese.

(LinkedIn profil: https://hu.linkedin.com/in/lajosfabian )