2018. 04. 17

KOMOLYAN KELL VENNI A VÉRZÉSZAVAROKAT

Vérzészavarok sajnos majdnem minden életkorban előfordulhatnak a hölgyeknél. Ezeknek azonban számos oka lehet, és soha nem szabad könnyelműen kezelni. Dr. Tormási Imre nőgyógyászt a vérzészavar okairól, tüneteiről és kezeléséről kérdeztük.

A vérzészavarnak számos oka lehet, kezdve hormonális problémáktól, egészen a rosszindulatú daganatokig, ezért a tünetek megjelenésekor minden esetben kivizsgálás javasolt. Ez a tünetektől függően jelenthet rutin vérvételt, vagy akár nőgyógyászati ultrahang vizsgálatot, de bizonyos esetekben akár méhkaparást is, de szövettani mintavétel is szükséges lehet. Vérzészavar bármilyen életkorban jelentkezhet. Serdülőkorban többnyire a fájdalmas és rendszertelen vérzés okoz problémát, azonban a fogamzóképes életkorban bármikor előfordulhatnak ciklus rendellenességek. 40 év fölött pedig jellemzően nagyobb számban jelentkezhetnek a menstruációk erősségének és rendszerességének eltérései. Minden hasonló esetben ajánlott kivizsgálni a probléma okát – javasolja Dr. Tormási Imre nőgyógyász.
Dr. Tormási Imre szülész-nőgyógyász
Normálisnak tekinthető a 21-35 nap között jelentkező rendszeres ciklus, már amennyiben ez mindig ugyanúgy történik. Hogyha ez rendszertelenné válik, és nem csupán néhány napos csúszás van, akkor már érdemes orvoshoz fordulni, és kivizsgáltatni a probléma okát. A kimaradó ciklus esetében, a terhesség mellett legtöbbször a hormonális probléma lehet a kiváltó ok, a 21 napnál rövidebb ciklus esetében pedig serdülőkorban, valamint a fogamzóképes korban szintén hormonális probléma lehet. A változókorban azonban már egyéb rendellenességekre is gondolni kell, hiszen akkor már másfajta kezelésre van szükség, és természetesen mindig ki kell zárni a rosszindulatú daganatot, ami lehet akár a méhnyak, illetve méhnyálkahártya daganata is. A méhnyakrák bármely életkorban előfordulhat, de sajnos egyre gyakrabban fordul elő fiatalabb életkorban is, 30-40 év közötti hölgyeknél – mondja Dr. Tormási Imre. A méhnyálkahártya megbetegedése már egy kissé jobban kitolódik. Ez inkább 40 év fölött, vagy még később kezdődik. Erre kell akkor is gondolni, ha a többéves vérzéskimaradást követően, újból jelentkezik hüvelyi vérzés. A szakember azt tanácsolja a hölgyeknek, hogy, aki bármilyen hasonló tünetet észlel magán, mihamarabb forduljon orvoshoz.
„Inkább legyen egy feleslegesen elvégzett vizsgálat, mint, hogy egy komoly betegség kerüljön későn felfedezésre. „
A Kapos Medical Magánegészségügyi Centrumban rendelkezésünkre állnak eszközök az altatás, illetve érzéstelenítés nélküli ambuláns mintavételhez. Lehetőség van rá, hogy a betegeken elvégezzük a mintavételt, ami pár héten belül eredménnyel szolgálhat.