Dr. Kovács Rita

Kézsebészet, sportorvos

Magánrendelést nem végez.

Teljes bemutatkozás

1987-ben végeztem a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán; általános sebészetből 1992-ben, kézsebészetből 1996-ban, sportorvostanból 2013-ban szereztem szakvizsgát.
1987 októberében kezdtem dolgozni az Országos Sportegészségügyi Intézetben (Sportkórház) kezdetben aneszteziológusként. 1988-ban az Általános Sebészeti Osztályra kerültem, később dr. Sántha Andrea főorvos irányítása alatt a Kézsebészeti Részleg munkatársa lettem.
1993-ban Düsseldorfban csukló-artroszkópiai képzésen vettem részt. 1994-ban az Amerikai Magyar Orvostársaság ösztöndíjasaként három hónapot töltöttem New York Állam Kézsebészeti Centrumában Buffalóban, ahol az artroszkópos csuklósebészetet, a csuklószalag-sérülések, illetve a kéz reumás és degeneratív elváltozásainak műtéti ellátását, valamint a fejlődési rendellenességek korrekcióját tanulmányozhattam.

Önálló kézsebészeti beavatkozásokat 1990 óta végzek. Kézsebészeti munkacsoportunk vezette be Magyarországon a csukló-artroszkópiát és a carpal tunnel felszabadítást 1993-ban; az eljárást azóta folyamatosan alkalmazzuk. A Budaörsi Egészségügyi Központ egynapos sebészetén 2005 óta végzek műtéteket.

Rendszeresen tartok előadásokat hazai és nemzetközi fórumokon a csukló és a kéz szalagsérüléseiről, sportártalmairól, túlterheléseiről. Önálló közleményeim a szalagsérülésekről és a tornászok csuklójának túlterhelési ártalmairól szólnak. A sportorvosi szakvizsga-előkészítő tanfolyamon a kéz sérüléseiről és sportártalmairól tartok oktatást. Előadások, pályázati munkák konzulenseként részt veszek a kézsebészet iránt érdeklődő rezidensek képzésében. Szerzője vagyok a háziorvosok és az alapellátásban részt vevő orvosok számára 2001-ben készített A mozgásszervek fizikális vizsgálata című oktató CD-ROM kézről szóló fejezetének, valamint a Gaál Csaba szerkesztette Ambuláns és egynapos sebészet tankönyv 2017-ben aktualizált 4. kiadásában a Csuklóízületi arthroscopia című fejezetnek.

Közel három évtizedes kézsebészeti tevékenységem során gyakorlatot szereztem az aktív sportolók kézsérüléseinek, valamint a nem sportoló idősebb generáció degeneratív kézpanaszainak műtéti ellátásában. Célom a kézsebészet szakmai színvonalának megtartása és a magyar kézsebészeti értékek megőrzése mellett az új módszerek bevezetése. A csukló, kéz és könyök túlterheléses ártalmainak, sportsérüléseinek, degeneratív elváltozásainak, alagút szindrómáinak diagnosztikájában és kezelésében a legkorszerűbb módszereket alkalmazom, lehetőleg minimálinvazív technikával.