Agg Zsófia

Gyógytornász
Teljes bemutatkozás

Mit szeret a munkájában, miért választotta?

Az emberi test működése mindig is lenyűgözött, öngyógyító folyamatait csodálatosnak tartom. Embertársaim segítése pedig alapvető feladat az életemben, ettől érzem értelmesnek napjaim. Szeretek másokat meghallgatni, megérteni őket, céljaikhoz előrébb juttatni őket. Öröm látni, ahogy az anyukák visszatérnek szeretett mozgásformáikhoz, gyermeküknek példát mutatnak, ahogy saját egészségükről is gondoskodnak, ami igen nehéz feladat az anyai szerepek betöltése mellett.

Hogyan vált kismedence specialista gyógytornásszá?

Gyerekkoromtól fogva biztos voltam a segítő szakma választásában. Bristolban, az Egyesült Királyságban végeztem el a gyógytornász főiskolai képzést a University of the West of England-en. Diplomám megszerzése után szerettem volna elmélyülni az engem érdeklő témákban, hogy hozzáértésem magas színvonalú legyen. Szakmailag a gyermekvállalás csodálatos, de egyben nagyon nehéz feladata, már főiskolás koromban felkeltette az érdeklődésem. Része szerettem volna lenni mások örömének és az árny oldalakat megkönnyítve segíteni az anyukáknak. Így kezdtem el foglalkozni a szülés utáni regenerációval, az inkontinencia kezelésével, a medencefenék problémáival és a várandósság alatti tornával. Tanulmányaim során döbbentem rá mekkora szükség van kismedencei problémákban küzdőknek segítségre és, hogy ez nem csak az anyasággal összefüggésben fordul elő. Nagyon gyakori a medencefenék izomzat diszfunkció, ennek ellenére a mai napig tabu téma. Szeretném, ha minèl többen tudnánk szakszerűen segíteni, és, hogy ez a segítség közismert és elérhető legyen mindenki számára.

Tudásom fejlesztése érdekében részt vettem továbbképzéseken az Egyesült Királyságban, ahol a női vizelet inkontinencia alapos vizsgálatáról és többrétű kezeléséről tanultam, később az intersticiális cystitisről szereztem tudást, egyéb fájdalmas és feszes medencefenék izomzatot okozó esetek mellett. Mindezek magukba foglalták az izomzat tapintásos vizsgálatát, mely elengedhetetlen a személyre szabott kezelési terv elkészítéséhez. Ezeken kívül részt vettem várandósság alatti derék és medence vizsgálatáról és kezeléséről szóló képzésen.

Itthon elmélyedtem a rectus diastasis (‘szétvált hasizom’) konzervatív kezelésében, a császármetszés utáni hegkezelésben, felépülésben valamint részletesebben elsajátítottam az EMG alapú biofeedback használatát kismedencei problémák segítésére. 2021 tavaszán találkoztam Tavasziné Rigó Piroskával, aki meghívott a csapatába és az egységes ellátás érdekében az általa szervezett oktatást követően kezdtem el a Kismedencei Központban dolgozni.

A fenti tudást igyekszem beépíteni, hogy minél alaposabb kivizsgálás alapján, egyénre szabott, az embert egészként tekintve, komplex gyógytorna ellátásban részesítsem a hozzám fordulókat.

Hogyan dolgozik?

Kórházi munkám évei során megtanultam, hogy a gyógyuláshoz mekkora szükség van megértésre és empátiára. Fontossá vált számomra, hogy a pácienst ne csak meghallgassam, hanem próbáljam megérteni az ő világát, nehézségeit. Munkám során alapos kivizsgálás után segítek egy kezelési tervet összeállítani, amelyben a medencefenék izomzat speciális gyakorlatait, életviteli tanácsokat, szükség esetén EMG alapú biofeedbacket, elektrostimulációt, tape vagy egyéb segédeszközöket ajánlok, illetve nyújtó-lazító technikákat, core izomzat tréningjét végezzük. Fontos számomra, hogy a gyorsan változó aktuális tudományos fejlődésekkel tisztában legyek, az új kutatásokat kövessem, szakmai feladataimat ezek alapján frissítsem, így igyekszem a témában folyamatosan olvasni, podcasteket hallgatni.

Mivel az Egyesült Államokban születtem és töltöttem kisgyerekkorom, főiskolai éveimet pedig az Egyesült Királyságban, így nem esik nehezemre angolul, a kulturális különbségekre érzékenyen ellátni a hozzám segítségért fordulókat.

Hogyan kapcsol ki?

Férjemmel szeretem az erdőket járni, állatokat lesni, tábortűz felett sütögetni, biciklizni, utazni.

Családom jelentős része a nagyvilágban van szétszórva, apai ágról a Felvidék leszakított területén, anyai ágon Chicago környékén, ahova ‘45-be menekültek még dédszüleim. Így, ha látogatóba jönnek a családból, vagy lehetőségem nyílik utazni, különösen nagy öröm látni őket.

Szeretem az állatokat, kiváltképpen a kutyákat. Ha nem gyógytornász lennék, biztos segítő kutyák képzésével foglalkoznék, hogy így okozzak örömet és életminőség javulást másoknak