2023. 08. 29

LÚDTALP: OKOK, TÜNETEK ÉS KEZELÉS

A lúdtalp egy olyan ortopédiai probléma, amely a lábboltozat rendellenessége miatt alakul ki, és különböző tünetekkel járhat. A megfelelő diagnózis és kezelés nélkül a lúdtalp hosszú távon károsíthatja a páciens életminőségét és mozgékonyságát. Fontos időben szakértő segítséget kérni, ha valaki lúdtalpra gyanakszik, hogy a megfelelő kezelési lehetőségeket megvitathassa egy ortopéd szakorvossal. A lúdtalp lényegében azt jelenti, hogy a lábboltozat elveszíti természetes ívét és lelapul.

Okok és kockázati tényezők

Egyes esetekben a genetikai tényezők játszanak szerepet a lúdtalp kialakulásában, vagyis a páciens örökölte a hajlamot. Azonban a legtöbb esetben az állapot kialakulásához hozzájárulnak az életmódbeli és környezeti tényezők is. Az alábbiakban néhány közös kockázati tényezőt ismertetünk:

  • Lábfejizmok és szalagok gyengesége: Az izmok és szalagok gyenge fejlődése vagy feszültsége befolyásolhatja a lábboltozat stabilitását és formáját.
  • Rossz lábbeli viselése: A rossz minőségű, nem megfelelő méretű vagy alátámasztást nem nyújtó lábbeli viselése hosszú távon káros hatással lehet a lábboltozatra.
  • Súlyfelesleg: A túlsúly terhelheti és deformálhatja a lábboltozatot, amely hosszú távon lúdtalp kialakulásához vezethet.
  • Szakaszos terhelés: Olyan tevékenységek, mint például hosszas állás vagy futás, terhelhetik és megterhelhetik a lábakat, elősegítve a lábboltozat megváltozását.

Tünetek és diagnózis

A lúdtalp tünetei változóak lehetnek, és annak súlyosságától függhetnek. Néhány gyakori tünet:

  • Láb- és bokafájdalom: A lábboltozat hiánya vagy csökkentése miatt a láb és boka terhelése egyenetlenül oszlik el, ami fájdalmat és kényelmetlenséget okozhat.
  • Lábfáradtság: A lúdtalpból adódó instabilitás miatt a láb izmait fokozottan kell használni, ami fáradtságot eredményezhet.
  • Lépcsőzési nehézségek: A lúdtalp miatt a lépcsőzés nehezebb lehet, mivel a lábfej nem rendelkezik megfelelő támogatással.

A diagnózist általában egy tapasztalt orvos végzi, aki klinikai vizsgálatot végez és röntgenfelvételt rendelhet, hogy értékelje a lábboltozat állapotát.

Kezelési Lehetőségek

A lúdtalp kezelése attól függ, hogy milyen súlyosak a tünetek és a betegség előrehaladottsága. Sok esetben speciális gyakorlatok és torna segíthetnek megerősíteni az izmokat és szalagokat, ami támogathatja a lábboltozatot. A lábtorna technikájának elsajátításában és helyes alkalmazásában segítségre lehetnek a TritonLife Kapos Medical gyógytornászai, Mohay Mária és Prontvai Nándor. A szakértő által készített cipők vagy talpbetétek ugyancsak lehetnek hatékonyak a lábboltozat alátámasztásában és a terhelés egyenletes elosztásában. Ugyanakkor egyes esetekben ortopédiai eszközök, mint például lábíveket tartó talpbetétek vagy éjszakai sín, segíthetnek korrigálni a lúdtalpat. Az elváltozás lehet olyan mértékű, hogy az előbbi módszerek nem hoznak eredményt, ekkor sebészeti beavatkozás is szükségessé válhat a lábboltozat helyreállításához. A megfelelő kezelés felállításához elengedhetetlen a szakorvosi vélemény. A TritonLife Kapos Medical ortopéd szakorvosaihoz, Dr. Saab Nizarhoz, Dr. Zomborszky Mártonhoz és Dr. Zsigó Istvánhoz egyaránt bizalommal fordulhatnak panaszaikkal. A munkatársaink szakrendelésére szükséges időpontfoglalást megtehetik személyesen a Petőfi tér 2-3. szám alatti centrumunkban vagy telefonon a +3620 245 8585, +3620 515 2594, +3620 521 0277 számok egyikén. Intézményünkben a legmagasabb szintű szaktudás mellett igényes környezet, kedves személyzet, modern technika és páciensközpontú szemlélet várja.