2023. 09. 06

A DERMOID CISZTA: A PROKTOLÓGIAI PROBLÉMÁK FIGYELEMRE MÉLTÓ PÉLDÁJA

A proktológia az orvostudomány egy olyan ága, amely a végbél és az ánusz körüli területek betegségeivel foglalkozik. Sokféle probléma merülhet fel ezen a területen, ám egy viszonylag ritka, de figyelemre méltó problémáról is érdemes beszélni: a dermoid cisztáról. A dermoid ciszták kialakulásának pontos oka nem ismert, de úgy tűnik, hogy genetikai tényezők is szerepet játszhatnak. Az ilyen típusú ciszták leginkább a végbél közeli területeken, például az ánusz közelében vagy a perianális régióban találhatók. Méretük általában kicsi és lassan növekednek, de idővel problémákat okozhatnak. A dermoid ciszták tünetei változhatnak, és attól függenek, hogy pontosan hol találhatók. Néhány általános tünet lehet:

  • Fájdalom: Ha a ciszta nyomást gyakorol a környező szövetekre vagy idegekre, fájdalom léphet fel.
  • Gyulladás: A nyomás okozta irritáció vagy felülfertőződés következtében gyulladás alakulhat ki, ami a területen bőrpírt, melegebb bőrfelületet, duzzanatot jelez.
  • Véres széklet: Ha a ciszta elér egy véredényt vagy sérül, vérzést okozhat.
  • Kellemetlen érzés vagy nyomás: A ciszta mérete miatt kellemetlen érzés vagy nyomásérzés jelentkezhet.

A dermoid ciszták diagnosztizálása általában fizikai vizsgálatot és képalkotó vizsgálatokat, például ultrahangot igényel. A kezelési lehetőségek a ciszta méretétől és tüneteitől függenek. Kisebb ciszták esetén a megfigyelés és a tüneti kezelés lehet a választás, míg nagyobb vagy tüneteket okozó ciszták esetén sebészeti eltávolítás szükséges. Proktológusok szakértelmére és tapasztalatára van szükség a diagnózis és a kezelés során, ezért bármilyen gyanús tünetek esetén érdemes centrumunk munkatársaihoz fordulni. A TritonLife Kapos Medicalnál Dr. Lassu Péter, Dr. Látrányi Balázs, Dr. Somodi Krisztián és Dr. Ternyik László Zoltán sebész-proktológus szakorvosok állnak pácienseink rendelkezésére. Proktológiai panaszaikkal forduljanak bizalommal hozzájuk! Időpontfoglalásra munkanapokon van lehetőség 08.00 és 19.00 óra között a +3620 245 8585-ös, a +3620 515 2594-es és a +3620 521 0277-es telefonos elérhetőségeinken, vagy személyesen központunk recepcióján. A szakrendelésre történő online előjegyzések indulása nyomon követhető a www.tritonlife.hu oldalon, illetve Facebook oldalunkon.