2018. 04. 17

MI IS AZ A 4D ULTRAHANG?

4D ultrahang (babamozi) feledhetetlen élményt ad a kismamáknak, kispapáknak, hiszen lényegében így láthatják születendő gyereküket először, mondhatni ekkor készül a piciről az első fotó. De mit is kell tudni róla?

A hagyományos ultrahang képalkotási mód a kétdimenziós (2D) vagy más néven B-módú ábrázolás. Ez keresztmetszeti képeket készít, amelyek szeleteket jelenítenek meg a vizsgált testrészekről. Ezekből a szeletekből a vizsgáló fejében virtuálisan áll össze egy térbeli - 3D - kép. A számítástechnika ugrásszerű fejlődése lehetővé tette, hogy az adatokból maga a készülék készítse el a térbeli ábrázolást. Ha ez egy állókép akkor 3D-nek hívjuk, ha pedig valós idejű mozgó kép akkor 4D-nek. A metszeti képsorozatokból kinyert adatokból forgatható, több oldalról megfigyelhető rekonstrukciót kapunk - magyarázza Hegedűs Attila, a Kapos Medical Magánegészségügyi Centrum szonográfusa. Bár a 2D ultrahang is elegendő információt nyújt a szakember számára, a térbeli ultrahang ábrázolás igazolhatja a 2D-s ultrahang vizsgálat véleményét, segíthet fejlődési rendellenességek kimutatásában. A 4D ultrahang a kismama és hozzátartozói számára is felismerhető módon mutatja meg a babát. A fotorealisztikus magzat látványa, arcjátéka, mozgása, egy olyan bensőséges, pozitív élmény, mely segíthet a szülők és a baba közti érzelmi kötődés erősítésében. Segíthet annak felismerésében is, hogy az egészséges életmód, pl. a dohányzás elhagyása nem csak saját érdeke, de gyermeküké is.  A 4D babamozi kb. 20-30 perc hosszúságú, amit nagy képernyős televízión követhetnek a kismama és hozzátartozói. A vizsgálatot mp4 formátumú videón rögzítjük és általunk adott pendrive-ra másoljuk, valamint 6 fényképet is adunk egy A4-es fotópapíron.

Mikor ajánlott eljönni babamozira?

Tágan véve a 16-32. hét közti időszak alkalmas 4D babamozi készítésére, de legjobb a 25-30 hét közötti kor. A 16. hét körül még nem látjuk a klasszikus szép pufók babaarcot, viszont egészben ábrázolhatjuk a babát, láthatjuk ahogy rugdalózik, ugrál vagy épp ásít és a nemét is meg lehet nézni. 25 hetes kor felett már szépen látszanak az arcvonások, láthatjuk ha morcos vagy ha mosolyog és a láb és kézujjak is jól megfigyelhetők. [av_video src='https://youtu.be/goZLAGP9L2I' mobile_image='' attachment='' attachment_size='' format='16-9' width='16' height='9' conditional_play='' av_uid='av-9qdoh' custom_class=''] A 32. hét után a baba mérete miatt egyre kevésbé fér bele a vizsgálófej látóterébe és a magzatvíz eloszlása is egyre kedvezőtlenebb lesz, ami gátolja a vizsgálatot. A vizsgálat bármikor ismételhető, bizonyított káros hatása nincs.