GYERMEK GYÓGYTORNA

GYERMEK GYÓGYTORNA

A gyermekkorban elsajátított megfelelő és rendszeres mozgás szükségszerű az egészséges fejlődés érdekében. Szűrővizsgálatok szerint 40–70% azoknak a kisgyermekeknek az aránya, akik valamilyen kezdődő mozgásszervi elváltozásban szenvednek, sőt már óvodáskorban is megfigyelhető a tartási rendellenesség és a lúdtalp. Sok esetben ez a mozgásszegény életmód hozadéka.

Részletes információk

Kezelési lehetőségeik széles spektrumot ölelnek fel, azonban mindenképp szakember segítségére van szükség a progresszió és a későbbi szövődmények elkerülése érdekében. Kezeletlen esetben a helyzet az évek múlásával tovább romolhat, akár több szervrendszerre kiterjedő elváltozások alakulhatnak ki. Szülőként sokat tehetünk ezek elkerülése érdekében, sok sétával, szabadban töltött mozgással és sportolási lehetőséggel segíthetjük a gyermek fejlődését. Abban az esetben, ha már kialakult a probléma, szakszerű ellátásra van szükség.

Az aktív gyógytorna játékos, változatos gyakorlatokra épül, melyet a gyermekek élveznek és szívesen végeznek.

A gerincferdülés sok esetben iskoláskorban kerül diagnosztizálásra, azonban már csecsemőkori formája is ismert. Magyarországon jelenleg az egyetlen kezelési lehetőség az ebben az életkorban megjelenő formára a Vojta terápia. Az ifjúkorban megjelenő formában (3 és 10 év között) a Schroth módszer bizonyos korrekciós elemeit már tudjuk alkalmazni a Vojta terápia mellett. A serdülőkori formában pedig a Schroth terápia a leghatékonyabb gyógymód.

Az aktív gyógytorna lehetőséget biztosít a legkisebbeknek is. A gyermekkori gyógytorna egy markáns területe a koraszülött babák, mozgásukban megkésett fejlődésű, korai idegrendszeri éretlenség miatt lassabban fejlődő gyermekek ellátása. A gyakorlatok egyszerű, mégis kiemelkedően hasznos feladatokból állnak, melyet célszerű a speciális terápiák mellett (például Vojta terápia), mint kiegészítő módszert a szülőknek otthon is végezni a gyorsabb és minőségibb fejlődés érdekében.
Számtalanszor találkozunk az enyhe fokú aszimmetria jelenségével. Amennyiben a gyermeknél izomtónus eloszlási zavart állapítanak meg, sok esetben elegendő az aktív gyógytorna. Ebben az esetben is számítunk a szülőkre, a gyakorlatokat az otthon biztonságában is végezhetik a gyermekkel.
Bármilyen területet is érint a gyermek panasza, általánosságban elmondható, hogy minél korábban kezdjük meg a terápiát, annál nagyobb a sikeresség és a tartósság, tekintettel a kora gyermekkorban történő elementáris fejlődésre.

Kulcsfontosságú feladatunk az izomtónus rendezése, az izomzat erősítése, a koordináció fejlesztése és a lassabban haladó babák mozgásfejlődési mérföldköveken való átsegítése. Célunk, hogy a lehető legbarátságosabb környezetben, mosolyok és játékok között érjük el a gyógyulást, a fájdalommentes felnőtt lét beteljesülése érdekében.

Indikációs területek:

  • megkésett mozgásfejődés, központi idegrendszeri sérülések
  • ortopédiai elváltozások ( lúdtalp, dongaláb, csípőficam)
  • tartáshibák, gerincferdülés
  • traumás sérülések, operáció utáni állapot kezelése