2022. 12. 14

Kiválóság a mozgásszervi sebészetben: betekintés a TritonLife Duna Magánkórházba

Melyek a legkorszerűbb csípő- és térdprotézis műtétek ma a világon és idehaza? Mikor lehet rá szükségünk, és hogyan válasszunk? Miért az ország legjobb kiválósági központja mozgásszervi sebészetben a TritonLife? Többek között ezekre is válaszokkal szolgált a TritonLife Duna Magánkórház nyílt napja. 

Újabb nyílt napon mutatkozott be a szakmai közönség előtt a TritonLife Duna Magánkórház, mely alkalommal az érdeklődők az intézmény bemutatásán túl, szakmai előadásokon vehettek részt és betekintést nyerhettek az operatív és a fekvőbeteg részlegre is, megtekinthették a legkorszerűbb műtői felszereléseket. 

 

Miért a TritonLife?

Dr. Bálint Lehel, a TritonLife Duna Magánkórház szakmai vezetője saját példáján keresztül világította meg, miért tartja ma az ország legjobb kiválósági központjának ortopédia- illetve mozgásszervi sebészetben a TritonLife-ot. 15 év angliai tevékenység után, ahol több mint 15.000 műtétet végzett, és elsajátította a lekorszerűbb mozgásszervi sebészeti technikákat és eljárásokat, hazatérve azt a helyet kereste, ahol a legprofibb körülmények adottak a minőségi munkához. A kiváló szakmai környezetet, ellátási minőséget és a külföldi magánegészségügyi sztenderdeknek leginkább megfelelő színvonalat együttesen a TritonLife csoportban találta meg. 

Az, hogy a TritonLife üzletileg is a legerősebb a magyarországi piacon a B2C magánellátás területén, országos hálózatba épül, ugyanakkor a legkomplexebb szakmai környezetet biztosítja, biztosítékul szolgál a megfelelő minőségre. Ennek részeként a betegirányítás, a betegutak működtetése, a szakmai irányelvek pontos alkalmazása, a minőségértékelés garanciául szolgál mind az orvosnak, mind a betegnek – foglalta össze dr. Bálint Lehel. 

 

Mozgásszervi protézisek: már nálunk is elérhető korszerűség 

A szakmai előadássorozatban dr. Domán István PhD a személyre szabott csípő- és térdprotetikai megoldásokról, a robotasszisztált beavatkozások korszerű lehetőségeiről, a műtéti tervezés fontosságától is beszélt. Valamennyi – a nyilvánvaló orvosi eredményen túl – a minimál-invazivitást, a felépülés gyorsaságát, a kórházi tartózkodás rövidítését és a szövődmények elkerülését célozza – világított rá dr. Domán István. 

A protetika egyre aktívabb korosztályt céloz, világviszonylatban minden harmadik csípőprotézis 60 évnél fiatalabb páciensbe kerül, így időtállóbbnak kell lennie, nagyobb aktivitást kell kibírnia. Erre születtek a felszínpótló csípőprotézisek (Birmingham Hip Resurfacing), melyeket Magyarországon dr. Bálint Lehel honosított meg. Ennek hátteréről is beszélt az ortopédsebész főorvos.

Valamennyi protézisbeültetés közül a felszínpótló csípőprotézisekkel a leginkább elégedettek a páciensek (a teljes protézisen átesett betegek 85%-a vallotta, hogy sokban javította életminőségét a beavatkozás, ez a szám 99,7% a felszínpótló csípőprotézisek esetében egy globális felmérés szerint). 

A protézis időtartamát illetően az előadó főorvosok egyetértettek abban, hogy a páciens aktivitása az, amely elsősorban meghatározza ezt. Általánosságban elmondható, hogy a korszerű protézisek időtállóbbak is, ugyanakkor, ha revíziós műtétre van szükség évtizedek múlva, a korszerű technikák ezen is könnyítenek. A rendkívül időtálló felszínpótló csípőprotézisek élettartama például 20 év után 98% - részletezte dr. Bálint Lehel, nemzetközi tapasztalatokat ismertetve.

Kevés helyen elérhető még, a TritonLife Duna Magánkórházban rutinszerűen alkalmazott megoldás az egy ülésben két ízület szimultán protetizálása. Azoknál fontos lehetőség, akik esetében kétoldali kopás vagy sérülés áll fenn, és a két protézis egy műtét során történő beültetésével mind időt, mind pénzt kívánnak spórolni. 18-26%-kal kerülhet kevesebbe, ha egyidőben végezzük a két beültetést – hangzott el az eseményen. A műtét nagyságával arányosan a kockázatok is nőnek természetesen, ezért a megelőző vizsgálatok és a felkészülés nagyon pontos szabályokat követnek – szögezte le a vezető főorvos.

Dr. Csotye János a vállízületek műtéti lehetőségeiről és kihívásairól, Szőke Szabina gyógytornász a műtét utáni rehabilitációt érintő legfrissebb tudásról, legkorszerűbb gyakorlatokról, dr. Gyügyei Viktória aneszteziológus a műtéti és műtét utáni fájdalomcsillapítás aktualitásairól, a kombinált anesztézia fontosságáról beszélt. Kulcsfontosságú a team munka: az előkészítés, a műtét, a rehabilitáció mind fontos szerepet kapnak egy térdprotézis vagy csípőprotézis beültetésének folyamatában. 

 

Miért van szüksége egyre fiatalabbaknak protézisre?

Ennek többek között ez is oka, hogy egyre nagyobbak vagyunk, egyre kövérebbek vagyunk és egyre aktívabbak is vagyunk – véli dr. Bálint Lehel. De nem pusztán egyre fiatalabb korban történnek beültetések, egyre szélesedik azok köre is, akik időskorban kapnak csípő- vagy térdprotézist. Részben azért, mert egyre nő az élethossz, részben azért is, mert egyre elérhetőbb a beavatkozás. 90 évesen is joga van valakinek, hogy fájdalom nélkül éljen – hangsúlyozta az orvos. 

Miként teszi precízebbé a műtéteket és nyilván a páciensek életét a technika fejlődése? Sportolhat-e, síelhet-e, úszhat-e csípő- vagy éppen térdprotézissel valaki? Mennyire nehezíti a mozgásszervi műtéteket és protézis-beültetéseket, illetve ezek sikerességét a túlsúly? Többek között ezekről is szó esett a TritonLife Duna Magánkórház nyílt napján.

A TritonLife Duna Magánkórház a TritonLife csoport mozgásszervi sebészeti kiválósági központja is egyben, ahol a legkorszerűbb ortopédiai sebészeti műtéteket végezzük. A Duna-parti exkluzív magánkórház – a Duna partján elhelyezkedő Millennium Tower II épületben – 2 korszerű műtőt, 18 ágyat, 2 postoperatív őrzőt, diagnosztikát, mozgásszervi rehabilitációs tereket és járóbeteg rendelőket foglal magában.