Dr. Domán István Dr. Domán István Ortopédia

ORTOPÉDIA

Dr. Domán István

Dr. Domán István

Ortopédia

ORTOPÉDIA

Fő szakterületem a csípő és térdprotézis beültetés, melyekből magán ellátásban évente mintegy 300 műtétet végzek. Ezeken a területeken a legkorszerűbb műtéti technikákat, a legnagyobb kopásállóságú protéziseket és a legújabb technológiákat alkalmazom.

Tanulmányok

Szakorvosi képesítést 1998-ban, tudományos minősítést (Ph.D.) 2003-ban szereztem.

Szakmai tapasztalat

2007-ig a Pécsi Orvostudományi Egyetem Ortopédiai Klinikáján dolgoztam. Ösztöndíjjal Spanyolországban, Olaszországban, Dél-Koreában és Franciaországban töltöttem huzamosabb időt, továbbá az Egyesült Államokban, Japánban, Belgiumban és az Egyesült Királyságban jártam tanulmányúton. 2005-től időszakosan, majd 2007-től 2013-ig fő állásban konzultáns dolgoztam az Egyesült Királyság több magánkórházában. Az angliai tartózkodásom alatt mintegy 5000 műtétet végeztem alsó végtagi nagyízületi (csípő és térd) protézis beültetés, arthroszkópos sebészet, sportsebészet és lábsebészet területén. 2013 és 2016 között a Tolna Megyei Balassa János Kórház Ortopédiai osztályának voltam az osztályvezető főorvosa, ahol lehetőségem nyílt a külföldön elsajátított legújabb műtéti technikák bevezetésére. 2016 óta kizárólag magánellátásban dolgozom.

Műtéti profil

Műtéti tevékenységem fő területei a csípő és térdprotézis beültetés. Csípőprotézis beültetést izomátvágással nem járó, minimálisan invazív technikával (ún. elülső feltárás) végzem. A műtéti eljárás jelentősen lerövidíti a lábadozási időt, így akár néhány órával a műtét után a betegek akár segédeszköz nélkül is képesek járni, pár nappal később autót vezetni, ill. néhány héttel később visszatérni a munkába. Az eljárást mintegy 10 éve alkalmazom és eddig közel 2000 műtétet végeztem. A beültetendő protézis helyzetének pontossága és élettartamának javítása érdekében számítógépes tervezést (MediCAD®) vagy mozgásanalízis alapú csípőprotézis beültetés (OPS®- Optimized Positionning System) alkalmazok. Ez utóbbi eljárás a protézis komponensek helyzetét a gerinc és medence mozgásához igazítja, ezáltal lehetővé teszi bizonyos, a protézis élettartamát csökkentő problémák elkerülését. Nagy tapasztalattal rendelkezem a több saját csontot megtartó MiniHip® protézisek alkalmazásában, mely a jó csont állománnyal rendelkező betegek esetén a legideálisabb megoldás. További specialitásom a fiatalkori csípőkopáshoz vezető állapot, az ún. csípő ütközési szindróma (femoro-acetabularis impingement) műtéti megoldása is, mely időben végezve akár elkerülhetővé is teheti a csípőprotézis beültetését.

Másik fő területem a térdízületi protézis beültetés. A műtéteket izomsértéssel nem járó, ún. mini-midvastus technikával végzem, mely megkönnyíti térd mielőbbi nyújtását, kevesebb fájdalommal jár és összeségében csökkenti a rehabilitációs időt. A műtétekhez MR alapján készült sablonokat (Zimmer® PSI), egyénre szabott térdprotézist (ConforMIS®) vagy robot asszisztenciát (OMNIBotics®) alkalmazok. Ez utóbbi a protézis beültetését olyan személyre szabott helyzetben biztosítja, mely mellett a térd körüli lágyrészek, ill. oldalszalagok balansza tökéletesen visszaállítható. Ennek eredményeként rendkívül magas beteg elégedettséget és természetesebb érzet biztosítható. Jelenleg ez a legfejlettebb technológiai a térdprotézis beültetés területén.

Centre of Excellence

2011-ben az ortopédiai implantátumok gyártásában és az innovatív technológiák fejlesztésében piacvezető Corin „Centre of Excellence” (kiválósági központ) minősítésben részesített, elismerve az eddigi klinikai eredményeimet, a kollégák továbbképzésében való részvételemet, illetve az elkötelezettségemet a jobb műtéti eredményeket és magasabb betegelégedettséget biztosító technológiák (OPS mozgásanalízis alapú csípőprotézis beültetés, OMNIBot robot asszisztált térdprotézis beültetés) alkalmazásában.

Szakmai Tagságok

Tagja vagyok több nemzetközi és hazai szakmai társaságnak, mint pl. az Angol Királyi Sebészeti Társaság (FRCS), valamint az európai, a nemzetközi és a magyar ortopéd társaságoknak (EFORT, SICOT, MOT). Rendszeresen meghívott előadója, valamint résztvevője vagyok nemzetközi szakmai továbbképzéseknek, kongresszusoknak, illetve külföldi tanulmányutaknak.

További információk a www.drdoman.hu weboldalon, ill. egyéb felületeken (Facebook, LinkedIn, Instagram).

Hírlevél

Ne maradjon le akcióinkról, értesüljön első kézből újdonságainkról!

Visszahívást kérek