Dr. Székely Anita

Neurológia

Gimnáziumi osztályfőnöke bátorítására felvételizett az orvosi egyetemre, és milyen jó, hogy ezt a pályát választotta: ma már megannyi páciensnek segít a gyógyulásban és a prevencióban, legyen szó például stroke-ról, Parkinson-kórról, epilepsziáról, szédülésről vagy fejfájásról.

Teljes bemutatkozás

Bevallom, gimnazistaként először tartottam ettől a hivatástól, mert introvertált típus vagyok. Örülök, hogy ez nem tántorított el attól, hogy felvételizzek, és tovább folytassam ezt az utat, hiszen nagyon megszerettem a szakmámat – kezdi Dr. Székely Anita, aki Debrecenben született, és a hajdú-bihari megyeszékhelytől nem messze nőtt fel. Mint meséli, középiskolájában, az Ady Endre Gimnáziumban akkoriban nem volt jellemző, hogy sokan mentek volna tovább az orvosira, ismertebb volt drámatagozatos vonaláról.

Széles körű tapasztalat

Évről évre más tantárgyakban mélyülhettünk el az egyetemen. A szülészet és a tüdőgyógyászat is nagyon megtetszett, hiszen izgalmas gyakorlatokon és előadásokon vehettünk részt. Neurológiát ötödéven tanultunk először – idézi fel a doktornő, aki 2001-ben, a Debreceni Orvostudományi Egyetem Általános Orvostudományi Karán szerzett diplomát.

2002-ben költöztünk Egerbe, és abban az évben kezdtem el az egri Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézet Neurológia Osztályán, majd Szakrendelésén dolgozni. A sclerosis multiplex, demencia, később stroke centrumként működő megyei kórház osztályos orvosaként széles körű szakmai tapasztalatot szereztem – meséli Dr. Székely Anita, aki 2010-ben tette le a neurológiai szakvizsgát.

Fordulatokkal teli évek

Kihívásokkal teli időszak volt, mivel viszonylag kevesen voltunk az osztályon, sokat  kellett ügyelni. A neurológiai osztály mellett sürgősségi betegellátó osztályon és városi ügyeleten is dolgoztam. Időre volt szükség, amíg emellett a szakmai gyakorlatokat elvégezhettük. Mindeközben szülővé váltam, túl voltunk egy költözésen, és a férjem külföldön dolgozott. Örülök, hogy a nehézségek ellenére sikerekkel felvértezve tudhattam magam mögött a szakvizsgát – emeli ki a doktornő, aki 2012-ben alorvosi, 2016-ban pedig adjunktusi kinevezést, majd osztályvezető-helyettesi megbízást kapott.

2018-ban új fejezet nyílt Dr. Székely Anita életében: az egri Vascular Plazma csapatához csatlakozott donorvizsgáló orvosként. A TritonLife mellett tehát a plazmaközpontban, az egri, illetve a hevesi szakrendelésen is fogadja a hozzá fordulókat, sőt havi 24 órában ügyelni is visszajár az egri kórházba.

Tanulni a kapcsolódó szakterületek képviselőitől

A neurológus arra törekszik, hogy külföldi kongresszusokon való részvétellel is minél szélesebb látókörre tegyen szert. A szédülés témáját például egy észak-olasz kisvárosban megrendezett kongresszuson is taglalta, ahol zömmel fül-orr-gégészek voltak jelen. Pozitívum volt, hogy a mindennapi, általános rutinban kevésbé használt gyakorlatokat is megismerhették a résztvevők.

Emellett többször jártam érelmeszesedéssel kapcsolatos kongresszuson is. A stroke megelőzése miatt kulcsfontosságúnak tartom a szív- és érrendszeri megbetegedések alapos ismeretét. Végül, de nem utolsósorban egy – Portugáliában megrendezett – hipertónia kongresszuson is voltam. Tudtam, hogy ahol döntően kardiológusok beszélnek erről a kérdéskörről, ott sok hasznos információra tehetek szert, és mivel a magas vérnyomás is stroke rizikófaktor, be tudom építeni a hallottakat a saját munkámba.

Részletes, közérthető tájékoztatás

Dr. Székely Anita nagy hangsúlyt fektet arra, hogy kölcsönös bizalmat alakítson ki pácienseivel, nyílt és őszinte kommunikációt folytassanak egymással. Ez azért kardinális, hogy jól együtt tudjanak dolgozni, hiszen a gyógyítás és a páciensek életmódja, tudatos döntései, gyógyszerszedési szokásai kéz a kézben járnak. – Igyekszem mindig alaposan elmagyarázni, hogy mi miért fontos. Így a részletes tájékoztatásnak köszönhetően megértik az összefüggéseket, és olajozottabb a közös munka.

Szabadidő: amikor csak lehet, ki a természetbe!

2007 óta élünk Felsőtárkányban. Mivel itt vagyunk a Bükk lábánál, csodás séta-, illetve túraútvonalak vannak. Jó szívvel ajánlom például a Pes-kő gerinc mentén fekvő utat. A kertben is szeretek bíbelődni, de ha tehetem, tornázom egyet a barátokkal, vagy épp elmegyek kocogni. A várhegy alján gyönyörű körök vannak, ahol a naplementét is megcsodálhatjuk – fogalmaz Dr. Székely Anita, akinek az utazás is lételeme, nagy favoritja Olaszország.