A meddőség okai

A meddőség hátterében mindig hormonális, anatómiai, fertőzéses, genetikai, pszichológiai vagy immunológiai okok valamelyike található. Ez mindkét nemre vonatkozik.

Meddőségi Centrumunk sikerességének egyik záloga a megtervezett alaposság, amellyel valamennyi ok feltárásán, majd elhárításán dolgozunk. Elkerüljük a felesleges beavatkozásokat, kímélve ezzel a hozzánk forduló pár szervezetét és pszichéjét, a feltárt okot kezeljük, a lehető legrövidebb idő alatt - rendszerint kiváló eredménnyel.

Gyakran előfordulnak bizonyos anatómiai eltérések. Nőknél a petevezető elzáródása vagy a méh és a petefészek jóindulatú daganata, úgymint, endometriozis, myoma, petefészek cysta vagy policisztás petefészek szindróma (PCO). Előfordul, hogy a méh fejlődési rendellenessége áll a meddőség mögött.

Egyes esetekben immunológiai a probléma. A női immunrendszer ellenanyagot termelhet partnere spermiuma ellen, illetve bizonyos esetekben a férfi szervezete a saját spermiuma ellen termel ellenanyagot. Ezen immunválasz összecsapódásra készteti, illetve károsítja a spermiumokat, ezáltal gátolja termékenyítési képességüket.


Mi a meddőség?

Meddőségről akkor beszélünk, amikor egy éven át tartó rendszeres házasélet mellett sem fogan gyermek egy párkapcsolatban. A meddőség jelenségével a párok 15-20%-a kénytelen szembenézni, sőt, az életkor előrehaladtával ez az arány növekszik. A meddőség mögött 40%-ban a férfi, 40%-ban a nő valamilyen problémája áll. A maradék 20 %-ban mindkét félnél találni olyan eltérést, ami magyarázat a teherbe esés elmaradására. Ezért a párok mindkét tagjának alapos vizsgálata nélkül a meddőség érdemi kezelése nem kezdhető el. Indokolt esetben 12 hónapnál rövidebb terméketlen időszak után is érdemes a meddőség vizsgálatát elvégezni, például ha a pár már túl van az ifjúkoron.

Termékenység képesség vizsgálatot olyan, gyermeket még nem tervező párok számára végzünk, akik szeretnének tisztában lenni későbbi lehetőségeikkel.


Mikor lehet meddőségre gondolni?

  • Ha legalább egy éve védekezés nélküli és rendszeres a házaséletet, ám teherbeesés még nem történt.
  • Ha már sikerült a teherbeesés, de legalább két vetélés is történt a múltban.
  • Ha az otthoni tesztek (nyálból, vizeletből, hüvelyváladékból, hőgörbéből) nem mutatnak tüszőérést vagy tüszőrepedést.
  • Ha a menstruáció hosszabb ideje rendszertelen vagy egyáltalán nincs menstruáció.
  • Ha a menstruáció elhúzódó, a vérzés erős, alvadékos.
  • Ha menstruáció alatt vagy attól függetlenül erős alhasi fájdalmak jelentkeznek.
  • Ha az együttlét fájdalmas.
  • Ha felmerül Önben az igény, hogy tisztán lásson termékenységével kapcsolatban, keresse fel ambulanciánkat, amely nőknek és férfiaknak fájdalmatlan vizsgálatok segítségével fogamzó- és nemzőképességük állapotáról átfogó képet ad.


Megtermékenyülés

„Jókor jó helyen”

Ez a titka a sikernek, és ez a titka a sikeres fogantatásnak is.

Viszont ha hormonális feltételek nem támogatják a találkozást, vagy anatómiailag problémás a jó hely kritériuma, esetleg valami fertőzés vagy immunológiai reakció nehezíti az odajutást, netán a psziché állít akadályt vagy a genetika nem ad jó kódokat… akkor a körülmények szerencsés együttállása jelentősen sérül, és a fogamzás késik, késik.

A megtermékenyítés folyamata a szervezet igazi alkímiája. Fizikai és kémiai mechanizmusok tucatjainak kell a meghatározott időben és sorrendben működésbe lépnie. A heréknek folyamatosan spermiumokat kell termelniük, amelyeknek a mellékherében való várakozás után a hüvelybe, majd a méhen át a petevezetékbe kell jutniuk. Ott 24 órán belül találkozniuk kell a petefészekből kiszabadult petesejttel, és annak falán átjutva megtermékenyíteni azt. A megtermékenyített petesejt két napig a petevezetőben tartózkodik, majd a méhüregbe vándorol, ahol további osztódás és növekedés után a méh nyálkahártyájába kell ágyazódnia. A fogantatás esélye ezért, még ha a pár a női ciklus megfelelő időpontjában él is házaséletet, havonta csupán 10-15%!

A gyermekre vágyó párok egy része kénytelen megküzdeni a sors kegyetlen tréfájával, a meddőséggel. Majd’ minden ötödik pár megéli a gyomorszorító érzést – boldog házaséletük hosszú-hosszú hónapjai ellenére is hiába várnak a babára. Ám ha a pár szerencsés, és a megfelelő szakembert és intézményt hívja segítségül, akkor lerövidül a várakozás-reményvesztettség pokoli érzelmi hullámvasútja. Később, immár szülőként visszatekintve pusztán rövid és felejthető epizódnak tűnik majd életük meddőség miatti szorongással telt szakasza.