Komplex interdiszciplináris nőgyógyászati kivizsgálás (szakorvos, MR, UH)

 

Komplex nőgyógyászati kivizsgálásunk tartalma: 

  • emlő MR vizsgálata kiértékeléssel
  • nőgyógyászati rákszűrés, citológiai- és ultrahang vizsgálat

 

Az emlőrák – a tüdőrák után - a nők leggyakoribb daganatos megbetegedése. Évente mintegy 8.000 új megbetegedést és 2.100-2.200 közötti halálesetet tartanak nyilván. Élete során minden 10-11 nő közül egynél alakul ki.

Ezért tartjuk fontosnak, hogy nagy hangsúlyt fektessünk a megelőzésre. Ugyanis ha időben felfedezzük a daganatos megbetegedést, illetve annak előjeleit, akkor sokkal nagyobb hatékonysággal tudjuk a megfelelő kezeléseket alkalmazni.

Stratégiai partnerünk, a RADIVERT nyújt segítséget nekünk abban, hogy ezt a komplex kivizsgálást megvalósíthassuk. A RADIVERT Diagnostic MR klinika, az egyetlen diagnosztikus MR vizsgálatokkal foglakozó klinika, aki az „MR szakértője” cimet viselheti Magyarországon. Az emlő daganat kialakulásának szempontjából  magas rizikójú nők diagnosztikus vizsgálatát végzi speciális MR technikával, és dedikált emlőtekercsek alkalmazásával

Kik tartoznak a magas rizikójú csoportba?

  • Akik ismert BRCA1, vagy BRCA2, vagy egyéb mutációval rendelkeznek, A mutáció nemcsak örökletes lehet, hanem az idő múlásával is kialakulhat környezeti vagy más károsító hatásokra, akár véletlenszerűen is. A BRCA mutáció nemcsak az emlőrák, hanem a petefészekrák kockázatát is növeli.
  • Azok a nők, akiknek közvetlen felmenőik esetében emlőrákot, petefészekrákot vagy méhnyakrákot igazoltak főleg fiatal életkorban.
  • Akiknél az egyik mellben korábban már daganatot diagnosztizáltak.
  • Akiknél fiatalkorban, valamilyen okból sugárkezelést alkalmaztak.
  • Akiknek dense (feszes, sűrű állagú) emlője van, náluk a klinikai adatok alapján magasabb az emlőrák előfordulása.

Hazai szűrési ajánlás a magas rizikójú betegcsoportra: 30 éves kor felett évente javasolt a mammográfia, kiegészítve lehetőség szerint évente MR-rel. Ismert BRCA1/2-hordozónál 30 éves kortól, TP53-mutációval rendelkezőknek 20 éves kortól javasolt a szűrővizsgálat.

Miért hatékonyabb az emlő MR vizsgálata?

Ismert és bizonyított, hogy MR mammográfia esetén a koraibb stádiumú és kisebb méretű emlő daganatok is kimutathatóak, mint a mammográfia és az emlő UH esetén. Magasabb a vizsgálat szenzitivitása az MR mammográfiának, mint a hagyományos mammográfiának. A vizsgálat specificitása tovább javítható, ha az MR-t kiegészítő vizsgálatként végzik el.

A nőgyógyászati rákszűrés

Célja szintén a rákmegelőző állapotok felismerése, mivel akkor még időben kezelhető az elváltozás, megelőzhető a rákos betegség. A vizsgálat lényege az, hogy a méhszájról kenetet vesznek és elküldik mikroszkópos vizsgálatra. A vizsgálatot végző patológus látja, hogy a sejtek között van-e kóros sejt illetve gyanús jelek.

Az ulltrahangos vizsgálat képes felfedezni más nőgyógyászati betegségeket is, mint a mióma vagy a ciszta, ezért érdemes ezt a kettőt egy alkalommal elvégezni ha már rászánjuk magunkat a szűrővizsgálatra