2024. 05. 06

Példás csapatmunkával vette kezdetét a műtéti tevékenység a debreceni TritonLife Magánkórház szemészetén

– A TritonLife-ban elérhető szemműtétek egynapos ellátásban történnek, a páciensek tehát a reggeli órákban érkeznek és pár óra múlva haza is bocsáthatók, majd otthon tovább tudják kezelni a szemet. Debreceni központunk műtéti tevékenysége döntően szürkehályog- és lencseműtétekre épül, de a kollégáim a szemhéjak plasztikai jellegű műtéti megoldásaival is foglalkoznak, illetve gyermekszemészeti profilunk is van – mondja dr. Németh Gábor, majd hozzáteszi: kórházunkban minden mai korszerű eszköz elérhető, éppen úgy, mint bármely elismert, külföldi magánklinikán.
– Egyből, az első beavatkozástól fogva határozottan megmutatkozott, hogy komoly csapatmunka van köztünk a kollégákkal. Tapasztalt beteghordóink és műtőseink is olajozottá tették a közös munkát, legyen szó akár a speciális mikrosebészeti eszközök, akár a komplex számítógépes program kezeléséről – osztja meg velünk a szemész szakorvos, akit a szürkehályog-műtétről és a kúszóhártya eltávolító műtétről is megkérdeztünk.


Szürkehályog-műtét

– A szemlencse elszürkülésének következtében romlik a beteg látása, ám ezt egy modern műtéti eljárással meg lehet oldani. Egy mindössze tíz-tizenkét perces, teljesen fájdalommentes beavatkozással kicseréljük az elszürkült lencsét egy tükörtiszta, új lencsére. A gyorsan elvégezhető, jelentős látásjavulást eredményező eljárás után maga a gyógyulás is nagyon gyorsan zajlik.
– A hétköznapokban abszolút zavaró panaszokat okoz a szemlencse elszürkülése (tompa, fakó színek, szemüveggel nem korrigálható látásromlás), amelynek következtében akár a munkájukat is nehezebben látják el a páciensek, sőt az autóvezetés is veszélyessé válhat. Jó hír azonban, hogy napjainkban már a szürkehályog érésének egészen korai szakaszában be lehet avatkozni.
– A TritonLife-ban lehetőség van különböző típusú műlencsék beültetésére az elszürkült lencse helyére. Ezek már nemcsak egyfókuszú lencsét, hanem olyan műlencséket is jelentenek, amelyekkel közelre is jól lehet látni szemüveg nélkül. Akik korábban közelre és távolra szemüveget hordtak, a műlencsék beültetésével közelre és távolra is látni fognak szemüveg nélkül, méghozzá sokkal jobban mint a szürkehályog kialakulása közben.


Kúszóhártya eltávolító műtét


– Ennél az eljárásnál a szemfelszínen lévő, állandóan begyulladó, növekedő kötőhártya-kettőzet leválasztása történik. Ez az elváltozás bár a látást nem zavarja, tüneteket okoz, így a páciensek életminőségét negatívan befolyásolja. Az egy-két hetes gyógyulási idő elteltével viszont egyértelműen tapasztalható az életminőség-javulás, amit a műtéttel értünk el.


Egynapos ellátás


Ahogy bevezetőnkben is írjuk, szemműtéteink egynapos ellátásban történnek, pácienseink tehát a korai órákban érkeznek és néhány óra elteltével haza is mehetnek, majd otthon tovább kezelik a szemet.
Sok műtéti típussal ellentétben, itt nem szükséges éhgyomorral érkezni. Az előkészítés során nincsen semmilyen injekció, szúrás, kellemetlenség, mindössze szemcseppet kapnak pácienseink.
A csupán tíz-tizenkét perces műtét háton fekvő állapotban, fájdalommentesen történik, majd a beavatkozás után körülbelül egy órával haza is mehetnek a betegek.


Gyógyulási idő


Az egynapos szemsebészeti ellátásban elérhető műtétek után roppant gyorsan történik a gyógyulás: legfeljebb két-három nap (a kúszóhártya eltávolító műtét esetében egy-két hét) múlva kiválóan látnak a páciensek, ami számukra és az orvosok számára is nagyon jó élmény, illetve visszajelzés. Ahogy dr. Németh Gábor fogalmaz: igazi sikerszakma az övék.
– Ha a szemnek nincs más betegsége (például látóhártya-betegsége), tehát a szemlencsén kívül nincs máshol probléma, akkor nagymértékű javulásról lehet beszámolni. Gyakori, hogy már a műtét másnapján arról mesélnek pácienseink, hogy úgy látnak, mint soha korábban életükben. Nagyon örülünk ezeknek a visszajelzéseknek.


Életminőség-javulás


– Igazi felüdülés – életkortól függetlenül –, amikor egy gyors, legfeljebb negyed órás eljárás keretein belül ennyire jelentős életminőségbeli javulást lehet elérni. Régebben a hetven-nyolcvan-kilencven éves korosztály képviselői úgy gondolták, hogy nem feltétlenül van szükség egy ilyen műtétre, pedig sokkal több örömmel, sikerélménnyel lehet gazdagodni a mindennapokban, ha mégis emellett döntenek. És ott van az ötvenes-hatvanas korosztály is, akik közül sokan távolra és közelre is szemüveget hordanak, de ez kényelmetlen számukra és nehezen összeegyeztethető a mindennapjaikkal. A mai műtéti technikával kiváló eredményeket és visszacsatolásokat kapunk az ő esetükben is.


Specialistáink


Kérdés, panasz esetén forduljon bizalommal szakorvosainkhoz: dr. Németh Gábor, dr. Nagy Annamária, dr. Tsorbatzoglou Alexis, dr. Papp Erika, dr. Sohajda Zoltán, dr. Hódos Márta és dr. Steiber Zita várja Önt.