2018. 10. 24

NEMCSAK AZ IDŐSEK KÖRÉBEN GYAKORI A REUMÁS MEGBETEGEDÉS

Meglepő tény, hogy míg korábban a degeneratív eredetű ízületi- és gerincmegbetegedések „ízületi kopás” jellemzően a negyven év fölöttieknél jelentkezett először, de még inkább az ötven év fölöttiekre volt jellemző, addig az utóbbi néhány évben egyre gyakoribb a fiatal korosztály körében is. Erről beszélgettünk Dr. Kozma Andreával, a Kapos Medical reumatológusával.

Az arthrosis, vagy ismertebb nevén az ízületi kopás során az ízületekben lévő porcok fokozatosan elvékonyodnak, majd az egymáshoz dörzsölődő csontok előbb kopásnak indulnak, utána pedig a szervezet megpróbálja korrigálni a hibát, így deformitás alakul ki. Jellemzően 40 éves kor fölött kezdődik a folyamat, előfordulása az életkor előrehaladtával ugrásszerűen emelkedik. Útobbi években azonban - Dr. Kozma Andrea reumatológus szerint - sajnos egyre több fiatal egyén is fordul orvoshoz az ízületi kopás tipikus tüneteivel. A fiatalkori elváltozás rizikótényzői a külömböző traumák, törések, külömböző sportágak pl. az extrém sportok olyan terheket róhatnak egyes ízületekre, amelyekre a fiatal szervezet még nincs felkészülve. Továbbá a külömböző veleszületett anatómiai malformációk pl. a csípőficam, veleszületett hypermobilitás. Fontos rizikótényezők a külömböző metabolikus-anyagcsere betegségek is melyek már gyermek és fiatal korban is jelentkezhetnek cukorbetegség, pajzsmirigy betegségek, elhízás, mozgásszegény életmód. Azonban gyakran találkozni olyanokkal, akik egészen fiatal korban kezdtek napi rendszerességgel sportolni, őket nem a túlsúly, hanem egyes mozdulatok veszélyeztetnek, például a tornászok közt sokaknál alakul ki már húsz éves korban is kezdődő kopás.

De miért is kell foglalkoznunk vele?

Az arthrosis világszerte az egyik leggyakoribb mozgásszervi megbetegedés, az életminőség-romlás és a rokkantság egyik vezető oka. A gerinc degeneratív megbetegedése a lakosság legalább 80%-nál okoz panaszokat élete során. És ha már kialakult a porckopás, a folyamatot visszafordítani nem lehet, viszont megfelelő kezeléssel lassítani, esetenként megállítani igen.
 „A klinikai kép első és döntő tünete a fájdalom. A jellegzetes izületi fájdalom mechanikus jellegű, fizikai terhelésre jelentkezik, nyugalomban a fájdalom megszűnik, reggeli ízületi merevséggel jár, mely azonban rövid ideig tart, maximum fél óra.  Ezzel ellentétben a gyulladásos izületi és gerincmegbetegedésekben gyulladásos jellegű ízületi fájdalom jelentkezik, mely nyugalomban, éjszaka második felében, reggel erőteljesebb, és az ahhoz társuló ízületi merevség hosszabb ideig tart, általában meghaladja a fél órát.”
– hívja fel a figyelmet a Kapos Medical reumatológusa.  „A kezelés legfontosabb eleme a mozgásterápia, azon felül nagyon fontos a beteg tájékoztatása, oktatása, rizikótényezők elkerülése. Alapvető az életmód, a rendszeres testmozgás. Fájdalomcsillapításra analgetikumokat vagy nem szteroid gyulladáscsökkentőket alkalmazhatunk, lokálisan kenőcsöket. Intraarticularisan adott kortikoszteroid injekciókkal az inflammált arthrosis terápiarezisztens eseteiben kedvező eredmény érhető el. Ezek mellett a külömböző porcvédő készítményeket (glukozamin-szulfát, kondroitin-szulfát, hialuronsav) alkalmazzuk, melyek gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító és chondroprotectiv tulajdonságokkal egyaránt rendelkeznek. Rendszeres balneo-fiziotherápia szintén hatékony. Amennyiben a konzervatív therápia eredménytelen, vagy súlyos mozgáskorlátozottság és vagy izületi instabilitás alakul ki szóba jön a műtéti – ortopédiai kezelés” - mondja a reumatológus szakorvos. Ilyen vagy hasonló problémákkal érdemes megkeresni a Kapos Medical Magánegészségügyi Centrumot, mert számos megoldást kínál a gyógyulásra.