A meddőség lelki okai

A meddőség lelki okai

Milyen lelki okok állhatnak a meddőség hátterében?

A gyermekáldás egy pár életében megannyi öröm forrása, melyet különböző idejű és mértékű várakozás, tervezgetés, felkészülés előz meg. A gyermek alapjaiban változtatja meg az édesanya és édesapa életét, akik addig párként, szerelmes társakként funkcionáltak, szerepeik azonban megváltoznak, és szülőkké lépnek elő. Sajnos nem minden pár olyan szerencsés, hogy azonnal vagy rövid próbálkozási idő után össze is jön a baba. Míg egyeseknél csak úgy spontán, tervezgetés nélkül is, a házasság (vagy együttélés) korai szakaszában meg is történik a fogantatás, addig egyre több pár néz szembe a meddőség vagy fogantatási nehézségek problémájával.

A WHO adatai felmérései szerint a világon minden hetedik párt érint a meddőség, hazánkban pedig nagyjából 120 ezer olyan gyerekre vágyó társ van, akik nehézségekbe ütköznek. A nehézségek adódhatnak szervi problémákból, de lehet szó ún.funkcionális meddőségről is, amikor látszólag nincsenek orvosi okok, mégsem jön létre a várandósság. Ilyenkor érdemes a lelki okokat is megvizsgálni.

Cikkünkben most a meddőség azon problémáival foglalkozunk, melyeknek pszichés, illetve lelki meghatározottsága lehet. Nem is gondolnánk, de modern társadalmunkban, amikor már minden olyan fejlett, bizonyos problémákra nem tud a technológia sem megoldást nyújtani. Ezért az ember kénytelen szembenézni önmagával, és feltárni a lelki tényezőket, melyek mind a férfi, mind a nő termékenységét befolyásolhatják.

Ki számít meddőnek?

Orvosi értelemben meddőség áll fennt annál a párnál, akik 12 hónap folyamatos, védekezés nélküli házasélet esetén sem tudnak szülőkké válni, vagy ha a bekövetkezett terhesség rendszeresen spontán vetéléssel végződik. Harmincöt év feletti nők esetében már a 6 hónapos eredménytelen időszak is felveti a meddőség lehetőségét. Számos oka lehet a meddőségnek mindkét nem esetén, a felmérések alapján az esetek 40-40%-ban a nő vagy a férfi nem termékeny, míg a fennmaradó 20%-ban a pár mindkét tagja érintett.

Elsődleges meddőségről akkor beszélünk, ha a pár esetén még soha nem jött létre fogantatás. Másodlagos meddőség esetén egy régebbi fogamzás után (akár kihordott terhesség, akár vetélés) nehezen, vagy egyáltalán nem sikerül teherbe esnie a nőnek.

A meddőség hátterében állhatnak szervi elváltozások, genetikai problémák, életmódból fakadó hiányosságok, melyek egy része orvosolható, kezelhető vagy meg is előzhető. Bizonyos esetekben a megoldás sajnos nehézkesebb, és esetleg egyéb orvosi beavatkozásra, vagy mesterséges megtermékenyítésre, lombik programra van szükség. A párok egy része azonban erre már nem vállalkozik. Fontos, hogy az egyének őszinték legyenek magukkal és egymással szemben, mert, ha orvosi oka nincs a sikertelenségnek, akkor érdemes a lelki hátteret is kibogozni. Annál is inkább, mert a sorozatos eredménytelenség további kudarc élményt hozhat, szorongást, depressziót, ami ördögi körbe visz, és a pár együtt maradása akár veszélybe is kerülhet, illetve természetesen a stressz miatt még nehezebb lesz a teherbeesés.

A meddőség leggyakoribb lelki okai

Az eredménytelenség mögött számos pszichés gátlás is állhat, a pszichológia tudománya már részletes ismeretanyaggal rendelkezik erről. Sok esetben a pár tagjai nem tudatosan gátolják önmagukban vagy egymásban a szülővé válást, máskor viszont -egy kis nyitottsággal- akár ők maguk is meg tudják fogalmazni aggályaikat. Rengeteget számít a tanult és hozott mintázat is, vagyis az, hogy milyen családban nőtt fel a férfi vagy a nő, milyen volt a viszonya az édesanyjával, milyen társadalmi státuszban van, és ebből kifolyólag, milyen normáknak akar megfelelni. Lényeges, hogy, ha testi eredetű problémát nem találtak, akkor a pár mindkét tagja legyen nyitott a lelki okok feltérképezésére, hiszen csak együtt sikerülhet túljutniuk ezen. Azonban sikerülhet, hiszen sok pár és gyermek rá a bizonyíték.

Általános stressz, társadalmi nyomás

Talán látszólag felkészült a pár a gyermekvállalásra, kiderülhet, hogy egyikük (vagy mindketten) mégis fél a felelősségtől, a jövőtől, attól, hogy készen áll-e a szülővé válásra. Nem egy esetben a társadalmi elvárásoknak, a családi nyomásnak akarnak megfelelni azáltal, hogy kapcsolatuk “következő szintjére” lépnek. Ha azonban valójában, a lelkük mélyén nem elkötelezettek, akkor a tudatalattiuk mesterien képes manipulálni a testet, és a fogantatás nem fog összejönni. Az elvárások mellé még felsorakoznak az általános stressz faktorok, a nő esetleges karrier vágya, az anyagi bizonytalanság érzése, a jövőtől való félelem.

