2018. 04. 18

MIT TEGYEN, AKI CSOMÓT TAPINT A MELLÉBEN?

Magyarországon nagyjából minden tizedik nőt, és egyre több férfit érint az emlőrák. Kialakulásában szerepet játszanak az ösztrogén hormonok. A szervezet ösztrogén terhelése legtöbbször a cikluszavarra, az ovuláció elmaradására vezethető vissza.

A fogamzásgátló tabletták, a változókori hormonpótló készítmények, valamint a „lombik program” során kapott hormonok esetleges rákkeltő hatása ma is élénk vita tárgya. Az esetek 5 %-ában olyan génelváltozások – a BRCA1 és BRCA2 génmutációk – felelősek a mellrák kialakulásáért, melyek öröklődnek. A genetikailag kódolt esetek jellemzően fiatal korban fordulnak elő. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a környezeti és pszichés tényezők is szerepet játszhatnak kialakulásukban – vallja Dr. Onódi Éva a Kapos Medical Magánegészségügyi Centrum orvosa.
Dr. Onódi Éva radiológus
Az emlőrákok kialakulását tekintve a legveszélyeztetettebb korosztály a 45 és 65 év közötti hölgyek. Nekik szól az államilag szervezett mammográfiás szűrés. Komoly előkészítő munkát követően meghívó levelet kapnak a szűrésre, elkészül a mammográfia, majd a kiértékelést követően a páciensek egy részét további vizsgálatra visszahívják. Ha minden rendben van, akkor két év múlva újra javasolt a szűrésen részt venniük. A mammográfiás emlőszűrés segítségével, a még nem tapintható, tünetet nem okozó, idejekorán felismert daganatok esetén van a legjobb esély a gyógyulásra. A doktornő javaslata szerint a 35 év feletti hölgyeknek ajánlott szűrésekre járni tünetmentesen is, ezt beutalóval tudják megtenni, hiszen ők még nem kerülnek bele az államilag szervezett szűrőprogramba. Emellett fontos a havonként végzett önvizsgálat és az évenkénti fizikális vizsgálat, mely a legtöbb esetben a nőgyógyászati szűrővizsgálat része. Ha bármi újat, rendelleneset fedeznek fel testükön rövid időn belül érdemes szakemberhez fordulni. A 35 év alatti hölgyek esetében elenyésző a rosszindulatú daganat, de érdemes nekik is figyelniük. Akik fiatalabb korban tapintanak csomót a mellükben, őket várja Dr. Onódi Éva a RuVör Med Magánrendelőben.