Prof. Dr. Szabó István

Ortopédia

Fő műtéti területeim a csípőprotézis-beültetés anterior minimál invazív feltárással, valamint a minimál invazív, a páciens eredeti anatómiáját helyreállító, egyedi gyártású térdprotézis beültetése, illetve a váll nyitott és artroszkópos műtétei és vállprotetika (anatómiai, töréses és inverz protézis).

Teljes bemutatkozás

Prof. dr. Szabó István 20 éve ortopédsebész, több mint 4 év külföldi tapasztalatszerzés és számos tanulmányút során vált a nagyízületi (csípő, térd) és a vállsebészet-protetika specialistájává. Magyarországon elsőként kezdte el az elülső feltárásos minimál invazív csípőprotézis-beültetést rutinszerűen alkalmazni. Több mint 1000 ilyen műtétet végzett, amelyeknél a legtöbb esetben a beteg már másnap képes volt mankó nélkül rövid sétára, és 2 hét után akár a munkájába is visszatérhetett.

 

1993-ban végeztem summa cum laude eredménnyel a Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán, 1995-ben a Baranya megyei Kórház Általános Sebészeti Osztályán kezdtem pályafutásom. Itt megtanultam tisztelni az ízületeket és a lágyrészeket, amely jelenleg is meghatározó a műtéti beavatkozásaim során. 1995-2008. között POTE Ortopédiai Klinikáján dolgoztam, mely időszak során 3 évet Belgiumban, 1 évet Franciaországban töltöttem a szakmai jártasságom elmélyítésére. 2004-ben a vállprotézissel kapcsolatos témában védtem meg PhD-met, amely az adott évben a MTA Dél-Dunántúli Szekciójának legjobb értekezése díjat nyerte el. 2010-ben PTE Általános Orvosi Karán habilitáltam, 2012 óta a Pécsi Tudományegyetem egyetemi magántanárnak nevezett ki.

Az ortopédiával az első egyetemi év befejezése utáni nyári gyakorlaton találkoztam. Akkor fedeztem fel az ízületi, mozgásszervi sebészet nagyszerűségét. Hihetetlennek tűnt már akkor, hogy rendkívül fájó testrészekkel érkező, sántító betegek élete pár nap alatt megváltozik és életminőségük fantasztikus módon javul. Ez a siker és segítési lehetőség megindította bennem a vágyat, hogy az életemben, a hivatásom során ezt végezhessem. Pályám során mindig törekedtem és törekszem, hogy a lehető legmodernebb, a beteg igényeit kielégítő, funkcióját helyreállító eljárásokat alkalmazzak, mely folyamatos tanulást igényel.

Gyakornokként 3 évet Belgiumban töltöttem, itt kezdtem ismerkedni a vállsebészettel, majd Lyonban volt alkalmam egy évet a világ egyik vezető vállsebésze, Gilles Walch csapatában tanulni. Az elsajátított ismeretek alkalmazásával a vállbetegségek kezelése számomra egy sikertörténet lett, szinte nincs olyan vállelváltozás, amely esetében nem lehet a beteg számára gyógyulást vagy jelentős javulást elérni. Rendszeresen tartok előadásokat, oktatok szakembereket és szervezek vállsebészeti kurzusokat. Az Európai Váll- és Könyöksebészeti Társaság (SECEC) vezetőségi tagja, a Magyar Váll- és Könyöksebészek Egyesületének (MVKSE) elnöke voltam éveken keresztül.

Szintén Franciaországban találkoztam először a csípőprotézis-beültetés utáni rehabilitációt forradalmian megváltoztató, anterior minimál invazív, izom- és idegsértés nélküli módjával. Végül Svájcban és Franciaországban tanultam meg az eljárást. Hihetetlen volt látni, hogy a műtét utáni napon a betegek pár lépést mankó nélkül is képesek voltak megtenni, mindezt fájdalom és érdemi vérvesztés nélkül. Az még hihetetlenebb volt, amikor ezt saját betegeimen is meg tudtam valósítani. Ma már ez természetesnek tűnik közel 2000 műtétet követően.

2020. óta alkalmazom a svájci Symbios cég személyre szabott, egyedi térdprotézisét, amivel az eddiginél is jobban optimalizálhatóak a térdprotézisműtétek. Az okos eszközökkel támogatott tervező folyamat és műtét során tovább növelhető a betegbiztonság, pontosabban helyreállítható a beteg anatómiai adottságai, természetesebb érzetet biztosítva a műtét után, mely révén csökkenthető a gyógyulás időszaka. A technológia segítségével 3D-ben nemcsak a páciens térde, hanem teljes végtagja, a csontok egymáshoz való viszonya is modellezhető. Pontosan rekonstruálhatóak a páciens egyedi anatómiai adottságai, csontszerkezete, melynek eredménye a páciensre szabott, az eredeti anatómiát helyreállító, egyénre gyártott protézis, melynek beültetéséhez szintén, egyénre szabott, egyszerhasználatos eszközök használhatók.

Szakmai tagságaim:

    Magyar Váll- és Könyöksebészek Egyesülete (MVKSE), alapító tag
    Magyar Ortopéd Társaság
    Magyar Artroszkópos Társaság
    Magyar Reumatológusok Egyesülete
    Európai Váll- és Könyöksebészeti Társaság (SECEC)
    Európai Sporttraumatológiai Térdsebészeti és Artroszkópos Társaság (ESSKA)
    International Journal of Shoulder Surgery Advisory Board
    Orthopaedic Journal of Sports Medicine Szerkesztő Bizottsági Tag

 

További információt weboldalon, valamint Facebook oldalamon talál.