Női meddőségi vizsgálatok

Nőgyógyászati vizsgálatok

A nőgyógyász bimanuálisan(tapintásos) és vaginális ultrahang segítségével elvégzi a kismedence elsődleges vizsgálatát. Az ultrahang vizsgálatról készült fotódokumentáció kerül elsőként a leletgyűjteménybe

 

Méhnyakrák szűrés

A méhszáj-kenet leletét - amennyiben eltérést mutat - onkológus szakkonzultációbevonásával elemezzük, és szükség szerint - abnormalitás esetén - további HPV altípusmeghatározást végzünk.A Humán papillóma vírus felelős az összes emberi daganat 7 %-ért, ezen belül a méhnyak rákok 99,7%-ért. Ma a HPV a leggyakoribb szexuális úton terjedő kórokozó. Több mint 130 típusa ismert, közülük 40 altípus képes betegséget okozni a nemi szerveken.

 

Bakteriális panel

A női genitális bakterológiai panel vizsgálatokban a vizelet, hüvelyváladék és méhnyak-kenet kitenyésztésével a bakteriológiai fertőzéseket szűrjük ki. A méhnyak-kenet tenyésztést Chlamydia, Ureaplasma és Neisseria baktériumokra végezzük.

 

Hormon vizsgálatok

Az alaphormon vizsgálatok során-a ciklus 3. napján: FSH, LH, Ösztradiol, Prolaktin, Progesteron, Tesztoszteron, TSH, -a ciklus 21. napján: Progesteron, Prolaktin teszteket végzünk..Szükség esetén további hormon tesztek is végezhetők: DHEA-S, FT3, FT4, aTPO, AMH (Anti Müller Hormon), Inhibin, Inzulin rezisztencia vizsgálatok.

 

Vérvizsgálatok

Vérminta alapján vírus és egyéb fertőzések vizsgálatát is elvégezzük. Ezek a következők:

 • HIV
 • Siphilis
 • Chlamydia trachomatis antitest
 • Toxoplasma gondii antitest
 • Rubeola vírus antitest
 • Cytomegalovírus antitest
 • Herpes simplex virus 1-2
 • Varicella zoster vírus
 • Hepatitis panel (HBsAg, HbsAt, HBc At, anti HCV)

 

Átjárhatósági vizsgálatok

Az átjárhatósági vizsgálatok a női ivarszervek anatómiai viszonyainak feltárására irányulnak, segítségükkel a méhüreg és a petevezetők átjárhatósága válik ismeretessé. Az átjárhatósági vizsgálatok három különféle módszerét alkalmazzuk attól függően, hogy mennyire részletes képre van szükségünk, illetve mennyire kíméletes módszert igényel az adott eset.

 • HSG A Histerosalpingographia röntgengéppel készített, kevéssé komfortos eljárás. A méhüregről kevésbé, a petevezetők állapotáról azonban igen pontos képet ad. Magyarországon a leginkább elterjedt, OEP finanszírozás keretében végezhető vizsgálat
 • HYCOSY A Hystero Contrast Salpingographia ultrahanggal végzett, kevésbé fájdalmas eljárás. A szervezet minimális megterhelésével a méhüreg feltárása meglehetősen pontosan, a petevezetőké pontosan történik meg. A lelet értékelése gyakorlott, nagy hozzáértéssel rendelkező szakembert igényel.
 • HysteroscopiaLaparoscopia Méhüregi és hasüregi tükrözés, ami műtéti beavatkozást igényel. A hysteroscopia és a laparoscopia a legpontosabb módszerek az anatómiai viszonyok részletes és pontos feltárására, ellenben viszonylag jelentős megterhelést jelentenek a páciens számára.

 

Genetikai vizsgálatok

A meddőségi előzmények feltárása közben fény derülhet arra, hogy a meddőség hátterében genetikai eltérés található. Többszöri sikertelen meddőségi kezelés vagy sokszori visszatérő vetélés mögött is meghúzódhat genetikai hiba. Ezért a kezelések megkezdése előtt utánajárunk a diagnózisnak, s csak azt követően kezdjük meg a meddőségi kezeléseket. A diagnózist genetikus állapítja meg, többszöri konzultáció és genetikai vizsgálatok segítségével.

 

Immunológiai vizsgálatok

A visszatérő vetélések, valamint a sikertelen meddőségi eljárások után elkerülhetetlen az immunológiai vizsgálat. Ritkán ugyan, de előfordulhat, hogy bizonyos immunológiai faktorok akadályozzák a teherbeesést vagy a terhesség megtartását. A kivizsgálást és az ok feltárását követően ez a probléma is kezelhető. HAEMOPHYLIA (szükség szerint), véralvadási zavarok, még ha enyhe fokban is, de meglepő gyakorisággal vannak jelen életünkben. Ezen eltérések okai lehetnek a meddőségnek, a sorozatos sikertelen kezeléseknek és a többszöri vetélésnek egyaránt. Ezekben az esetekben hematológusunk segítségével konzultációkkal, felderítő vizsgálatokkal, majd a megfelelő kezelés beállításával hárítjuk el az akadályt. Kétszer, vagy annál többszöri spontán vetélést követően a női vizsgálatok a "sikertelen terhesség ambulancia" protokollja alapján történnek.

 

Hírlevél

Ne maradjon le akcióinkról, értesüljön első kézből újdonságainkról!

Tritonlife BLOG

Tovább a blogra
Visszahívást kérek