Dr. Simon Gábor

Gyermek kardiológia

Dr. Simon Gábor gyermekkardiológus az intenzív terület, a manualitás és a gondolkodás erős egységében hisz. Egy amerikai tanulmányút szeretette meg vele a kardiológiát, azóta hihetetlen teherbírással veti bele magát a szakmai kihívások rengetegébe. Fontos számára az intenzív terület, a manualitás és a gondolkodás hármasának egyensúlya a gyógyításban. Szegedi orvosként kezdte, de a fővárosban találták meg a szakmai sikerek, a Róbertben az újszülöttek szívproblémáinak szűrése érdekében lép fel.

Teljes bemutatkozás
Orvostudomány és csillagászat

A szüleim orvosok, a nagybátyám orvos a nagynéném orvos, az apai nagyapám állatorvos volt és az apai nagymamám is elvégzett 4 évet az orvosin még a háború alatt. A gimnázium elején gondolkoztam, hogy csillagász legyek, de a matematikával nem voltam túlzottan kibékülve, így elengedtem a gondolatot. Egy röpke pillanatig az építészet is vonzott, de végül, mint mindenki a családban, én is az orvosi pálya mellett döntöttem. A csillagok szeretete azért a mai napig kitart, szeretem nézni őket, olyan kiismerhetetlenek és távoliak. Érzek némi párhuzamot az orvostudomány és csillagászat között abban, hogy mindkét területen sok az újdonság és fontos, hogy az új információk sokaságában kiigazodjunk, illetve tanuljunk belőlük.

Kardiológiai tapasztalatok a világ több országából

Eleinte nem tetszett a kardiológiai szakma, mivel nem láttam sok jó kardiológusi példát. Magyarországon nem kifejezetten erős a gyermek kardiológiai képzés, sajnos alacsony óraszámban és felületesen oktatják. Frissen végzett gyermekorvosként ez a szakterület messzi és misztikus ködbe veszett. Az intenzív terápia, a gyermek intenzív vagy a koraszülött ellátás irányába akartam elmozdulni, mert ezeknél az intenzív terület, a manualitás és a gondolkodás együtt alkot erős egységet, tehát az elméletiség és a gyakorlat remek arányban találkozik.

A Szegedi Egyetemen végeztem és ott töltöttem pályám első nyolc évét. Belgyógyászként dolgoztam, és jött egy kardiológusi lehetőség, amit nem vállaltam el, viszont a közvetlen főnököm révén egy amerikai tanulmányút során megismerhettem az ottani kardiológus kollégák munkáját. Amit az USA-ban láttam, az felnyitotta a szemem, hogy ezt a szakmát hogyan lehet csinálni, szóval nagyon megtetszett a pálya. Egy intenzív és érdekes szakmai út volt, ami megalapozta a további munkám.  A külföldi példák, az intézmények működése, a hozzáállás is mindig nagyon érdekelt, és az egyetem alatti tanulmányi utak során holland, belga és portugál műhelyek gyakorlatába is bepillanthattam. Persze a szakmai érdeklődés mellett a világlátás lehetősége és a nyelvtanulás is motivált. Lisszabonban a lazaság, Hollandiában az összeszedettség, Belgiumban pedig a kemény munka tett rám impresszív hatást.

Szép szegedi évek

Szegeden lettem gyermekgyógyász, és erre nagyon büszke vagyok, mert az akkori Gyermekklinika, a kollégák és tanárok egy erős gyermekgyógyászati hátteret adtak. Sokat tanultam tőlük, de ahogy a kardiológia kiemelkedett a többi tárgyszakmából, tudtam, hogy Budapestre kell jönnöm a további fejlődésem érdekében. A kardiológiai szakképzés során megismertem az itteni attitűdöt, a csapatot, a szakmai lehetőségeket és óhatatlanul megtetszett, így némi otthoni tanakodás után úgy döntöttünk, hogy a fővárosban folytatjuk az életünket.

A veleszületett rendellenesség a gyerekek mekkora részét érinti?

A veleszületett szívfejlődési rendellenességek  a populáció egy ezrelékében vannak jelen, vagyis a Magyarországon évente megszülető közel százezres újszülöttből száz esetben előfordulhat veleszületett szívfejlődési rendellenesség.

