2024. 06. 17

Hogyan válhat tünet- és gyógyszermentessé a 2-es típusú cukorbetegség? – a debreceni TritonLife Magánkórház belgyógyászával beszélgettünk

A legújabb kutatások szerint az inzulin- és cukorzavarok nagyrészt a tartósan magas inzulinszintből származnak, ami körülbelül 24 évvel a diagnózis előtt kimutatható. Milyen cselekvésre ösztönző és megdöbbentő esetekkel találkozott? 

Megannyi állapotromlást, korai és felesleges halálesetet láttam az inzulin- és cukorzavarok következtében. Ezek a betegségek pusztító hatásukat lappangva, többnyire különösebb feltűnés nélkül fejtik ki. Volt olyan beteg a praxisomban, aki felesége unszolására érkezett a rendelőbe egy-két napja tartó gyomorfájdalom miatt. Azt hitték, hogy gyomorrontás okozza a panaszokat, de az EKG-n egyértelműen láttam, hogy szívinfarktusa volt. Mentővel azonnal szívkatéteres centrumba küldtem, és közvetlenül a beavatkozás előtt a páciensnél rendkívül veszélyes szívritmuszavar alakult ki. Csak azért sikerült megmenteni az életét, mert rögtön segítettek az orvosok.

Láttam olyan 2-es típusú cukorbeteget is, aki a rendelő ajtajában még csak enyhe szédülésre panaszkodott, majd három méter megtétele után a vizsgálóágyra felülve lebénult. Több száz ilyen esetet tudnék felsorolni, ezért a célom, hogy cselekvésre, változtatásra ösztönözzem a pácienseimet, mert tudom, ha egészség nincs, semmi sincs. Minden háttérbe szorul – magyarázza a TritonLife belgyógyásza.

 

Valóban úgy gondolja, hogy lehetséges visszafordítani, illetve megszüntetni a 2-es típusú cukorbetegséget?

A cukorbetegség „visszafordításáról” az Amerikai Diabétesz Szövetség, az Endokrinológiai Társaság, az Európai Cukorbeteg-kutatási Szövetség és a Brit Diabétesz Társaság közös nyilatkozatot adott ki. Ebben kijelentik, hogy a 2-es típusú diabétesz visszafordítható, megszüntethető, pontosabban mondva remisszióba tehető. Ezt a hírt egyébként a Magyar Diabétesz Társaság is közölte honlapján. A megközelítés azért is forradalmi, mert lényegében kutatások is igazolták azt a tényt, hogy akár a gyógyszereket is el lehet hagyni megfelelő életmódváltással.

 

Ön létrehozott egy egyedülálló, online szakorvosi mentorprogramot, melynek hatására rendeződik a szénhidrát anyagcseréje, aminek következtében az egész szervezet képes gyógyulni. Melyek a program meghatározó pontjai?

A szakorvosi mentorprogram 6 alappilléren nyugszik, melyből az első az optimális testzsírszázalék elérése, amely gyakran fogyást jelent. Persze fontos, hogy olyan életmódváltás történjen, ami biztosítja, hogy a páciens az elért testsúlyát hosszútávon is meg tudja őrizni. A következő kardinális pont a vércukorértékek optimalizálása, amely nélkülözhetetlen a tünetek és szövődmények nélküli élet eléréséhez. Hazánkban a halálesetek jelentős része szív- és érrendszeri betegségek miatt következik be, ezért ezek megelőzésére kiemelt figyelmet fordítok. 
Inzulin-, és cukorzavarok esetében nemcsak a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélye többszörös, hanem a daganatoké is, ezesetben is kiemelten fontos a prevenció. Programomban prezentálom azokat a tudomány által elismert módszereket is, amelyekkel késleltethető az öregedés, valamint megőrizhető az egészség. A program utolsó pontja az egészséges bélflóra kialakítása, ugyanis szoros összefüggés mutatkozik a felborult bélflóra és az inzulin-, cukorzavarok között. Fontos leszögezni, hogy a programban található minden javaslatomat tudományos hivatkozásokkal támasztom alá.

