2023. 10. 13

MENTSE MEG AZ ÉLETÉT AZ EMLŐRÁK KORAI FELFEDEZÉSÉVEL!

Az emlőrák korai felismerése kulcsfontosságú a sikeres kezelés szempontjából. Az időben történő diagnózis lehetővé teszi, hogy hatékonyabb terápiás beavatkozásokat alkalmazzanak, és javítsák a túlélési esélyeket. Október a mellrák elleni kampány hónapja. Éppen ezért centrumunk ebben a hónapban a figyelem középpontjába helyezi a hölgyeket. Októberben hasznos írásokkal segítjük azokat a nőket, akik szeretnének kiemelt figyelmet fordítani egészségükre és a megelőzésre.

Az önvizsgálat szerepe

Az önvizsgálat az egyik első lépés a korai emlőrák felismerésében. Ezt a gyakorlatot könnyen elvégezheti otthonában, és hozzájárul a rendszeres figyelemhez az emlői iránt. Az önvizsgálat során keresse a következő jeleket:

  • Csomók vagy duzzanatok: Az emlőkben érezhető csomók, duzzanatok, vagy rendellenes elváltozások komoly figyelmeztető jelek lehetnek.
  • Bőrpír vagy hőérzet: Az emlő bőrének vörössége vagy hőérzete is gyanúra adhat okot
  • Mellbimbóváltozás: Az emlőbimbó bármilyen megváltozása, beleértve a befordulást vagy folyadék szivárgását, figyelmeztető jel lehet.

A rendszeres orvosi vizsgálat szükségessége

Az önvizsgálatot érdemes rendszeres nőgyógyászati vizsgálatokkal kiegészíteni. A szakorvos képzettebb szemmel keresi az esetleges eltéréseket, és segít megítélni azokat. Ne felejtsük el azonban, hogy az emlőultrahang önmagában nem alkalmas az emlőrák diagnosztizálására, gyanús esetben mindenképpen, illetve 45 éves kor felett évente ajánlott a mammográfia. A képalkotó és manuális emlővizsgálatok fontosak lehetnek a korai diagnózisban. Az emlőrák korai felismerésének fontosságát hangsúlyozni kell. Minél előbb diagnosztizálják a betegséget, annál nagyobb a siker az ellene való harcban. Ne hanyagolja el az önvizsgálatot, és rendszeresen járjon el nőgyógyászati vizsgálatokra, különösen, ha családjában előfordult már emlőrák. Az egészsége a legfontosabb, és a megelőzés, illetve a korai felismerés a legjobb módja annak, hogy megőrizze jóllétét. Centrumunkban emlőultrahangra Dr. Onódi Éva radiológus szakorvosunk várja a pácienseket. Amennyiben nőgyógyászhoz fordulna segítségért kérdéseivel, keresse fel bizalommal a recepciónkat. Időpontegyeztetés céljából hívja munkanapokon 08.00 és 19.00 óra között a +3620 245 8585-ös, a +3620 515 2594-es és a +3620 521 0277-es telefonszámainkat, vagy keresse fel centrumunkat a Petőfi tér 2-3. szám alatt. További érdekes, hasznos információkért kövesse Facebook oldalunkat! Ne feledkezzen meg október 28-ai rendezvényünkől, a Női Egészség Napjáról, ahol előadásokkal, hasznos beszélgetésekkel készülünk a hölgyeknek.