Ezek a problémák, ha nem is igényelnek akut újszülött kori beavatkozást, viszont orvosi követést mindenképp, hiszen a szívüregek közötti kóros összeköttetések egy része idővel képes beforrni, a komplexebb eltérések 90%-ban azonban beavatkozásra van szükség.

Az újszülött szívbetegségek első jelei

Az újszülött kori szívbetegségek első jele a szívzörej és  a szervezet oxigén szintjének nem megfelelő mivolta, tehát a baba bőre beszürkül, vagy nem fejlődik az elvárások szerint, vagy nem eszik eleget. Számos olyan eset van, amikor az eltérések nem szembetűnőek, így a szülők nem veszik észre a problémát. Ezért, ha lehetőség van rá, akkor érdemes egy szűrővizsgálatot elvégezni. Kétféle kardiológia problémát lehet megkülönböztetni a gyermekeknél, a veleszületett és a szerzett problémákat. A szívfejlődési rendellenességek minden esetben veleszületett problémák, a későbbiek általában valamilyen betegségnek vagy például egy  fertőzésnek a következményei, szövődményei. De felléphetnek ritmuszavarok és szívizom elfajulásból származó gondok, valamint kialakulhatnak genetikailag meghatározott, de csak később jelentkező problémák is, melyek az újszülötteknél még nem ismerhetők fel.

Időben

Fontos a mielőbbi felismerés és sürgős esetben a megfelelő beavatkozás.  Ezek az operációk rendkívüli precizitást igényelnek, hiszen egy újszülött szíve akkora, mint az ő ökle, tehát megközelítőleg 3-4 cm nagyságú, egy főütőér billentyűnek az átmérője pedig 5-6 mm (egy átlagos felnőttnek hatszor nagyobb). Egy veleszületett fejlődési probléma kijavítása egy életen át tartó követést és gondozást igényel. Ha egy szívet megvágunk és átalakítunk, megszüntetjük az érintetlenségét és hibátlanságát, tehát a kardiológiai követése hosszútávon szükséges felnőttként is.

Én elsősorban kardiológiai intenzív terápiával foglalkozom a Gyermekklinikán, célom az akut állapotok megoldása, ehhez kapcsolódik a szakvizsgám is. Prioritásként szerepel a katéteres vizsgálatok elvégzése, a terápiás beavatkozások és a diagnosztika. Néhány példa a gyakorlati alkalmazásukra: Amikor egy olyan szívfejlődési rendellenséggel állunk szemben, amit csak ultrahanggal lehet minden anatómiai részletre terjedően megvizsgálni, akkor egy ilyen gyermeknél katéteres beavatkozásra lehet szükség, például érfestéket használunk a szív különböző részeinek megjelenítésére. Ha a tüdő verőérnek a problémájára vagyunk kíváncsiak, de az ultrahang nem lát át a légtartalmú tüdőn, akkor szintén érfestést alkalmazunk, ami a későbbi műtétnél segíteni fogja a sebész munkáját és az adott régió minél pontosabban felderítését.

A Róbert Gidák védelmében

A Róbert Kórházban egy komplex rendelés keretében vagyok jelen. Általános kardiológiai problémákkal is lehet fordulni hozzám, de fő cél, hogy a Róbert Gidák, vagyis az itt születő újszülöttek számára biztosítsunk olyan szűrési lehetőségeket, melyek kizárják a kardiológiai gondokat, így a babák első két hetében ki tudjuk zárni a potenciális kardiológiai veszélyforrásokat.

Kitartó koncentrációs képesség

Manapság már sajnos nincs annyi szabadidőm, de régebben nagyon sokat olvastam, olvastunk a feleségemmel. Ha tetszik egy könyv, gyorsan, egy-két éjszaka alatt átrágom rajta magam. Sosem okozott nehézséget a folyamatos koncentráció, az egyetem alatt képes voltam akár 15 órán keresztül ülni a tankönyvek fölött. Azt tudtam megtanulni, ami mögött láttam a logikai összefüggéseket, a magolás sosem ment. Ha van időm, azt a gyerekeimmel töltöm, sajnos nem látnak a mellékállások miatt annyit, amennyit szeretném. A hobbijaim közül a túrázást és a hegymászást említeném meg, régebben szerettünk az Alpokban vagy Szlovéniában járni a hegyeket.