Dr. Sisák Krisztián

A szegedi Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Egyetemen végeztem 1998-ban Summa Cum Laude eredménnyel.

A Szegedi Ortopédiai Klinikán kezdtem orvosi pályafutásomat és 7 éves angliai és ausztráliai tapasztalatszerzés után jelenleg is itt, Szegeden dolgozom. 2003-ban ortopédia szakvizsgát szereztem kiválóan megfelelt minősítéssel.

2004 és 2006 között a traumatológia szakvizsgához szükséges 2 éves gyakorlatot részben a Szegedi Tudományegyetem Traumatológiai és Kézsebészeti Klinikáján, részben a Békés Megyei Pándy Kálmán Kórház ortopédia-traumatológiai osztályán töltöttem. A traumatológia szakvizsgát 2007-ben szereztem meg.

Összességében közel hét évet tanultam az Egyesült Királyságban, Angliában és Ausztráliában, ahol széleskörű gyakorlatot szereztem.

Fellowshipek: 3 és fél évet fellowként vettem részt ún. szubspecialista képzésben. Fél évet Richard Villar csípőspecialista (csípőartroszkópia, csípőízületi felszínpótlás, primer és revíziós csípőprotézisbeültetés) mellett dolgoztam a londoni Wellington Kórházban. Több mint egy évet Nick Fiddian, az akkori Brit Térdsebészeti társaság elnöke mellett töltöttem a Dél-Angliai Bournemouthi Kórházban (primer és revíziós térdprotézis beültetés (teljes, részleges), térdartoszkópos technikák, szalagrekonstrukciók). Fél évet Robert Middleton, ugyancsak csípőspecialista mellett a Dél-Angliai Bournemouthi Kórházban. Másfél évet az ausztráliai Új-Dél-Walesi, John Hunter Kórházban töltöttem trauma fellow pozícióban mind klinikai munkát, mind kutatást végezve Balogh Zsolt Professzor mellett.

Több mint 3 évet pedig Konzultáns pozícióban dolgoztam a korábbi csípő- és térdsebészeti fellowship helyszínén a Dél-Angliai Bournemouthi Megyei Kórházban, ahol évente mintegy 13000 ortopédiai és traumatológiai műtét történik (közte évente 2500 prótézis beültetés). A Konzultánsi pozíció az Egyesült Királyság elérhető legmagasabb szakorvosi pozíció. Bournemouthi Kórházban évente 400-450 műtétet végeztem, köztük több mint 1000 primer protézisbeültetést és csípő, közel 80 reviziós műtétet (prótéziscserét) 100 elülső keresztszalag plasztikát, több mint 600 térdartroszkópos műtétet, illetve számos általános ortopédiai és traumatológiai műtétet.

Az Angliában és Ausztráliában eltöltött közel 7 év szélesítette általános ortopédiai ismereteimet és olyan kollegáktól, mentoroktól tanulhattam, akik a szakma nemzetközi elitjéhez tartoznak. Módomban állt számos világszínvonalú kurzuson részt venni, ahol az ortopédia és traumatológia vezető specialistáitól volt lehetőségem tanulni.

2013-ban megszereztem az angol szakvizsgát, és ezzel az Angol Királyi Sebészeti Társaság tagjává váltam. (Fellow of the Royal College of Surgeons – FRCS).

2013 szeptembere óta dolgozom újra a Szegedi Ortopédiai Klinikán.

A Klinikán folytattam a korábban elsajátított technikák alkalmazását, bevezetését, fiatal szakorvosjelölt és szakorvoskollegáknak való továbbadását (minimalizált hátsó csípőízületi feltárás, műtéti tervezés, arthroscopos hamstring elülső keresztszalagplasztika, patella ficam modern kombinált kezelése (MPFL rekonstrukció és Fulkerson osteotomia) térd és csípőízület protetika revíziós technikák). Több nemzetközi oktatói részvétellel gazdagított tanfolyamot szerveztünk Szegeden ezekben a témákban. 2017 óta vagyok a nemzetközi AO (arbeitsgemeinschaft für osteosynthesefragen) társaság hivatalos nemzetközi oktatója, a nagyízületi rekonstrukciós vonal magyarországi és közép-európai egyik képviselője. 2017 óta a Magyar Ortopéd Társaság vezetőségi tagja vagyok. 2019-ben habilitáltam. Habilitációs előadásom címe: Műtéti tervezés a primer és revíziós protetikában. 2020 júliusban kaptam egyetemi docensi és egyben megbízott intézetvezetői kinevezést.