2020. 07. 10

A TARTÓS HŐSÉG AZ EGÉSZSÉGESEKET IS MEGVISELHETI (SONLINE.HU)

Még az egészséges emberek szervezetét is megterheli a kánikula. Szakemberek szerint ilyenkor ajánlott a szokottnál kétszer többet inni, s figyelni a táplálkozásra. A nyári hónapok rengeteg munkát adnak a mentősöknek, ájuláshoz és szívbetegekhez gyakran kell vonulniuk. Napról napra egyre elviselhetetlenebb a kánikula. Még a múlt heti esőzések sem frissítették fel igazán a levegőt, így a csapadék kevésbe enyhítette a napok óta tartó forróságot. Dr. Molnár Zsolt kardiológus lapunknak azt mondta: az emberi szívet ilyenkor fokozott terhelés éri, hiszen a melegben kitágulnak az erek. – A vérnyomás ilyenkor lefelé mozog – fogalmazott a kardiológus. – Ájulásos esetek előfordulhatnak, és nemcsak az időseknél, hanem a fiataloknál is. A nagy melegben megnövekszik a trombózishajlam és egyúttal a szívinfarktusok száma is. Akik viszont vérnyomáscsökkentőt szednek, azoknál a pirulák fokozottabban hatnak és a gyógyszerigényük csökken. – Az egészségeseket is megviseli a hőség – folytatta Dr. Molnár Zsolt. – Nekik is kerülni kell az extrém meleget, tizenegy és délután három között nem ajánlott a szabadban sportolni. A klimatizált helyiségek jót tesznek a szervezetnek, hiszen a hőszabályzó rendszert segítik. A gyakori hőmérsékletváltás viszont – vagyis a melegről bemenni egy hideg helyre, s ezt többször megismételni – nem tesz jót a keringésnek – tette hozzá a kardiológus. A somogyi szakember szerint az sem mindegy, hogy mit eszünk a forró napokon. Több étel ugyanis megterhelheti a szervezetet. – Mindenkinek az anyagcseretípusa szerint kell ennie – mondta Heszberger Edina dietetikus. – Vannak olyan emberek, akik szénhidráttípusúak, ezért fontos, hogy ne egyenek túl zsíros és fehérjedús ételeket. A fehérjetípusúaknál pedig épp fordítva, hiszen nekik fehérjében és zsírban gazdag ételt kellene fogyasztaniuk, viszont a „nehéz” ételeket, például a kolbászt és a szalonnát kerüljék. – A salátát minden mennyiségben lehet fogyasztani – folytatta a dietetikus. – Ajánlom még a rukkolát, zöldhagymát és spenótot, de a cukkinit is különösen érdemes ilyenkor választani. Nyáron sokan szeretnek grillezni, viszont ilyenkor többen is a sertéshúst és a sajtot választják, ezeket az ételeket azonban le lehet cserélni. A melegben jól esik a grillezett zöldség és a hal is, ehhez pedig lehet készíteni egy könnyed paradicsomos salátát, ami nem terheli le a szervezetet – fogalmazott Heszberger Edina. Szerző: Marosi Gábor / Sonline.hu