2018. 09. 19

MIÉRT VEZETŐ HALÁLOK A SZÍV-ÉRRENDSZERI BETEGSÉG?

A szív-érrendszeri betegség vezető halálok Magyarországon. A társadalom jelentős részét érinti, úgy férfiakat, mint nőket. Erről beszélgettünk Dr. Költő Gyöngyvérrel, a Kapos Medical kardiológusával.

Az egyik legfontosabb betegségtípus a szív keringésének károsodását okozó szívkoszorúér-meszesedés, mely a szív vérellátásának romlását, következményként a működés károsodását okozza, gyakran szívinfarktussal és/vagy szívelégtelenség kialakulásával jár – mondja Dr. Költő Gyöngyvér. Szívinfarktusról akkor beszélünk, amikor a koronária rendszerben a véráramlás jelentősen lecsökken, vagy teljesen megszűnik és szívizom károsodás, elhalás jön létre. Néhány kockázati tényezőn nem tudunk változtatni, mint az életkor, a férfi vagy női nem, a társbetegségek előfordulása, családi halmozódása. Azonban a helytelen életmóddal kapcsolatos rossz szokásokon, azokon tudunk, és akarnunk kell változtatni. Fontos rizikótényező az elhízás,a dohányzás, a helytelen táplálkozás, a túlzott mértékű alkoholfogyasztás, a mozgásszegény, stresszes életmód. Ezek koszorúér betegséghez vezethetnek, és valamely koszorúér teljes elzáródása szívizominfarktust okozhat. 1.    A testsúly normális szinten tartása. 2.    Rendszeres testmozgás. 3.    Egészséges zsírszegény, többszörösen telítetlen zsírsavakban és vitaminokban gazdag, koleszterinben szegény étrend. A rostos ételek fogyasztása is csökkenti a kockázatot. 4.    A dohányzás teljes mellőzése. 5.    Mérsékelt kávé- és alkoholfogyasztás. 6.    Középkorú férfiaknál és változókorban lévő hölgyeknél rendszeres - legalább évenkénti - vérzsír, vérnyomás ellenőrzés. 7.    Stresszkerülő életmód. 8.    Az esetleg fennálló hajlamfokozó betegségek (magas vérnyomás, cukorbetegség) fegyelmezett és szakszerű gondozása. 9.    A horkolás nyomán esetleg kialakuló éjszakai légzéskimaradás kivizsgálása és kezelése.
A nőknél magasabb a halálozási arány, mint a férfiaknál, azonban az összhalálozás jelentősen csökkent a nők körében, köszönhetően a széles körben elterjedt figyelemfelkeltésnek, a rizikófaktorok ismeretének és az evidenciákon alapuló megelőzési és kezelési stratégiáknak. A 45 év alatti felnőttekben előforduló szívinfarktus a férfiak körében gyakoribb. Nagyon fontos rizikófaktor a családban 55 év alatt előfordult szívinfarktus, anyagcsere betegségek, dohányzás
– hívja fel a figyelmet a Kapos Medical kardiológusa. A szívinfarktus leggyakoribb típusos tünete a mellkasi fájdalom, mely kisugározhat a vállakba, kezekbe, nyakba, állkapocska, gyomortájra. Légszomj, verítékezés, rossz közérzet, ájulásérzés, fáradtság kísérheti a mellkasi fájdalmat. Ilyen esetben azonnal mentőt kell hívni! Azonban főleg a nők és cukorbetegek körében közel az esetek harmadában nem típusosak az infarktus tünetei, és a szívizom elhalás okozta szívelégtelenség, ritmuszavar, hirtelen halál lehet az első felfedezett tünet a szívizom elhalás alatt vagy után. A jól befolyásolható kockázati tényezők felismerése és kezelése elengedhetetlen feladatunk. Kardiológusok célja a szív-érrendszeri egészség megtartása gyermekkortól kezdve, valamint a magas rizikójú, illetve megállapított szív-érrendszeri betegek személyre szabott, szakszerű ellátása.