 

Miért fontos az inzulin-, és cukorzavarok visszafordítása? Nem elég a gyógyszeres kezelés, az inzulin használata? 

Egy 19 ország adatainak elemzésén nyugvó kutatás szerint, ha a 2-es típusú cukorbetegséget 30 éves korban diagnosztizálják, akár 14 évvel is megrövidítheti a páciens életét, ám még azoknál az egyéneknél is rövidülhet az élettartam, akiknél 50 éves korban ismerik fel a cukorbetegség meglétét. Ezért kiemelten fontos, hogyha valakinél inzulin- és cukorzavar alakul ki, akkor mindent meg kell tenni a betegség mielőbbi visszafordítása, megszüntetése érdekében. Sajnálatos módon nem elegendő sem a gyógyszeres, sem az inzulinos kezelés, tényleges életmódváltással is tenni kell azért, hogy a diabétesz, vagy az azt megelőző állapotok bármelyike megszűnjön. Tulajdonképpen a 2-es típusú cukorbetegség folyamatosan „rohasztja le” a szervezetet, a magas vércukor és a felborult inzulinháztartás pedig a legtöbbször egy néma kiáltás a szervezet részéről, hogy itt az idő a változtatásra.

 

Ha egy folyamatábrán kellene megjeleníteni a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának folyamatát, hogy nézne ki?

A legújabb kutatások szerint az inzulin-, cukorzavarok első állomása a magas inzulinszint. Már ebben a fázisban megnő az esély a szív- és érrendszeri, valamint daganatos betegségek, vesekárosodás, Alzheimer-kór, csontritkulás kialakulására, amikor általában még nincs diagnózis. A magas inzulinszint után inzulinrezisztencia alakul ki, amely miatt a sejtek „fellázadnak”, és ellenállnak az inzulin hatásának, nem akarnak több vércukrot magukba engedni, mivel már így is energiatöbblettel rendelkeznek. Az esetek többségében csak ebben a stádiumban születik diagnózis. Az inzulinrezisztenciával egyidőben gyakori jelenség a zsírmáj és/vagy túlsúly. A nem alkoholos eredetű zsírmáj lényegében a máj inzulinrezisztenciája. A testsúly fenntartásához szükséges többletenergia bőr alatti zsír formájában raktározódik, ez esztétikai problémának számít. Ha a hasi szervek körül, vagy a szervekben halmozódik fel a felesleg, akkor az egyértelmű jel, hogy azonnal meg kellene fordítani a folyamatot. A legtöbb inzulinrezisztens és 2-es típusú cukorbeteg egyén felesleges testzsírral rendelkezik. A harmadik lépcső a prediabétesz, amikor a vércukorterheléses teszt során a vércukor értékek magasabbak az egészségeshez képest, de még nem érik el a 2-es típusú cukorbetegség diagnózisához szükséges magasságot. A korábban felsorolt károsodások bekövetkeztének esélyei még tovább nőnek. A 2-es típusú cukorbetegség diagnózisának pillanatában az inzulint előállító sejtek kb. 40-50%-a nem működik, és ha ez így marad, akkor évente 4-5%-os további károsodás jellemző. Szerencsére lehet kiút, ha a páciens időben cselekszik, mivel akár gyógyszermentessé is tehető a cukorbetegség. Ehhez a folyamathoz szükséges a megfelelő szakorvosi felügyelet és iránymutatás.


Dr. Girhiny Tamás tapasztalata szerint, az általánosan javasolt szénhidrátcsökkentett, szigorú étrendet a páciensek többsége nem tudja betartani, ezért mindig szem előtt tartja a személyre szabott életmódváltás lehetőségét, így minden esetben a lehető legkevésbé korlátozó életmód kialakítását tanácsolja pácienseinek.