2023. 08. 01

HATÉKONY ÉTLAPTERVEZÉS A FOGYÁSÉRT

Az elhízás nemcsak esztétikai szempontból kényelmetlen, hanem számos egészségügyi kockázattal járó következménye lehet, pedig odafigyeléssel, szakemberi segítséggel könnyen változtathatunk. Magyarországon a felnőtt lakosság körülbelül 30-32 százaléka szenved elhízásban, míg a túlsúlyosak és elhízottak együttes aránya körülbelül 70 százalékot tesz ki. A vészesen elhízottak aránya 3-5 százalék, ami körülbelül 250-300 ezer embert érint az országban. Az életmódváltás több lépésből áll, de már az étrendünk átalakításával rengeteg változtathatunk életünk minőségén. Ehhez ajánlott a szakemberi segítség igénybevétele, hiszen a laikus hozzáállással nemcsak javíthatunk, hanem ronthatunk is a helyzeten. A dietetikusoknak kulcsfontosságú szerepük van az egészséges és hatékony fogyás támogatásában. Centrumunkban Csikor Szandrához fordulhatnak bizalommal az ezzel kapcsolatos kérdéseikkel, azonban néhány fontos tudnivalóval cikkünkben is szolgálunk önnek.

Az egészséges fogyás alapelvei

Egyensúly és sokszínűség

Az egészséges fogyáshoz az étrend összeállításában egy kiemelt szempont, hogy minden fontos tápanyagot megkapjon a szervezetünk. Egyensúlyt kell teremteni az egészséges zsírokból, fehérjéből és szénhidrátokból származó táplálék között. Változatosan válasszunk élelmiszereket, hogy  minél több féle vitamint és ásványi anyagot juttassunk a szervezetünkbe.

Mérsékelt kalóriabevitel

A súlycsökkentéshez az energiabevitelnek kisebbnek kell lennie, mint az energiaszükségletünk. Fontos, hogy megfelelően csökkentsük a kalóriabevitelt anélkül, hogy kritikus tápanyagokat hagynánk ki az étrendünkből.

Az egészséges zsírok szerepe

Testünk megfelelő működéséhez szükség van zsírokra, de válasszunk egészséges forrásokat, mint például az olívaolaj, omega 3, omega 6 zsírsavak, vagy olajos magvak. A telített és transzzsírok helyett ajánlott előnyben részesíteni az egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírokat.

Fokozatos változások

Az étrendünket ne változtassuk meg drasztikusan. Fokozatosan vezessünk be egészséges szokásokat az étkezéseinkbe, így könnyebb lesz hozzájuk alkalmazkodni.

Figyeljünk az adagokra

Az ételek adagolása fontos szerepet játszik a fogyásban. Tanuljunk meg megfelelő adagokat fogyasztani, és ne együnk túl gyorsan. Az ételek lassú, élvezetes fogyasztásával kevesebb mennyiséget viszünk be a szervezetünkbe.

Az egészséges étlap kialakítása

  1. Reggeli: A reggeli aznapra való felkészülésünk és az anyagcserénk szempontjából is kulcsfontosságú. Válasszunk magas rosttartalmú gabonaféléket, mint például zabpehely vagy teljes kiőrlésű gabonapelyhek. Fogyasszunk gyümölcsöket és egészséges zsírokat, mint a dió vagy a mogyoró. Az alacsony zsírtartalmú joghurt is remek választás.
  2. Ebéd: Az ebéd ideális alkalom a fehérjék és a zöldségek fogyasztására. Válasszunk sovány fehérjeforrásokat, mint a csirkehús, pulykahús vagy hal. Tegyük tele a tányérunkat színes zöldségekkel, amelyek tele vannak rosttal és vitaminnal.
  3. Uzsonna: Az uzsonnánál fontos, hogy az éhségünket csökkentő, de könnyű és tápláló opciókat válasszunk. Próbáljuk ki a friss gyümölcsöket, zöldségcsíkokat teljes kiőrlésű kenyérrel vagy kis mennyiségű magvakkal.
  4. Vacsora: A vacsoránál kerüljük a nehéz, magas zsírtartalmú ételeket. Az egészséges fehérjeforrások, mint a hal, a tojás, a hüvelyesek vagy a szója, kiváló választás lehet. Fogyasszunk friss salátát és rostos zöldségeket.

Az ideális életmód eléréséhez azonban elengedhetetlen a testmozgás, a megfelelő mértékű folyadékbevitel, és számos más összetevőre is szükség lehet annak függvényében, hogy milyen mértékű változásra van szükség. Az életmódváltással, a megfelelő étrend kialakításával kapcsolatos kérdéseivel forduljon bizalommal Csikor Szandra dietetikusunkhoz, de belgyógyászat-obezitológiai szakrendelésünkön számos kérdésben segítségére lehet Dr. Szijjártó Gábor belgyógyász; háziorvos szakorvos is. Időpontot munkanapokon tud kérni 08.00 és 19.00 óra között a +3620 245 8585-ös, a +3620 515 2594-es és a +3620 521 0277-es telefonos elérhetőségeinken, vagy személyesen központunk recepcióján. További érdekes, hasznos információkért kövesse Facebook oldalunkat!