2018. 05. 29

MIKOR ÉRDEMES ORVOSHOZ FORDULNI GERINC- ÉS DERÉKFÁJÁSSAL?

A magyar társadalom jelentős része ülő és fizikai munkát végez, egyre kevesebben sportolnak, ebből adódóan nagyon sokan küzdenek gerincproblémákkal. Ezekről beszélt nekünk Dr. Fehér Máté, a Kapos Medical Magánegészségügyi Centrum idegsebésze.

A degeneratív kórképek lényegében a gerinc elhasználódásából adódó kórképeket jelentik. Ide tartozik a gerinccsatorna szűkület, egyes  instabilitások, a porckorong betegségek,  az ideggyökök nyomás alá helyeződése mögötti gerincelmeszesedés. Bár a probléma gyökere azonos,  a gyógyulás nem egyfajta diagnosztikán, vagy egyfajta műtéti megoldáson alapul. Az elváltozásokhoz  tartozó panaszok, klinikai tünetek egyértelműbbek: gerincfájdalom (legyen az a nyak, vagy az ágyéki gerinc szakasz), valamint végtagba kisugárzó fájdalom az ideggyöki érintettség jeleként, ami észlelhető karban és alsó végtagokban is. Jelentkezhet zsibbadás, súlyos esetben izomgyengeség, járászavar, vizelet- és széklettartási zavar. derékfájás Kevés olyan ember van, aki élete során legalább egyszer nem érez gerincfájdalmat, vagy végtagba sugárzó fájdalmat. Ez fiataloknál is sok esetben előfordul, de az életkor előre haladtával halmozódnak az eltérések a gerincben. Egyre több embernek fáj a dereka, hiszen a magyar társadalomnak egy jelentős része fizikai munkát végez, az ő gerincük elhasználódása pedig fokozottabb. A másik probléma az elhízás, hiszen egyre többen küzdenek túlsúllyal, ami megváltoztathatja a gerinc statikáját. A gerinc problémák jelentős része megelőzhető, egy részük azonban akaratlagosan nem befolyásolható. Az elváltozások hátterében lehet genetikai adottság, helytelen testtartás, ill. nem megfelelő testtömegindex. Ezekhez adódnak még a munkából adódó speciális testhelyzetek és terhelések – mondja Dr. Fehér Máté.
„Sajnálatos módon a rendszeres mozgásra, sportolásra kevesen fordítanak időt. Pedig az úszás  a krónikus fájdalom megelőzésének, ill. ha már kialakult, a kezelésének is eszköze.”
– vallja a szakember. Felmerül a kérdés, hogy mi történik akkor, ha a folyamatos hát-, vagy derékfájdalommal nem foglalkozunk. Dr. Fehér Máté szerint e mögött 99,9% százalékban, főleg a fiatalság körében egyszerűbb okok állnak. Ilyen a megerőltetés, a rossz testtartás, vagy a túlsúly. Ezekben az esetekben nem az idegsebészeti beavatkozás jelenti a megoldást, hanem az életmód-változás: a rendszeres testmozgás, megfelelő táplálkozás. Kisebb százalékban, főként idősebb korban súlyosabb problémák állhatnak a gerincfájdalom mögött. Előfordulnak degeneratív elváltozások, daganatos megbetegedések, csontritkulás miatt kialakult csigolya összeroppanások, amelyeket mindenképpen komolyan kell venni. A szakorvos szerint amennyiben a konzervatív kezelés mellett, - azaz pihenés, ágynyugalom, fájdalomcsillapítók szedése ellenére -  egy-két hónapon belül nem javul a helyzet, érdemes idegsebészhez fordulni, akár fiatal, akár idősebb a betegről van szó.