Vizelet inkontinencia

Egyes szakemberek szerint a 30 év feletti női lakosság kb. 30% -ának már volt úgy nevezett inkontinens epizódja, illetve érintett valamilyen mértékben. Ez a szám sajnos az életkor előre haladtával egyre nagyobb és az esetek súlyosságának a fokozódása is megfigyelhető.

Okok

E tünet hátterében különféle okok húzódhatnak meg, melyek lehetnek szervi, de akár lelki eredetűek is. Az érintettek általában nincsenek tisztában panaszuk okával, szégyellik állapotukat és gyakran „házi módszerekkel” kísérleteznek, hogy elfedjék problémájukat. Az esetek 50%-ában nem is fordulnak orvoshoz, sokan úgy vélik, hogy bizonyos életkor felett ez „normális” jelenség.

Bármilyen fokú is az inkontinencia, mindenképpen rontja a betegek életminőségét, akadályozza a normális életvitelt. A mindennapi cselekvés, munkába járás, bevásárlás, szexuális élet, szórakozás nehézzé vagy lehetetlenné válhat. Ilyenkor megnő az izoláció veszélye, hiszen az ilyen ember inkább kerüli a társaságot, attól félve, hogy a vizeletcsepegését más is észreveszi, megérzi rajta a vizelet szagát. Sokszor vezet mindez önértékelési zavarhoz, depresszióhoz, önbecsülésüket veszítik el az ilyen emberek.

A pelenkák, a női betétek használata nem jelenthet végleges megoldást! Amellett, hogy drága, látható lehet a viselete, nem szagtalan, bőrproblémákhoz vezethet. A felázott bőrön gyulladások léphetnek fel!

Kezelés

Az első és legfontosabb lépés, hogy forduljon szakemberhez! Az inkontinencia okának feltárása után sokszor találunk megoldást a problémára. Az esetek egy részében az ok reverzibilis (visszafordítható), így a probléma orvosolható, ha a kiváltó tényezőt megszüntetjük.

Ilyen a gyulladás, bizonyos belgyógyászati betegségek, köhögés, túlsúly, székrekedés, húgyhólyag működésére kedvezőtlen hatású gyógyszerek szedése.

Néha a női kismedence anatómiai elváltozásai, betegségei állnak a háttérben.

Az inkontinencia fajtái

Stressz vagy terheléses inkontinencia

Oka az elégtelen húgycsőzáró mechanizmus. Ez a medencefenék izmainak gyengeségével függ össze. A hasűri nyomás emelkedésekor (köhögés, nevetés, tüsszentés, nehéz tárgyak emelése) a hólyagra áttevődő teher már soknak bizonyul, a húgycső „elenged”, kiengedi a vizeletet.

Hajlamosító tényezők:

- elhízás

- a többszörös hüvelyi szülés

- öröklött kötőszöveti gyengeség

- tartós hormonhiányos állapot, amikor a szövetek rugalmassága a sejtek belső nyomása a szervezet minden területén csökken.

Kezelése az elősegítő-kiváltó okok lehetőség szerinti kiküszöbölésével, a szöveti rugalmasság javításával, az izomerő fokozásával lehetséges. Ez utóbbi a gyakorlatban a kismedencei izmok erősítését, azaz az intimtornát jelenti. Ha ezek az úgynevezett konzervatív kezelések eredménytelenek, műtéti megoldást javasol a szakorvos.

Késztetéses vagy sürgősségi (urge) inkontinencia

Ebben az esetben az inger arra kényszeríti a beteget, hogy amikor az jelentkezik, azonnal vizeljen.

A záróizom ép lehet, de addig sem tudja tartani a vizeletet sokszor, amíg a mellékhelyiséghez ér. Gyakori, rövid időközönként jelentkező vizelési inger jellemzi, éjszakai felkelésekkel. A hólyag nem tud a korábbi befogadó képességével működni, már kis telítettség esetén is jelentkezik a vizelési inger. Az ilyen emberek naponta 10-20-szor járnak vizelni, mindig ügyelnek arra, hogy legyen a közelben WC. Egy idő után ez a napi életvitelt jelentősen befolyásolja.

Oka a hólyag falának, nyálkahártyájának fokozott érzékenysége, ingerlékenysége.

Megelőzése a vizelettel kiválasztódó, ott koncentrálódó, a hólyag belsejét irritáló anyagok (erős fűszerek, nikotin, alkohol, koffein) bevitelének csökkentésével, lehetséges. A már állandósult tünetek kezelése gyógyszeresen történik. 

Tanácsok a vizelettartási zavarok megelőzésére, enyhítésére:

Enyhe és középsúlyos esetekben enyhítheti, néha meg is szüntetheti a tüneteket, ha változtatunk életmódunkon, elhagyjuk rossz szokásainkat:

- Rendszeres időközönként-folyadék beviteltől függően minden második, harmadik órában-ürítsük ki hólyagunkat.

- Sajátítsuk el és végezzünk rendszeresen intimtorna gyakorlatokat.

- Kerüljük a hólyagot irritáló alkohol és koffein tartalmú, szénsavas italokat.

- Igyunk napi legalább 2 liter folyadékot, mely megóv bennünket e vizelet besűrűsödésével járó hólyag irritációktól.

- Csökkentsük a testsúlyunkat.

- Kerüljük a nehéz tárgyak emelését, a hasprés fokozásával járó fizikai munkát.

- Mozogjunk rendszeresen.

- Ne üljünk hideg kőre, székre.

- Erős vizelési inger esetén ne fussunk, mert a rázkódás is nyomást gyakorol a hólyagra, és elő segíti a vizelet elcseppenését.


Forrás: http://drsiposattila.hu/egeszsegugyi-szolgaltatasok/vizelet-inkontinencia/


Munkatársak