Dr. Piros Györgyike

Belgyógyászat, kardiológia, foglalkozás egészségügy

"A kardiológia a belgyógyászat királynője” – vallja dr. Piros Györgyi belgyógyász, kardiológus, foglalkozás-egészségügyi szakorvos, aki a kezdetektől erősíti a TritonLife Magánkórház Szeged csapatát. Fő profiljába tartozik a magas vérnyomás, a szívritmuszavar, a mellkasi fájdalom, a szívizom-betegségek és a szívelégtelenség. Sokrétű tapasztalatának köszönhetően szinte bármilyen belgyógyászati, kardiológiai kérdéssel bizalommal fordulhatunk hozzá.

Teljes bemutatkozás

– Édesanyám is egészségügyi területen, fogászati asszisztensként dolgozott. Minket is igyekezett hasonló pályára terelni, és bár a két testvéremet nem, engem mégiscsak az orvoslás érdekelt a legjobban. Olyan megmosolyogtató történetek vannak a gyerekkoromból, mint például a plüssmacik operálása, vagy épp a békaboncolások a közeli tóparton. Mást nem is vettem a fejembe, mint hogy orvos legyek. Biológia tagozatos gimnáziumba jártam, aztán a Szegedi Tudományegyetemre felvételiztem – kezdi a kecskeméti születésű doktornő, akinek azóta is Szeged szolgál otthonául.

 

Meghatározó egyetemi élmények

– A felvételi előtt egy évet dolgoztam egy katonai kórház gyógyszertárában. Ez a terület is megfogott, de nem annyira, hogy eltérítsen a kitűzött céljaimtól. Az egyetem alatt szívsebész akartam lenni, nagyon sok műtétre bejártam. Kollégiumban laktam, a sebészek pedig gyakran szóltak, ha nagyobb operáció zajlott. Akár az éjszaka közepén is gyorsan felhúztam a ruhámat a pizsamára, és hajnalig ott álltam velük a műtőben – idézi fel meghatározó emlékeit dr. Piros Györgyi, akit a sors mégis kicsit más irányba terelt, de ő ezt egy cseppet sem bánja.

 

A Kardiológiai Osztályra vezető izgalmas út

– Az egyetem alatt allergiás lett a kezem a bemosakodó szerekre, így a továbbiakban a szívsebészet helyett a kardiológia felé érdeklődtem . Nagyon jó eredményeket értem el a vizsgákon, így diplomázást követően dr. Csillik Bertalan professzor úr – a Szegedi Tudományegyetem etalonja – meghívott dolgozni az Anatómiai Intézetbe.

– Másfél évnyi demonstrátori munka után egy ideig üzemorvosként tevékenykedtem, majd a II. sz. Belgyógyászati Klinika Kardiológiai Osztályára kerültem – mondja a doktornő, akinek szakvizsgái is természetesen a fentiekhez köthetőek: belgyógyászati, kardiológiai és foglalkozás-egészségügyi szakvizsgát tett, sőt hipertónia, valamint lipidológia licensszel is rendelkezik. Később PhD-fokozatot is szerzett.

 

A jövő orvos generációját vizsgáztatja

– Legfőbb orientációm mindig is a betegellátás volt, de oktatással is foglalkozom. Régebben betegágyi gyakorlatokat is tartottam, de ma már inkább a vizsgák, szigorlatok, államvizsgák és szakvizsgák teszik ki a profilomat. Emellett lipidológiából országos vizsgabiztos vagyok – osztja meg velünk dr. Piros Györgyi, aki mindig azt mondja, hogy a kardiológia a belgyógyászat királynője.

 

Az akut ellátás is jól ismert terep

A pácienseknek három munkahelyen segít: a Szegedi Klinikán, a Kisteleki Járóbeteg Szakellátóban és a TritonLife-nál. Mindemellett vonuló orvosi ügyeletet is vállalt a mentőknél, így a krónikus mellett az akut ellátásba is mélyebb betekintést nyert, és az ott tapasztalt, izgalmas helyzetek szintén hozzátettek szakmai fejlődéséhez.

 

Személyre szabott szívügyek

Intézményünkben elsősorban kardiológiai szakrendelésen várja a betegeket. Fő profiljába tartozik a magas vérnyomás, a szívritmuszavar, a mellkasi fájdalom, a szívizom-betegségek és a szívelégtelenség.

– Régi fajta orvos vagyok abból a szempontból, hogy nem futószalagszerűen gyógyítok, hanem tetőtől talpig megvizsgálom a betegeket, és viszonylag hosszan elbeszélgetek velük, hiszen a betegségek nagy része pszichoszomatikus, tehát van valamilyen lelki hátterük. A vizsgálat és a beszélgetés során a legfontosabb, hogy nem rohanok, nem kapkodok, mindig kedvességre és türelemre törekszem – fejti ki dr. Piros Györgyi, akihez gyakran fordulnak olyan hipertóniás páciensek, akiknek korábban nem sikerült jól a gyógyszerek beállítása, vagy nagyon ingadozik a vérnyomásuk, vagy gyógyszer-mellékhatásokat tapasztalnak.

 

Fontos finomhangolások a betegek jóllétéért

– Nem lehet minden betegre ráhúzni azt, amit a tankönyvekből ismerünk, igenis személyre szabott, egyéni terápiára van szükség. Nem mindegy például, hogy mit mivel adunk, és hogy milyen egyéb problémákkal küzd a páciens.

– A változókorú hölgyek számára például van olyan gyógyszer, amit kifejezetten ajánlunk, hiszen az egyéb, menopauzához köthető tüneteket is javítja. A lábdagadást panaszolók számára pedig olyan gyógyszert választunk, amiben van egy kicsi vízhajtó, hogy javuljanak az egyéb tünetek is. Ha valakinek pedig gyorsabban dobog a szíve, akkor az úgynevezett béta-blokkoló csoportból választunk, mert akkor a vérnyomást és a pulzust is tudjuk korrigálni. Ilyen és hasonló finomhangolásokra is figyelni kell – hangsúlyozza a doktornő, aki a jövőben szívultrahangtudását szeretné még fejleszteni, hogy az újabb típusú gépeket még szélesebb palettán begyakorolja.

 

Család, kikapcsolódás

Dr. Piros Györgyi, amikor nem a páciensekkel, akkor kis unokájával tölti legtöbb idejét. A családi pillanatok mellett a kertészkedés, gyönyörű cicáinak gondozása, valamint a kulturális élmények – a színház és a mozi – töltik fel igazán.