Gyermekkori mozgásszervi állapotfelmérés

A gerincünk és a fizikai és lelki értelemben vett tartásunk sosem volt ilyen fontos, mint korunkban. A 2000-es évek után született digitális gyermekek nyaktartása felnőttkoruk kezdetére már rögzül kóros helyzetben, így korábbra jósolhatók a nyaki, majd hát, deréktáji gerincszakasz eltérések, panaszok.A gyerekeknek az iskolakezdéskor átalakul a mozgásuk, terhelésük. Mivel többet kell egyhelyben ülniük, noha ez fokozatosan bevezetett az elsősöknél, mégis a helyes ülő pozíció kialakítása és annak könnyedsége, a gyermek koncentrációs képessége, magabiztossága függ attól, hogy milyen erős tartóizomzattal indul neki a csemete.

Rendelésünkön dr. Garan Diána általános klinikai gyermekgyógyász szakorvos és gyermekreumatológus-jelölt fogadja azokat a kis pácienseket, akiknek mozgásszervi panaszaik (sántítás, duzzadt, vagy fájdalmas ízületek) vannak, vagy könnyen elfáradnak az iskolai tanórán ülés közben, továbbá azokat a családokat is, akik kíváncsiak lennének milyen állapotban van a gyermek mozgásszervrendszere, tartószerkezete egy bizonyos sport elkezdése előtt, sőt azokat is, akik erős alapstabilitást szeretnének felépíteni, de nem tudják hogyan lássanak hozzá. Sportsérülések, valamint tartásbeli panaszok ellátására nem terjed ki szakrendelésünk. 

"Hiszek abban, hogy a testünkkel való bánásmód, egészen kisgyermekkortól számítva az erős tartóizomzat tudatos felépítése, a rendszeres gerincvédő mozgások végzése alapvető fontosságú a lendületes felnőttkor megéléséhez.

A gyermekek mozgásszervrendszerével 8 éve foglalkozom. Több ezer gyermeket vizsgáltam hivatásom kezdete óta és megállapítottam, a szép erős tartás kihalófélben van továbbra is" – állapítja meg dr. Garan Diána, a mozgásszervi vizsgálatokat végző orvosunk.

 

A vizsgálat menetéről

A vizsgálati idő első felében a panaszokat járjuk körbe, kialakul a gyermek-szülő-orvos párbeszéd. A második részben alapos fizikális vizsgálat történik, ízületi és izomtónus és izomerő vizsgálat, tartóizomzat felmérésével. Ezek többnyire mókás tornagyakorlatok, amit a kisgyerekek is általában lelkesen végeznek. Mivel ezeket a vizsgálatokat hosszúujjas ruházat nélkül, sőt sokszor alsóneműben szükséges végezni, a serdülőkorú gyermekek számára javasolt rugalmas rövidnadrág, atléta hozatala. Végül az állapotfelmérést követően, amennyiben mozgásszervrendszeri betegség megállapítható, annak kezelését megkezdjük, bizonyos esetben további vizsgálatokat javaslunk (vérvétel, képalkotó eljárások).

Amennyiben nem állapítható meg betegség, de alapstabilitási gyengeség, tartóizomzati gyengeség kerül felfedezésre, annak javítását célzó gyakorlatsort tervezünk meg.

Hírlevél

Ne maradjon le akcióinkról, értesüljön első kézből újdonságainkról!

Tritonlife BLOG

Tovább a blogra
Visszahívást kérek