2018. 05. 22

MIT TEHETÜNK A VIZELÉSI GONDOK MEGELŐZÉSÉÉRT?

Nagyon sokan küzdenek vizelési nehézségekkel, amiknek nagyon sok oka lehet. A tünetekről, megelőzésről Dr. Péterfi Lehellel, a RuVör-MED Magánrendelő urológusával beszélgettünk.

Régen a vizelési nehézségeket a prosztata gondokkal azonosították, ma már azonban ez nem így van, hiszen egyre több nő is küzd hasonló gondokkal. Az alsó húgyúti tünettan ugyanúgy vonatkozik férfiakra, mint a nőkre, és dysuriának hívják, amikor valaki nem tud normálisan vizelni. A hölgyeknél leginkább a szülés, meg a különböző izomgyengeségek, valamint az anatómiai rendellenességek következtében kialakult vizelettartási panaszok okozzák a vizelési gondokat – hangsúlyozta Dr. Péterfi Lehel. Ezek mellett gerinc sérvek, vagy különböző neurológiai betegségek is közre játszhatnak. A férfiaknál más elváltozások okozzák a vizelési gondokat. Elsősorban a vizelet útjába kerülő akadályok jelentik a probléma okát, ilyen lehet a prosztata megnagyobbodás, a húgycső szűkület, egy hólyagnyak rendellenesség, vagy a hólyagizomzat működésének a zavara, de a nőkhöz hasonlóan a férfiak esetében is lehetnek neurológiai betegségek is a probléma hátterében. A vizelési rendellenességek jele lehet, hogy a megszokottnál gyakrabban megyünk vécére, vagy, hogy gyengébb sugárban pisilünk, és ezek mind nagyban befolyásolják az életmódot, és rontja az életminőséget. A hasonló gondoknak régen nem tulajdonítottak nagy jelentőséget, ma már azonban az emberek jobban odafigyelnek, és természetesen mindenki azt szeretné, ha nem lennének hasonló gondjaik – mondja a szakember. Amennyiben a felsorolt tünetekkel orvoshoz fordul az ember, az azért is jó, mert egyúttal a hasznos szűrővizsgálatokon is túlesik, amelyekből kiderülhet, hogy nincs-e daganata, vagy más olyan betegsége, amelyeket időben felfedezve, még kezelni lehet. Dr. Péterfi Lehel kihangsúlyozta:
„A prosztata daganat, időben felfedezve nem olyan agresszív , mint más rosszindulatú elváltozások. gyógyítani vagy rossz esetben kezelni lehet, és sokszor 20-30 évig lehet vele együtt élni.”

Hogyan megelőzhető?

Joggal merül fel bennünk a kérdés, hogy mit tehetünk annak érdekében, hogy megelőzzük a vizelési gondokat? A RuVör-MED Magánrendelő orvosa szerint a nők intimtornával, azaz gáttornával, medencefenéktornával, valamint sportos életmóddal nagyon sokat tehetnek a megelőzésért. Nagyon fontos, hogy elkerüljék az elhízást, mert az is nagyban hozzájárul vizelési panaszaikhoz. Főleg azoknak a hölgyeknek ajánlott, akik már természetes úton szültek 1-2 alkalommal, mert előbb utóbb biztosan lesznek ilyen gondjaik, ha nem tesznek semmit a megelőzés érdekében. A férfiak esetében kicsit más a helyzet, hiszen őket biztosan utoléri a jóindulatú prosztata megnagyobbodás, csak ezt sokan már nem érik meg.
„Statisztikailag is kimutatható, hogy 50 éves korban, a férfiak 50%-ának, 90 éves korban pedig 90%-ának van vizelési gondja prosztata megnagyobbodásból származóan. Ebből adódóan arra következtetünk, hogy 100 éves korban, már mindenki küzdene ilyen gondokkal, csak ezt a legtöbben már nem érik meg”
– mondja az urológus. Azok a férfiak, akiknél a családban előfordult édesapánál, vagy testvérnél prosztata daganat 45 éves korban kell először orvoshoz forduljanak, akiknél nincs ilyen a háttérben, ők 50 évesen kell felkeressenek egy urológust. A nőknél ez nem életkorhoz kötött, ők jelentkező panaszok esetén kell szakember segítségét kérjék.