Dr. Hunya Zsolt Dr. Hunya Zsolt Ortopédia

ORTOPÉDIA

Dr. Hunya Zsolt

Dr. Hunya Zsolt

Ortopédia

ORTOPÉDIA

2020 tavaszán, másfél éves vállsebészeti ösztöndíjat követően költözött haza Angliából Dr. Hunya Zsolt ortopéd-traumatológus szakorvos, aki hazajövetele óta erősíti a TritonLife Magánkórház Debrecen csapatát. Elsődleges érdeklődési köre az artroszkópos és nyílt vállsebészet, ám ezen kívül a gyermek és felnőtt ortopédia valamennyi ágával foglalkozik. Ezen belül a váll, térd, csípő sportsérülések ellátása és a csípő- és vállízületi endoprotetika tartozik a fő ellátási területei közé.

Debrecenben születtem, itt nőttem fel, és bár többször voltam hosszabb időre külföldön, a szakmai pályafutásom is nagyrészt ide köt – kezdte Dr. Hunya Zsolt, aki 2004-ben diplomázott a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Karán. Biológia szakos gimnazistaként többféle elképzelése is volt arról, hogy mi szeretne lenni, ha felnő: erdész, állatorvos, építész. Ez utóbbitól a végső pályaválasztáskor nem is távolodott el nagyon, hiszen az ortopédia az orvostudományon belül az emberi test mechanikai problémáival foglalkozik.

Értékes tapasztalatok Angliából

Dr. Hunya Zsolt már az egyetem alatt a mozgásszervi sebészet felé orientálódott, éppen ezért tudományos diákköri munkáját is a Debreceni Egyetem Ortopédiai Klinikáján kezdte el. – Ez az anyaintézetem, az itteni kollégáktól tanultam meg a szakma alapjait, és jelenleg is itt dolgozom. 2011-ben szereztem meg a szakvizsgámat ortopédiából és traumatológiából, és ezzel párhuzamosan alakult ki a vállsebészet iránti speciális érdeklődésem – mondta a szakorvos, aki ennek kapcsán számos tanulmányútra és továbbképző kurzusra látogatott el Európa-szerte.

A budapesti Szent János Kórházban és az Országos Baleseti Centrumban járt több alkalommal, ahol a magyar vállsebészet legkiválóbb képviselői mellett dolgozhatott, tanulhatott. Szakmai tudását Salzburgban, Münchenben, Hannoverben és Bécsben rendezett neves kurzusokon mélyítette. Mindezek mellett összesen több mint két évet töltött Angliában.

Vállspecialista sebészek keze alatt tanultam és dolgoztam Nottingham, London, Bath és Bournemouth kórházaiban. Bournemouth-ban közel másfél évet töltöttem a családommal 2019–2020 között. A kórház Anglia egyik legnagyobb mozgásszervi sebészeti centruma, melynek a speciális vállsebészeti osztályán dolgoztam, és itt rengeteg szakmai tapasztalattal gazdagodtam. Egy másik, körülbelül féléves angol utam során, Bath-ban betekintést nyerhettem egy professzionális magánkórház mindennapjaiba. Ez sokat segített abban, hogy jobban megértsem a privát egészségügyi ellátás rendszerét és a betegekkel való kommunikáció sajátosságait egy magánintézményben.

Sportos életmód: az egészséges ízületek és mozgásszervek alapja

Az angliai tapasztalatszerzés után jelenleg ismét Debrecenben élek feleségemmel és két kisfiammal. A hazaköltözésünk után a kisebbik fiunk születése kissé megváltoztatta a család életét, de ennek ellenére is igyekszünk sokat kirándulni és sportolni. A sport fontos része az életünknek, ezzel a gyerekeinknek is szeretnénk példát mutatni – osztotta meg velünk Dr. Hunya Zsolt, aki nagyobbik, öt és fél éves fiáról is mesélt.

Ő focizik, kerékpározik, valamint úszni jár, ami egy kicsit zsúfolttá teszi a heteket – de szerintem ez mindenképp megéri. Én is igyekszem vele „lépést tartani”: rendszeresen futok, úszom és kerékpározom, régebben triatlonoztam is. A pácienseimet is a rendszeres testmozgásra biztatom, hiszen ez az alapja az egészséges ízületeknek és mozgásszerveknek – fejtette ki az ortopéd-traumatológus.

Hasonló problémákra más és más megoldások

Még Nottinghamben – ahol elkezdtem a vállsebészet iránt érdeklődni – a neves vállsebész, Lars Neumann mondta nekem, hogy sokkal nehezebb néha a betegnek a megfelelő műtétet indikálni, mint elvégezni azt. Ortopédsebészként speciális a helyzetünk, hiszen általában életminőség-javító beavatkozásokat végzünk. A traumatológiai ellátásban – amivel szintén foglalkoztam a szakvizsgám révén – például a műtéti indikáció ritkábban kérdőjeleződik meg, hiszen a betegnek az akut sérülés után sokszor nincs választása.

Az ortopédia esetében viszont meg kell hallgatni és érteni a pácienst, hiszen nem biztos, hogy ugyanarra a problémára ugyanaz a megoldás két különböző beteg esetében. Eltérőek a fizikai igények, az életstílus, az elvárások, és természetesen a kockázatvállalás is – foglalta össze Dr. Hunya Zsolt.

Két nyelven tanít a Debreceni Egyetemen

Az orvosi hivatásban a beteggel való megfelelő kommunikáció elengedhetetlen az orvos-beteg kapcsolat kialakításához, és aki erre a pályára készül, annak elsősorban ezt kell elsajátítania – fogalmazott a doktor úr, aki a Debreceni Egyetemen az orvosi és a gyógytornász karon magyarul és angolul is oktat, valamint – szakképzési centrum lévén – az Ortopédiai Klinikán szakorvosjelöltek gyakorlati képzésében is részt vesz.

Hírlevél

Ne maradjon le akcióinkról, értesüljön első kézből újdonságainkról!

Visszahívást kérek