Dr. Kovács Péter

Urológia

Dr. Kovács Péter urológus fő szakterületei az uro-onkológia, a jóindulatú prosztata-megnagyobbodás, a kősebészet, a prosztatabetegségek és a merevedési zavarok. Bár gyakorlatias típus, a szakmai-tudományos életben is szívesen részt vesz, hiszen vallja, az igényes munka részben az aktualitások nyomon követésén múlik.

Teljes bemutatkozás


– A szüleim is orvosok, így talán nem meglepő, hogy már három éves koromtól kezdve azt emlegettem, hogy orvos szeretnék lenni. Az általános iskolát és a gimnáziumot Nyíregyházán végeztem el, majd a Debreceni Orvostudományi Egyetemen tanultam tovább. 2000-ben diplomáztam. Az urológiát negyedévtől kezdtük el tanulni, és azonnal megtetszett. Korábban felmerült, hogy belgyógyász-gasztroenterológus pályára fogok lépni, majd azt elvetettem, hiszen valamivel manuálisabb beállítottságú vagyok – meséli Dr. Kovács Péter, aki úgy tartja, az urológia éppen azért is szép hivatás, mert nagyműtétek, kisműtétek és szakrendelések ideális elegye.

 

A kulcs az empátia

– A diplomamunkámat a női inkontinenciáról írtam, ám érdekesség, hogy azóta ezzel a területtel egyáltalán nem foglalkozom. Kikristályosodott bennem, hogy az inkontinencián és az andrológián kívül minden más nagyon izgalmas számomra, legyen szó például uro-onkológiáról (tumorellátás és utógondozás), prosztatabetegségekről és a kősebészet minden formájáról, alsó és felső húgyúti endoszkópiáról.

Dr. Kovács Péter 2006-ban tette le urológia szakvizsgáját, sőt a European Board of Urology vizsgáját (FEBU) is megszerezte. A TritonLife-ban és a Markhot Ferenc Kórházban végzett tevékenysége mellett egri és gyöngyösi magánrendeléseket is visz. Az inkontinencián és az andrológián kívül az urológia teljes spektrumával kapcsolatban fordulhatunk hozzá, sőt másodvéleménnyel is szívesen hozzájárul a páciensek gyógyulásához.

– Empátia nélkül nem lehet megfelelő szinten gyógyítani. Ha valakinek nincs vagy elveszíti, annak abba kell hagynia a szakmát. Meg kell hallgatni a beteget, át kell érezni a problémáit és megfelelően kell kommunikálni. Tőlem soha senki ne menjen úgy ki, hogy van még kérdése! – mondja mosolyogva a szakorvos, aki gyakorlatias típus, ám a szakmai-tudományos életben is szívesen részt vesz.

 

A legfrissebb ajánlások, eredmények szerint

– Olykor-olykor elő is adok, de leggyakrabban hallgatóként vagyok jelen kongresszusokon, konferenciákon. Rendszeres résztvevője vagyok például az Európai Urológus Társaság  kongresszusainak.

– Milánóban kősebészeti továbbképzésen jártam, Torinóba pedig több endo-urológiai kongresszusra utaztam el. Követem a legfrissebb ajánlásokat, eredményeket, hiszen ezen a területen fél év alatt is rengeteg fejlődés történik. Az igényes szakmai munka részben az aktualitások nyomon követésén múlik – hangsúlyozza Dr. Kovács Péter. Nemrégiben egy osztrák professzort is meghívott Egerbe, hogy közösen operáljanak meg előrehaladott prosztatarákkal küzdő pácienseket.

A szakorvos célja a töretlen szakmai fejlődés. Emellett szeretné, hogy egyszer nagy teljesítményű lézer kerüljön valamelyik intézménybe, ahol dolgozik. Mint említette, az alsó és felső húgyúti kősebészetben, a daganatsebészetben és a jóindulatú prosztata megnagyobbodás műtéti megoldásában is fontos szerepe lehet ennek a berendezésnek.

 

Család, feltöltődés

A szüntelen tanulás és az odaadó gyógyítás nem egyedi eset Dr. Kovács Péter családjában: felesége háziorvos, az ő szülei szintén orvosok, a nagylányuk éppen első éves a Debreceni Orvostudományi Egyetemen.

– A fiunk most kezdi a gimnáziumot, ő a fogorvoslás felé kacsintgat. Egyikőjüknek sem erőltetjük az orvosi pályát, hiszen az sosem jó, ha valamit forszírozunk – emeli ki a doktor úr, aki családja és barátai körében töltődik fel igazán, valamint az országúti kerékpározás, a futás és az utazgatás is nagy szenvedélye.