Férfi meddőségi vizsgálatok

A férfi meddőség 85%-ban gyógyítható!

Kórházunk Meddőségi Centruma megoldást kínál Önnek is, mert

Az Ön statisztikai esélyei a gyermekáldáshoz az átlagnál jobbak magánklinikánkon, mivel eredményességi mutatóink a magyarországi legmagasabbak között találhatók

A nemzetközi sztenderdek alapján felépített szakmai protokollunk gyors és hatékony. A férfi meddőség kivizsgálása legfeljebb hat hét leforgása alatt feltárja a meddőség okát

Célzott, hatékony vizsgálatok, diszkrét környezet várja

A kivizsgálási protokoll férfi meddőségre vonatkozó része az alábbi vizsgálatok alapján állítja fel a kezeléshez szükséges diagnózist:

Amennyiben az alább részletezett vizsgálatok során a férfi oldalon (is) találunk eltérést, akkor a kezelést intézetünk andrológiai szakrendelésén folytatjuk.


Spermiogram

A meddőségi kivizsgálás szerves részét képezi a férfi partner spermium vizsgálata.

Ennek során 3-5 napos önmegtartóztatást követően helyben és hozott mintábólspermaleadás és vérvétel történik.

A spermaleleteket nagy pontosságú spermaanalizátorral értékeljük, majd bakteriológiai vizsgálatot végzünk. A spermium analízise során a mozgékonyság, a mennyiség és a normál alakú sejtek meghatározása történik.

A „normozoosperma” a normális spermaérték

Ez a WHO nemzetközileg elfogadott definíciója szerint mennyiségileg minimum 1,5 ml; koncentrációja minimum 15 millió sperma/ml; az összes sperma száma minimum 39 millió/ejakulátum; a spermiumok minimum 40%-a mozog; szerkezetét tekintve pedig minimum 45%-uk normális.

A spermalelet értékelése során feltárt elváltozások

  • Oligozoospermia = 15 milliónál kevesebb 1 ml-ben.
  • Asthenozoospermia = csak a spermiumok 40%-a vagy annál kisebb hányada mozog.
  • Teratozoospermia = 95%-nál több a kóros szerkezetű spermium.
  • OAT szindróma = mindhárom érték eltér a normálistól.

Amennyiben az ejakulátum nem tartalmaz spermát (azoospermia), az ICSI (intracitoplazmatikus spermiuminjekció) akkor is végrehajtható a heréből illetve a mellékheréből - műtéti úton – vett, a szövetből kinyert spermium segítségével. Az ICSI a lombikbébi eljárás egy válfaja, részleteiről itt tájékozódjon.


Speciális spermavizsgálatok

Szükség esetén felkészültek vagyunk speciális sperma vizsgálatok elvégzésére is.


Férfi bakteriális panel

Természetesen férfi oldalon is elengedhetetlenek az alapvető genitális bakterológiai vizsgálatok. Ennek érdekében vizelettenyésztést, az ejakulatum bakteriális tenyésztését, az ejakulatum Chlamydia, Ureaplasma, Neisseria tenyésztését rendeljük el. Urogenitalis gyulladás gyanúja esetén pedig prostata masszátum és/vagy masszázs utáni a vizelet Chlamydia, Ureaplasma vizsgálatát is elvégezzük.


Vérvizsgálat az alábbi vírusokra

Vérminta alapján vírusfertőzések vizsgálatát is elvégezzük. Ezek a következők:

  • HIV
  • Siphilis
  • Hepatitis panel (HBsAg, HbsAt, HBc At, anti HCV)


Genetikai vizsgálatok

A spermiogram (spermavizsgálat) során talált jelentős eltérés genetikai problémára utalhat. Ezek lehetnek Y kromoszóma mikrodeléciók, cisztikus fibrózis, valamint X és Y kromoszóma anuploidiák, melyeket genetika munkacsoportunk alapos vizsgálattal derít ki.

Az Y-kromoszóma-mikrodeléció tulajdonképpen bizonyos DNS szakaszok hiánya. Ez a spermiumok képződéséért, éréséért, mozgásáért felelős gének hibája. A DNS kiesés valószínűleg az érintett személy édesapjának embrió korában következett be, így az ő termékenyítő képességét nem befolyásolta. Miután a genetikai vizsgálat rámutat arra, hogy mely régiók estek ki, meg tudjuk állapítani, hogy van-e esély a megtermékenyítésre. Előfordulhat ugyanis, hogy hereszövet biopszia útján nyerhető ép sperma, míg más esetben sajnos kizárt a megtermékenyítés. A rendellenesség fiú utódokra továbbörökítődik.

A férfi nemzőképesség alapvetően a spermiumok állapotától függ. A nemzőképességet befolyásoló tényezők a spermiumok száma, morfológiája és motilitása (mozgási képessége). A normális alatti értékek lehetnek a meddőség okai. Ugyanis ha alacsony a spermiumszám, akkor kevesebb spermium éri el a petesejtet, ha mozgékonyságukban vagy alakjukban van eltérés, akkor csökken a túlélés esélye a női ivarszervben, illetve nehezebben jut el a spermium a petesejtig.

A meddőség genetikai akadálya lehet férfiaknál az oligozoospermia (alacsony spermiumszám) és azoospermia (nem található sperma az ejakulátumban) mögött meghúzódó kromoszóma rendellenesség. Ez az Y kromoszóma rendellenesség (mikrodeléció) fiú utód esetében öröklődik.

A WHO régóta figyelmeztet: az elmúlt évtizedekben egyre csökken a spermiumok száma a férfiaknál. Ezzel együtt a mozgékonyságuk is romlik. Szakértők szerint a világ férfilakossága 40 százalékának lassan alacsony lesz a spermaszáma. Mi lesz veled így emberiség?

A meddőség valamennyi lehetséges okának felderítése a meddőség kezelésének első lépcsője.