Burom Katalin

Miért lett logopédus?

Óvodapedagógusi tanulmányaim során kísérleti jelleggel bevezették az évfolyamunknak a logopédiai és gyógypedagógiai alapismereteket. Azonnal beleszerettem ebbe a szakmába és a diploma megszerzése után jelentkeztem a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai karra, ahol logopédia és pszichopedagógia szakos gyógypedagógus lettem.

Melyek azok a fő szakmai tapasztalatai, melyek nagyban formálták szakmai útját?

Nagyon sokat tanultam tanáraimtól és folyamatosan visszajártam különböző képzésekre, tanfolyamokra, majd 2019-ben mesterképzésre alma máterembe. A logopédiai munkám mellett sajátos nevelési igényű gyermekek fejlesztését is végeztem. Tanulási zavarok megelőzésével és fejlesztésével, valamint viselkedési és magatartás zavaros gyermekek ellátásával foglalkoztam. A Heves Megyei Pedagógiai Szakszolgálatban logopédiai terápiákat végeztem, majd a logopédiai és gyógypedagógiai diagnosztikus tevékenység felé fordult utam és 2014 óta a Heves Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Megyei Szakértői Bizottságában dolgozom. A gyermek ellátás mellett a felnőttekkel is szívesen foglalkozom, házi beteg ellátás keretében, valamint a Markhot Ferenc Kórház neurológiai osztályán és Beszédgondozójában Klinikai beszédzavarokkal foglalkoztam. Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Gyógypedagógiai Intézetében mesteroktatóként kezdetektől részt veszek a logopédia és pszichopedagógia szakos hallgatók képzésében.

Szakmai utamat a folyamatos tanulás jellemezi, szívesen tanulok új dolgokat. A logopédiai terápiák mellett megismerkedtem a TSMT terápiával is. Diagnosztikus tapasztalatomat is folyamatosan bővítettem a korai életszakaszban elvégezhető vizsgálatokkal, valamint intelligencia vizsgáló eljárásokkal. A sokrétű tapasztalat nagyfokú komplexitást ad számomra.

Mi a kedvenc szakterülete és miért?

Gyermekekkel és felnőttekkel egyaránt szeretek foglalkozni. A terápiás irányvonal kijelöléséhez nagyon fontosnak tartom a jól körülhatárolt diagnózist, a család együttműködését és a páciens motiváltságának fenntartását. Számomra minden eset egyedi, amit kihívásnak élek meg. A kihívások pedig megoldandó problémák. A beszédindító terápiáktól a strókos betegek ellátásáig minden terápiát szívesen végzek. Szeretem a változatosságot a munkámban.

Milyen életkorú páciensekkel dolgozik szívesen? Mivel fordulhatnak Önhöz a kliensek?

Mondhatnám azt, hogy 0-99 éves korig bárkivel szívesen foglalkozom.  Szeretem megoldani a problémákat, szívesen adok tanácsot, amikor nem tudjuk pontosan merre kellene elindulni. Magánellátásban 2000 óta többek között beszédindítással, beszédhanghibák javításával , nyelvlökéses nyelés terápiájával, beszédtechnikával, diszfóniával afáziával, dizartriával, tanulási zavarok megelőzésével és terápiájával, valamint TSMT terápiával látok el pácienseket.

Hobbi, kikapcsolódás

Két gyermekemmel és férjemmel szívesen, túrázunk a közeli hegyekbe.  Az utóbbi időben kedvenc családi sportunk a biciklizés és az evezés lett. Legjobb kikapcsolódás számomra az olvasás, de a színházi előadásokat is rendszeresen látogatjuk. A néptánc a népi kultúra gyerekkoromtól az életem része, a családomból hozott hagyományok megtartását és átadását nagyon fontosnak tartom.