2023. 10. 05

MIRE TANÁCSOS ODAFIGYELNI A KLIMAX IDEJE ALATT?

Ez lenne a bevezető lead: Október a női egészség hónapja, ebből az apropóból pedig cikksorozatot indítunk, amelyben elsősorban a nőket érintő egészségügyi problémákra és a megelőzésre hívjuk fel a figyelmet.

A klimax, vagyis a menopauza, minden nő életének természetes szakasza, amely általában a 45-55 éves kor között következik be. Ez a folyamat azt jelenti, hogy a női test átalakul, és a petefészkek termelése lassan leáll, ami számos fizikai és érzelmi változást hoz magával. A változókori problémák minden nőt más módon érintenek, de vannak általános tünetek és kihívások, amelyekkel szembe kell nézni. Az egyik legjellemzőbb tünet a hőhullámok. Ezek a hirtelen érkező, intenzív forróságérzetek, és általában a fej, a nyak és a mellkas területét érintik. A hőhullámok okozhatnak alvászavart, ingerlékenységet és kényelmetlenséget. Sok nő számol be az éjszakai izzadásról is, amely az alvást is befolyásolhatja. A hormonális változások miatt a hüvely szárazzá válhat, ami szexuális kényelmetlenséget és fájdalmat okozhat. Emellett a változókorhoz gyakran társulnak hangulatváltozások, depresszió és szorongás is. A hormonok ingadozása az érzelmi stabilitást is befolyásolhatja. A csontsűrűség csökkenése is egy fontos probléma a változókorban. A hormonális változások miatt a csontok elveszíthetik sűrűségüket, ami növeli a csontritkulás és a törések kockázatát. Az egészséges életmód, beleértve az egészséges étkezést és a rendszeres testmozgást, segíthet enyhíteni ezeket a tüneteket. Sok nő választhat hormonpótló terápiát is, de ezt mindig orvosi felügyelet mellett kell alkalmazni, mivel vannak kockázatok és mellékhatások. Emellett pszichológiai támogatás is segíthet az érzelmi problémák kezelésében. A klimax és a változókori problémák egyénenként eltérőek lehetnek, de fontos megérteni, hogy ezek a változások természetes része a női életciklusnak. Azonban azért is kiemelten fontos, hogy a hölgyek tisztában legyenek a tünetek jelentőségével, mert vannak esetek, ajánlott orvoshoz fordulni a klimax idején vagy előtte:

  • Hőhullámok és éjszakai izzadás:

    Ha a hőhullámok vagy éjszakai izzadás nagyon súlyosak, és zavarják az alvást vagy a mindennapi tevékenységeket, az orvos segíthet olyan kezelési lehetőségeket javasolni, mint a hormonpótló terápia vagy más gyógyszerek.
  • Hormonális változások miatti hangulatváltozások:

    Depresszió, szorongás vagy egyéb hangulati problémák jelentkezése esetén fontos, hogy szakemberrel beszéljen, mivel pszichológiai támogatás vagy terápia segíthet.
  • Hüvelyi szárazság és szexuális problémák:

    Ha a hüvelyi szárazság vagy a szexuális kényelmetlenség problémát okoz a szexuális életben vagy a napi életben, orvoshoz fordulhat, hogy megbeszélje a kezelési lehetőségeket.
  • Csontsűrűség és csontritkulás:

    A változókorban a csontsűrűség csökkenhet, ami növeli a csontritkulás kockázatát. Egy szakorvosi konzultáció során választ kaphat azokra a kérdésekre, amelyek elősegítik az intézkedéseket és szükség esetén szükséges kezeléseket.
  • Egyéb egészségügyi problémák:

    Ha bármilyen egyéb egészségügyi probléma vagy tünet merül fel, amelyet aggályosnak tart, ne habozzon orvoshoz fordulni.

Fontos megérteni, hogy minden nő más módon élheti meg a klimaktikus időszakot, és a kezelési lehetőségek is változhatnak az egyéni körülményektől függően. Az orvos segíthet egyéni kezelési terv kidolgozásában, amely a legjobban megfelel az Ön szükségleteinek és egészségi állapotának. Ne habozzon kérni segítséget, ha bármilyen problémája vagy kérdése van a klimax idején. Ha jelentkeznek önnél a fenti tünetek, de tanácstalan azzal kapcsolatosan, hogy milyen szakorvoshoz forduljon panaszaival, keresse fel centrumunkat, és munkatársaink a javaslat adást követően időpontot is tudnak adni olyan szakemberhez, aki leginkább segíthet a panaszok enyhítésén, és abban, hogy választ kapjon kérdéseire. Keresse a TritonLife Kapos Medicalt 08.00 és 19.00 óra között a +3620 245 8585-ös, a +3620 515 2594-es és a +3620 521 0277-es telefonos elérhetőségeinken, vagy személyesen központunk recepcióján. A szakrendelésre történő online előjegyzések indulása nyomon követhető a www.tritonlife.hu oldalon, illetve Facebook oldalunkon.