2023. 08. 14

FŐSZEREPBEN A FÉRFIAK – PROSZTATA RENDELLENESSÉGEK, AMIRE FIGYELNI KELL!

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a férfiak sokkal kevesebb figyelmet fordítanak a megelőzésre és az egészségmegőrzésre, mint a hölgyek, pedig ez a magatartás nagyban csökkentené az elhalálozás arányát. Hozzávetőlegesen évente 90 000 új prosztatarákos esetet azonosítanak az Európai Unió országaiban. A 50-60 év közötti korosztály 10-30 százalékánál, míg a 70-80 évesek 50-70 százalékánál diagnosztizáltak prosztatarákot. Ugyanakkor Magyarországon a sokkal rosszabb azoknak az aránya, akik túlságosan későn fordulnak orvoshoz. Hazánkban megközelítőleg 30 százalék ez az arány, míg Nyugat-Európában jellemzően 10-15 százalék. A TritonLife Kapos Medical éppen ezért kiemelt figyelmet fordít a figyelemfelkeltésre, a szűrővizsgálatok fontosságára és a páciensek folyamatos tájékoztatására! A prosztata egy apró, dió alakú mirigy, amely a férfiak reproduktív rendszerének része. Fontos szerepet játszik a spermiumok táplálásában és a spermiumok mozgásának elősegítésében. Bár a prosztata normális működése a férfiak egészségének kulcsfontosságú része, időnként különféle rendellenességek és betegségek alakulhatnak ki ezen a területen.

Prosztatagyulladás (prostatitis)

Ez a prosztata gyulladásos állapota, amely különböző okokra vezethető vissza, mint például bakteriális fertőzés vagy nem bakteriális gyulladás. A prosztatagyulladás tünetei lehetnek: fájdalom a medence területén, vizelési nehézségek, láz és általános rossz közérzet. A bakteriális formát antibiotikumokkal kezelik, míg a nem bakteriális formánál a tünetek enyhítésére irányuló terápia szükséges.

Benignus prosztata hiperplázia (BPH)

Ez a prosztata jóindulatú megnagyobbodása, amely az életkor előrehaladtával gyakori. A megnagyobbodott prosztata nyomást gyakorolhat a húgyhólyagra és a húgycsőre, ami vizeletürítési nehézségeket, gyakori vizelési ingereket és más tüneteket okozhat. A kezelési lehetőségek között szerepelnek a gyógyszerek, a minimálisan invazív eljárások és a sebészeti beavatkozások.

Prosztatarák

Ez a leggyakoribb ráktípus a férfiak között. A prosztatarák általában lassan nő, és sokáig tünetmentes maradhat. Idővel azonban előfordulhatnak tünetek, mint például nehézségek a vizelésben, véres vizelet vagy sperma, valamint általános fáradtság. A korai stádiumban a prosztatarák gyakran jól kezelhető, például műtéttel, sugárkezeléssel vagy aktív megfigyeléssel. Itt fontos kihangsúlyozni, hogy azoknál, akiknél a családban előfordult már prosztatarák ajánlott 40 éves kor felett évente szűrésre elmenni, másoknál 50 éves kor felett elengedhetetlen kellene legyen.

Prosztata ciszta

Ez a folyadékkal telt üreg a prosztatában alakulhat ki. Bár a ciszták általában jóindulatúak, és nem okoznak problémát, nagyobb ciszták nyomást gyakorolhatnak a környező szövetekre és szervekre, ami tüneteket okozhat.

Prosztata kövek

Ezek a kis, kemény képződmények a prosztatában alakulhatnak ki. Általában nem okoznak tüneteket, de nagyobb kövek húgyúti problémákat okozhatnak. Urológus szakorvosaink számos diagnosztikus módszert használnak a prosztata rendellenességeinek azonosítására, mint például fizikai vizsgálat, vérvizsgálatok (például PSA - prosztataspecifikus antigén), ultrahang, de a Pécsi Diagnosztikai Centrummal történő együttműködésünk következtében CT-vizsgálat vagy MRI-re is van lehetőség indokolt esetben. Fontos hangsúlyozni, hogy a rendszeres orvosi vizsgálatok és a megelőző ellátás kulcsfontosságú a prosztata egészségének fenntartásában. A korai szakaszban észlelt problémák sokkal hatékonyabban kezelhetők, így érdemes rendszeresen részt venni a szűrővizsgálatokon és konzultálni az orvossal, ha bármilyen változást vagy tünetet tapasztal. Centrumunkban Dr. Farkas József és Dr. Péterfi Lehel urológus szakorvosainkhoz fordulhatnak bizalommal panaszaikkal! Időpontot munkanapokon tud egyeztetni 08.00 és 19.00 óra között a +3620 245 8585-ös, a +3620 515 2594-es és a +3620 521 0277-es telefonos elérhetőségeinken, vagy személyesen központunk recepcióján.  A szakrendelésre történő online előjegyzések indulása nyomon követhető a www.tritonlife.hu oldalon, illetve Facebook oldalunkon.