2023. 09. 18

Külföldi sebészek a TritonLife ortopéd specialistájától tanulnak

Külföldi sebészek a TritonLife ortopéd specialistájától tanulják a világ egyik leginnovatívabb sebészi technológiáját. Dr. Domán István PhD ortopéd sebész, csípőprotézis és térdprotézis specialista nemcsak büszke arra, hogy Európában elsők között kezdte alkalmazni a legújabb technológiákat, de szívesen osztja meg tudását és tapasztalatait külföldi kollégáival is, ugyanis hisz abban, hogy a legjobb eredményeket garantálhatja az új eljárás a gyógyulni vágyók számára.

„Szeptemberben újabb külföldi sebész, a németországi dr. Andreas Heins érkezett a TritonLife Ortopédiai Központjába tanulmányozni a mozgásanalízis alapú műtéti tervezéshez (Optimized Positioning System) kapcsolódóan általunk Európában elsőként alkalmazott miniatürizált sebészi navigációt, a Naviswiss rendszert” – magyarázza dr. Domán István. „A három számítógép vezérelt csípőprotézis műtét mellett, a vendégsebész két OMNIBotics robot-asszisztált térdprotézis műtétben is részt vett, melyből évente mintegy 150-et végezve Európa legnagyobb centrumai közé tartozunk” – mondja az ortopédiai kiválósági központ szaktekintélye.

Jelentős előrelépés minőségben és biztonságban

A NAVISWISS sebészi navigáció egy innovatív technológia, mely lehetővé teszi a csípőprotézis műtét során a komponensek nagy pontosságú pozicionálását és jobb funkcionális eredmény elérését. Az eljárás nem igényel előzetes CT vizsgálatot, illetve műtét alatt röntgen alkalmazását, és gyorsan, pontosan, illetve reprodukálható módon biztosítja a műtéti terv megvalósítását.

Míg a hagyományos sebészeti gyakorlat – digitális műtéti tervezés és navigációval vezérelt műtéti kivitelezés nélkül, pusztán az orvos tapasztalatára és érzékszerveire támaszkodva – egyes tanulmányok szerint jelentősen növeli a pontatlan implantátum behelyezés kockázatát, addig a számítógép által vezérelt műtéti technológia a biomechanikai paraméterek és a végtaghossz nagyon pontos rekonstrukcióját biztosítja, ezáltal csökkenti a hibás beültetésből adódódó szövődmények lehetőségét és a növeli protézis élettartamát.

Dr. Domán István a NAVISWISS navigáció előnyei között említi többek között a beültetésre kerülő protézis vápa dőlésszög és anteverzió pontos biztosítását, a végtaghossz pontos visszaállítását, a protézis ficamodás valószínűségének csökkentését, a protézis élettartamának potenciális növelését, a műtét pontosságát (a végtaghossz 2 mm-en, a vápa pozíció 3°-on belül biztosítható), a gyors eljárást, az izomátvágás nélküli műtétet.

 

Az eredmény: tökéletes funkció, természetes érzet

Az ortopéd sebészetben használt navigáció ugyanúgy működik, mint az autók navigációja: gyorsan és nagy pontossággal segít elérni a célt, ami a műtét esetén az előzetesen megtervezett implantátum pozíciót jelenti.

Dr Domán István főorvos saját gyakorlatában a csípőprotézis beültetése előtti digitális tervezést kétféle módon végzi: vagy röntgenfelvétel alapján Medicad tervező szoftverrel vagy előzetes CT és funkcionális röntgenfelvételek alapján mozgásanalízis  (OPS eljárás) segítségével. A műtét során a navigáció lehetővé teszi az előzetes műtéti tervnek megfelelő implantátum pozíció nagy pontosságú elérését.

Miért fontos mindez? Minél pontosabb helyzetben kerülnek a protézis komponensek beültetésre, annál kisebb a komplikációk kialakulásának lehetősége és hosszabb lehet a protézis élettartama – magyarázza dr. Domán István, aki OPS mozgásanalízishez kapcsolódóan Európában elsőként alkalmazta a műtéti eljárást  a TritonLife Duna Magánkórházban.

(Fotók: Portfolio