2023. 08. 29

Health Labs4Value projekt: a páciensközpontú digitális megoldások fejlesztése a cél

Páciensközpontú digitális megoldások fejlesztése céljából hat európai ország tizenegy partnere közösen indította el a Health Labs4Value projektet.

Az Interreg Central Europe program támogatásával a projekt öt területi "élő laboratóriumot" hoz létre Magyarországon, Szlovéniában, a Cseh Köztársaságban, Németországban és Lengyelországban. Ezek az " élő laboratóriumok" olyan együttműködési terekként szolgálnak majd, ahol az egészségügyi szervezetek, vállalatok, politikai döntéshozók, betegek és családtagjaik közösen hozhatnak létre és tesztelhetnek digitális megoldásokat a betegellátás javítása érdekében. Az osztrák tudáspartner vezetésével ezek az élő laboratóriumok transznacionális hálózatot alkotnak majd a tudásmegosztás és a tapasztalatcsere megkönnyítése érdekében.

"A Health Labs4Value projekt egyedülálló lehetőséget kínál arra, hogy az egészségügyi ágazat összes kulcsfontosságú szereplője összefogjon, és együtt dolgozzon a betegellátás javítása érdekében" - mondta Hegedűs István, a projekt koordinátora. "Hiszünk abban, hogy az élő laboratóriumi megközelítés alkalmazásával olyan innovatív megoldásokat tudunk kidolgozni, amelyek valóban betegközpontúak, és amelyek Európa szerte felhasználhatók lesznek a betegek érdekében" - tette hozzá a szakember.

A projekt várható előnyei

  • A betegek és családtagjaik alkalmassá válhatnak arra, hogy hozzájáruljanak a nem megfelelő ellátás eseteinek csökkentéséhez és a költségek mérsékléséhez.
  • A betegbiztonság javítása.
  • Magas hozzáadott érték biztosítása a betegek számára a betegségközpontú megközelítésről a személyközpontú megközelítésre való áttérés révén.
  • Az együttműködés javítása az egészségügyi ellátórendszer értéklánca mentén.

Területi élő laboratóriumok

Területi szinten az élő laboratóriumok meghatározzák a konkrét megoldandó problémákat és foglalkoznak a helyi igényekkel. A magyarországi élő laboratórium célja a járó- és fekvőbeteg-ellátás folyamatainak optimalizálása, beleértve a műtétet megelőző orvosi vizsgálatokat; a műtét előtti és utáni folyamatokat, az esetkezelés automatizálásával és innovatív digitális rendszerekkel.

Ezzel szemben a szlovéniai élő laboratórium célja, hogy lehetővé tegye a konzervatív módon kezelt sérült betegek számára, az otthoni környezetükben történő rehabilitáció minőségének javítását, a németországi élő laboratórium az idősek támogatásával foglalkozik elsődlegesen, a lengyelországi célja az orvosi és nem orvosi személyzet munkájának racionalizálása az adminisztrációban és a betegellátásban a digitalizálás és az új technológiák, például a biometrikus aláírás bevezetése révén, míg a Cseh Köztársaságban működő élő laboratórium a krónikus betegek hosszú távú kezeléséhez kapcsolódó kommunikációt, oktatást és otthoni ápolást támogató új technológiára összpontosít. 

A Health Labs4Value projekt várhatóan három évig tart és 2,19 millió eurós költségvetéssel rendelkezik. A projekt előreláthatóan jelentős hatást gyakorol majd az európai egészségügyi ágazatra, javítva a betegellátást, a biztonságot és a hatékonyságot.