2024. 03. 27

A TritonLife vezető szakemberei a márciusi VOSZ Páholyban

Hogyan legyünk egészségesek, hogyan éljünk minőségi hosszú életet? Ez volt a márciusi VOSZ Páholy témája Egerben, melyen a TritonLife szaktekintélyei tartottak előadásokat.

A rendezvény bővelkedett a provokatív tényekben, felvetésekben, szó esett a gyógyszer- és élelmiszeripar évszázados lobbitevékenységének hatásairól, a túlzott cukorfogyasztás, a gyorséttermi kultúra, a feldolgozott élelmiszerek negatív hatásairól, valamint az elhízás és a rák kialakulásának okairól is. „Ha valaki dominánsan szénhidráttal táplálkozik, mindig a csúcsra jár az inzulinszintje, ez a leggyorsabb és legnagyobb provokációt jelenti a szervezet számára. Ha valaki fehérje alapú táplálékot visz be, az egy elhúzódóbb és alacsonyabb csúcsgörbét jelent, és különösen érdekes, hogy zsírdiétával lehet a leghatékonyabban fogyni, és a HDL/LDL arányokra is ez gyakorolja a legpozitívabb hatást” – mondta el többek között előadásában dr. Fábián Lajos, az OMNIHEART tanulmányra hivatkozva.

A TritonLife társalapítója, igazgatótanácsának elnöke az autofágia elmélettel ismertette meg a közönséget, melynek lényege az időszakos böjt, azaz tudatos táplálék megvonási időszakok során a szervezet öntisztulásának, regenerálódásának lehetősége. Elhatározás és akaraterő a kulcs, nem pedig a csodaszerek – hangsúlyozta dr. Fábián Lajos: „számos vizsgálatsorozat mutatta ki, hogy bizonyos éhezési idő után, 12-14-16 órát követően, felgyorsul az autofágia folyamata, ami az önmegújulásukat jelenti, ami gyakorlatilag fiatalítja a szervezetünket. Lényegében segíti az elhasználódott anyagoktól való megszabadulást, növekedési hormont kezdünk termelni egy bizonyos idő után, a sejtjeink jobban regenerálódnak.” A szakember szerint a böjt és a tudatos életmódváltás segíthet a krónikus betegeken, illetve az elhízással küszködőkön is.

Dr. Szele Eszter foglalkozás-egészségügyi szakorvos a prevencióra, a szűrések fontosságára, valamint az egyéni felelősségre hívta fel a figyelmet. Takács László vállalategészségügyi szakember emlékeztetett, a cégeknek fontos szerepük van a munkavállalók egészségének megőrzésében, hiszen egyebek mellett, költséghatékonyabb is, ha a dolgozó nem megy betegszabadságra.

A VOSZ Heves Vármegyei elnöke elmondta, a magyarok rossz általános egészségügyi állapotának ténye különösen igaz az északi régióra. „Ha a nyugat-európai emberek átlagéletkorát összehasonlítjuk Magyarországon belül az északi régióban élők átlagéletkorával, több mint 10 év a különbség” – ismertette a sokkoló adatot Bányainé Micski Marianna, aki szerint ezért is életbevágóan fontos téma került terítékre a TritonLife szakembereinek segítségével.

Tekintse meg a teljes rendezvényt: