2021. 08. 17

Áttörő siker – Új koronavírus-variánst fedeztek fel a TritonLife csoport laboratóriumában

Új vírusvariáns | TritonLabs

Magyarországon elsőként a SARS-CoV-2 vírus olyan variánsára bukkant rá a TritonLabs két munkatársa – Tátrai Kitti és Benedek András molekuláris biológusok – amely egyszerre tartalmaz az alfa (Nagy-Britanniában azonosított) és a delta (Indiában azonosított) vírusvariánsra jellemző egy-egy tüskefehérje-mutációt. A variáns teljesen új, és már szerepel a WHO „Variant Under Monitoring” listáján, ahol a potenciálisan veszélyes variánsokat tartják nyilván.

Az eredeti vírus nukleinsav-szekvenciáját, örökítőanyagát pontosan, „betűről betűre” ismeri a szakma. Amikor különböző pozíciókban mutáció történik ebben a vírusgenomban, akkor különböző variánsai jönnek létre ugyanannak a vírusnak. Ebből többfélét leírtak már, az alapján, hogy melyik pozícióban milyen mutáció történik. Amikor bizonyos variánst leírnak, az nem azt jelenti, hogy az ne tudna tovább mutálódni, evolválódni. Így fordulhat elő, hogy egy új variánsban egyszerre több olyan mutáció is jelen van, amit már korábban, különböző variánsokban leírtak. A fent említett eset és hazánkban először kimutatott vírus variáns is ilyen.

A munkatársak éppen egy új metodikán dolgoztak…

Először azt hittem, hogy valamit elrontottam… A laborban rutinszerűen végezzük a vírus kimutatását, ám Benedek András kollégámmal mi azon is dolgozunk, hogy meg tudjuk határozni, melyik vírusvariáns az, amelyik a pozitív mintában jelen van. A felfedezésünkkor éppen azon dolgoztunk, hogy megfelelő új metodikánk legyen arra, hogy meg tudjuk határozni pontosan, hogy milyen variánssal van dolgunk. Ennek a módszernek a validálásán munkálkodtunk ekkor. Ezért is volt az első gondolatom az, hogy valamit elrontottam, hiszen ilyen variánst (C.36.3) még nem írtak le Magyarországon” – kezdte Tátrai Kitti.

Majd hozzátette: „A kísérletet újra megismételtük – András tőlem teljesen függetlenül is elvégezte, és ugyanezt az eredményt kapta. Ekkor azonban még nem mondhattuk, hogy ez az a bizonyos variáns, csak azt jelenthettük ki, hogy arra a variánsra jellemző mutáció jelen van a mintában. Szakmailag van ebben egy árnyalatnyi különbség”.

Az ilyen variánsok meghatározására még nincs gyors és tömegesen elvégezhető teszt

Ahhoz, hogy biztosan azt állíthassák, hogy a C.36.3 törzsről van szó, külön nukleinsav-szekvenálásra volt szükség. A kapott eredmény pedig beigazolta az erős gyanút: egy olyan új vírusvariánst sikerült felfedezniük, amelyet Magyarországon eddig nem jelentettek.

Érdekesség, hogy ezt a variánst elsőként Thaiföldön azonosították egyiptomi beutazók pozitív mintáiból. 2021. július 24-ig világszerte összesen 1 403 pozitív mintában találták meg. Ennek oka nem feltétlenül az, hogy ennyire ritka lenne, jóval inkább az, hogy még nincs rá gyors és tömegesen elvégezhető PCR-metodika. Néhány országból már van feljegyzés róla, de Magyarországról még korábban nem volt jelentett eset.

Csak kíváncsiság vagy fontos információ a kezeléshez?

Ahhoz, hogy megmondjuk, Magyarországon mennyire terjedt el ez a variáns, kellene egy reprezentatív felmérés a pozitív esetekből. Rutinszerűen viszont nem szűrnek variánsokra a laborokban, ezt külön igényelheti a páciens, de a legtöbben megelégednek azzal az információval, hogy pozitív vagy negatív-e a minta” – fejtette ki a molekuláris biológus, akitől azt is megtudtuk, hogy miért lehet lényeges az, hogy a páciens melyik variánssal fertőződött meg.

Nem pusztán kíváncsiságból, de a kezelés szempontjából is lehet jelentősége ennek az eredménynek. Az orvosok jobban fel tudnak készülni arra, hogy milyen komolyságú tünetekre számíthatnak, és hogy milyen dinamikájú lesz a betegség legfolyása. Bizonyos esetekben szorosabb megfigyelésre, monitorozásra van szükség” – hangsúlyozta Tátrai Kitti, aki nagy sikerként élte meg a felfedezést, hiszen ez igazolja legjobban munkájuk szakmai minőségét..

Tátrai Kitt és Benedek András is a TritonLife Csoport és a Smart Hospital Kft. közös privát humándiagnosztikai laboratóriuma, a TritonLabs csapatát erősítik. András mindeközben a BME-n adjunktus, Kitti pedig doktoranduszhallgató az ELTE Genetika Tanszékén. Mindketten úgy érzik, hogy nagyon erős szakmai csapat részei, és minden feltétel adott ahhoz, hogy minőségi munkát tudjanak végezni a betegek érdekében.