De félhet a nő a szülés fájdalmától, az elhízástól, a fiatalságának elvesztésétől, vagy egyszerűen nem tudja magát elképzelni anya szerepben, esetleg azon stresszel, hogy még nem jött el az ideje, mert még ezt és ezt szeretné előtte előteremteni maguknak.

Anyaság, nőiség megélése

Elég komplex témakör, de bizonyított, hogy a nők saját anyjukhoz való viszonya is nagyban befolyásolhatja a meddőséget. Egy bántalmazó anya (verbálisan vagy fizikailag) a múltban, olyan megjegyzések és mondatok, melyek degradálóak voltak, elvezethetnek egy olyan belső gátláshoz, hogy “nem akarok olyan lenni, mint az anyám”. Ezért biztos, ami biztos, semmilyen anyává nem tud válni a személy. A nagyon erős anyakarakterek sokféleképpen befolyásolhatják a képet, az is, ahogy esetleg korábban a férfiakról vagy a gyermeknevelésről kommunikáltak. Az is előfordulhat, hogy negatív értelemben, gyengeségében volt meghatározó az anya, nem tudta ellátni a gyermekét, nem volt kompetens, másokra szorult, és ettől a képtől akar a nő távol maradni, nehogy vele is ez történjen.

Ha egy szakember felszínre hozza ezeket, a nő tud dolgozni magán, és talán az anyjával való viszonya nem rendeződik, a múltat nem változtatja meg, de ő maga felszabadul a gátlás alól.

Családból hozott dolog lehet mindkét nem esetén akár a szexualitás démonizálása is, amikor az együttlétet bűnként szimbolizálják, és ez akár generációról generációra öröklődhet.

A nőiség, nőiesség (de akár a férfi szerep) megélése is ütközhet komoly falakba. Az önértékelés hiánya, a meg nem elégedettség önmagunkkal, az, hogy nem fogadjuk el a testünket, szintén létrehozhatnak a felszín alatt egy gátló mechanizmust. Hiszen, ha valaki nem “elég” nő vagy férfi, akkor nem töltheti be a női vagy férfi szerepét sem.

A párom az álmom?

Bizony, nagyon őszintének kell lennie egy nőnek magával szemben is. Amikor ketyeg a biológiai óra, esetleg belemegy egy megalkuvó helyzetbe, olyan párnál horgonyoz le, aki valójában nem teszi őt boldoggá. A férfi lehet, hogy nem nyújtja a kellő biztonságérzetet, akár lelkileg, akár egzisztenciálisan. Előfordulhat, hogy bántalmazó magatartású, vagy káros szenvedélye van, esetleg voltak olyan egészségügyi előzmények a családjában, amik félelemmel töltik el a nőt. Titkon, a tudatalatti nagyon is tudja, hogy “neki nem akarok gyereket szülni”, és a program beteljesíti önmagát.

Traumák és veszteség élmények

Súlyos sebeket ejthet a lelken a korábbi veszteségek feldolgozatlansága. Ahogy írtuk, másodlagos meddőség esetén már előfordulhatott vetélés. De az is lehet, hogy abortusza volt valakinek. A pár próbálkozik, a siker elmarad, így egyre nő a veszteség élmény, a kudarc érzése, és egy ördögi körbe kerülnek. Fontos, hogy a veszteséget fel kell dolgozni, ami a háttérben van, azt el kell gyászolni. Csak ezután lehet eredményes akár a természetes úton történő teherbeesés, akár a lombik program, de még az örökbefogadás is úgy lehet csak igazán sikeres - állítják a szakemberek.

Olyan elfeledett traumák is lehetnek a mélyben, amit az agy nem enged felszínre, gyermekkori bántalmazás, szexuális visszaélés, vagy egy mérgező párkapcsolat sebei.

Összegezve…

A meddőség még napjainkban is sokszor tabutémának számít, pedig egyáltalán nem kellene, hogy az legyen. Érdekes, hogy a fogamzással kapcsolatban sokkal több információ él a köztudatban, és az esetleges figyelmeztetések is általánosabbak, a szülők jó esetben felkészítik a gyermeküket rá. Arra azonban, hogy valaki meddő lehet, vagy fogantatási akadályokba ütközhet, nem igazán készítik fel lelkileg a nőket.

A kudarcélmények ráülnek a pszichére, akár önértékelési zavart, kisebbrendűségi érzést, párkapcsolati konfliktust is előidézhetnek, sőt a sikertelenség elvezethet oda, hogy már nem érezzük magunkat a társadalmi képbe illőnek. Nincs gyermeke? Akkor nem is lehet teljes az élete.

A pár nem tud megküzdeni a terméketlenség problémájával, egyre nő a pszichés nyomás rajtuk, ami tovább akadályozhatja a szülővé válást. A teljesítménykényszer, a kudarctól való félelem, az állandó bizonytalanság és a felszínre törő önértékelési zavarok végül teljesen lehetetlenné teszik a helyzetet. A spirál egyre nagyobb lesz, és akár mindkét fél tönkremehet benne. Ezt meg kell előzni, hiszen van rá megoldás!

A Róbert Magánkórház szakembereinek érdemes bizalmat szavaznia, a legnagyobb komolysággal és odaadással fogunk azon fáradozni, hogy megoldjuk a családdá válás problémáját. Az elsődleges lépés mindig a szervi okok feltárása, ezért látogassák meg a meddőségi centrumot, majd ezt követheti a lelki okok feltárása