2024. 10. 07

Epilepszia

Az epilepszia kialakulása

Az epilepszia kialakulásának pontos oka nem mindig ismert. Az agy működését befolyásoló különféle tényezők állhatnak a háttérben, ideértve a genetikai hajlamot, traumás fejsérüléseket, agyi fertőzéseket, agydaganatot, stroke-ot vagy születési rendellenességeket. Néhány esetben az epilepszia gyermekkorban alakul ki, de felnőttkorban is jelentkezhet.

Az epilepsziás rohamok kialakulását kiválthatják külső tényezők is, például stressz, alváshiány, alkohol vagy fényvillanások.

Az epilepszia kezdeti tünetei

Az epilepszia tünetei széles skálán mozognak, és nem minden esetben járnak görcsökkel. Az epilepsziás rohamok a következőképpen jelentkezhetnek:

  • Érzékszervi változások: Hallucinációk, furcsa szagok érzése vagy megmagyarázhatatlan hangok hallása.
  • Fizikai tünetek: Hirtelen rángások, izomgörcsök vagy az izomtónus elvesztése.
  • Viskedésváltozások: Zavartság, átmeneti eszméletvesztés, ismétlődő mozdulatok, mint például rágás vagy kézcsapkodás.
  • Pszichés tünetek: Szorongás, deja vu érzés vagy hirtelen pánik.

Az epilepsziás rohamokat két nagy csoportra oszthatjuk: fokális rohamok (az agy egy bizonyos részét érintik) és generalizált rohamok (az egész agyat érintik). A tünetek attól függően változnak, hogy a roham melyik agyterületről indul ki.

Az epilepszia kezelése

Az epilepszia kezelése nagyban függ a beteg állapotától, a rohamok típusától és súlyosságától. A legtöbb esetben gyógyszeres kezeléssel a rohamok sikeresen kontrollálhatók. Az antiepileptikumok segítenek csökkenteni vagy megszüntetni a rohamok előfordulását, azonban időnként szükség van többféle gyógyszer kipróbálására a megfelelő hatás eléréséhez.

Ha a gyógyszeres kezelés nem elég hatékony, sebészi beavatkozás is szóba jöhet, különösen akkor, ha a rohamok forrása egy jól körülhatárolható agyi terület. Egyes esetekben az úgynevezett vagus ideg stimuláció is hatékony lehet, amely egy beültetett eszközzel folyamatosan stimulálja az agyat.

Fontos, hogy a betegek rendszeresen konzultáljanak orvosukkal, hogy az állapotuk változásaira gyorsan reagálhassanak. Az epilepsziás rohamok megelőzése érdekében fontos az életmódbeli tényezők, mint például az alvás és a stressz kontroll alatt tartása, valamint a rendszeres orvosi ellenőrzés.

Hogyan segíthet a TritonLife Kapos Medical?

A TritonLife Kapos Medical szakorvosai, dr. Alföldi Viktória és dr. Török Katalin az epilepszia kivizsgálásában és kezelésében állnak rendelkezésére. Ha epilepsziás tüneteket észlel, forduljon neurológusainkhoz, hogy a megfelelő diagnózist és kezelést biztosíthassuk. Ne hagyja figyelmen kívül a jeleket – forduljon hozzánk bizalommal! 

Időpontegyeztetés céljából hívja munkanapokon 08.00 és 19.00 óra között a +3620 245 8585-ös, a +3620 515 2594-es és a +3620 521 0277-es telefonszámainkat, vagy keresse fel centrumunkat a Petőfi tér 2-3. szám alatt.