2019. 10. 21

PETEVEZETÉK ÁTJÁRHATÓSÁGI VIZSGÁLAT ÉS MÉHTÜKRÖZÉS A KAPOS MEDICALNÁL

Elsőre azt gondolnánk, hogy egy viszonylag szűk csoport számára válhat szükségessé a méh és petevezetékek efféle vizsgálata, de sajnos egyre gyakrabban találkoznak vele elsősorban azok, akik gyermeket terveznek, és azt tapasztalják, hogy a fogamzás nehézségekbe ütközik, nem valósul meg a gyermekáldás. A Kapos Medical Magánegészségügyi Centrumnál mostantól lehetőség van petevezeték átjárhatósági vizsgálat elvégzésére is. A méhtükrözést és petevezeték átjárhatósági vizsgálatokat az elmúlt évtizedekben többnyire műtéti eljárás során, vagy sugárterheléssel járó röntgenvizsgálattal lehetett elvégezni. A Kapos Medicalnál megtalálható módszer egy ambulánsan elvégezhető, altatást, kábítást nem igénylő ultrahangos vizsgáló módszer – mondja Dr. Tormási Imre, a Kapos Medical Magánegészségügyi Centrum szülész-nőgyógyász szakorvosa.

Hogyan zajlik a vizsgálat?

„A vizsgálat megterhelés szempontjából a páciens részére csaknem egyenértékű egy hüvelyi ultrahangvizsgálattal. A beavatkozás során egy speciális vékony katétert vezetünk fel a méh üregébe, majd ezen keresztül fiziológiás sóoldatot, majd egy speciális ultrahangos kontrasztanyagot juttatunk a méh üregébe. Mindeközben ultrahang felvételeket készítünk, amelyen láthatóak a méh alakjának illetve üregének rendellenességei, méhűri képletek, akárcsak az, hogy átjárhatóak a petevezetékek, vagy esetleg lezártak.” – ismerteti a vizsgálat metódusát Dr. Tormási Imre. Amennyiben kiderül, hogy nincs elzáródva a petevezeték, akkor a teherbeesési nehézség okai máshol keresendők, amennyiben pedig a petevezetékek lezártnak bizonyulnak, a vágyott terhesség csak lombikbébi program keretén belül, embrió beültetéssel tud létrejönni.

Mikor érdemes elvégezni a vizsgálatot?

Ha a gyermekáldás, több mint egy évnyi védekezés nélküli próbálkozás során sem jön össze, akkor a kivizsgálás részeként szükséges lehet a petevezetékek átjárhatóságát is vizsgálni. „40 évnél idősebb hölgyek első gyermekvállalása esetén kicsit más a helyzet, hiszen ott a biológiai óra is ellenünk dolgozik. Ilyenkor, természetesen a kórtörténet gondos felvételét követően, orvosilag indokolt esetekben megfontolandó a vizsgálatokat korábban elkezdeni, kezdve a laborvizsgálatokkal” – mondja Dr. Tormási Imre.

Mi történik, ha valamilyen rendellenességet találnak?

Ha a vizsgálat során a méhüregben, a vizsgáló orvos valamilyen rendellenességet talál, vagy a petevezetékek lezártnak bizonyulnak, abban az esetben műtéti beavatkozás is szükségessé válhat, amelyet már fekvőbeteg ellátó intézményben, altatásban, külön időpontban végeznek. Sajnos a lezárt petevezetékek megnyitása műtétileg sem lehetséges, illetve a nagyon alacsony sikerráta miatt nem végeznek ilyen beavatkozásokat. A petevezeték átjárhatósági vizsgálatra és méhtükrözésre a 0620 245 8585-ös telefonszámon tudnak időpontot kérni munkanapokon 08:00 és 19:00 óra között, vagy személyesen a Kapos Medical Magánegészségügyi Centrumban, Kaposváron, a Fő utca 30. szám alatt. A vizsgálatokat minden szülész-nőgyógyász szakorvosunk végzi, így Dr. Kovács Barnához, Dr. Péterfi Istvánhoz és Dr. Tormási Imréhez is fordulhatnak bizalommal.