2023. 09. 15

TritonLabs: világszínvonalú laborvizsgálatok gyorsabban és precízebben

Kelet-Közép-Európa leginnovatívabb és legkorszerűbb megoldásait kínáló laboratóriumi diagnosztikai hálózatát hozta létre Magyarországon a legnagyobb, kizárólag magyar tulajdonosi hátterű magánegészségügyi szolgáltató, a TritonLife Csoport.

A világszínvonalú technológiát alkalmazó TritonLabs a közfinanszírozott és a magánellátás számára egyaránt széles spektrumú diagnosztikai- és nehezen elérhető vizsgálatokat biztosít extra rövid időn belül.  A speciális szakmai algoritmusok informatikai megvalósítása és a legmodernebb automaták kétirányú online illesztése radikálisan csökkenti a hibaszázalékot a laboratóriumi és megrendelői oldalon egyaránt. A betegbiztonság érdekében pedig az adattovábbítást a teljes folyamatban digitalizálták országosan eddig egyedülálló módon.

A több mint egymilliárd forintos beruházással elindított TritonLabs központi laboratóriuma már több mint 20 egészségügyi szolgáltatóval illetve vérvételi hellyel szerződött a TritonLife Csoport 21 ellátóhelye mellett; hosszú távon évente akár tízmillió teszt elvégzésével számolnak. Az új laboratóriumi hálózatnak köszönhetően már olyan különleges tesztek is elvégezhetők hazánkban, amelyekhez eddig a legnagyobb szolgáltatók is külföldi laborokba küldtek mintákat.

 

 

Haraszti Péter, a TritonLife Csoport alapító-vezérigazgatója elmondta, hogy a közfinanszírozott vizsgálatokba is bekapcsolódó, Kelet-Közép-Európa legkorszerűbb megoldásait kínáló laboratóriumi szolgáltatásaival a TritonLabs erős szereplő lesz a magyarországi piacon. A több mint egymilliárd forintos fejlesztés első és legfontosabb lépéseként megkezdte működését a TritonLabs központi laboratóriuma a XIII. kerületben, ahol 1200 négyzetméteren végzik el az orvosi laboratóriumi diagnosztikai és mikrobiológiai vizsgálatokat. Az ultramodern intézmény a betegek biztonsága érdekében a páciens- és a vizsgálati adatok továbbításának teljes folyamatát digitalizálta, a külső helyszínen történő mintavételezéstől a szállításon, szortírozáson, előkészítésen és méréseken át a leletek kiadásáig egyáltalán nincs szükség manuális adatrögzítésre – ismertette.

Terveik szerint 6 hónapon belül elérik azt a mintaszámot, amivel évente 1 millió vizsgálat elvégezhető, később azonban ennél magasabb számokat várnak. Az alapító-vezérigazgató hangsúlyozta, hogy a modern gépeknek köszönhetően a labor kapacitása könnyen növelhető az igények szerint. „Évi 10 millió vizsgálatot is elvégezhetünk, a megrendelőink által választható paraméterek száma pedig 500-1000 között várható” – tette hozzá. Haraszti Péter azt is kiemelte, hogy a TritonLabs szakembereit, szakorvosait, validálóit országosan elismerik az egészségügyi szakmában, így a magas szakmai színvonal biztosított, emellett a gyors eredményszolgáltatás is versenyelőnyt jelent.

 

„Jelenleg a piac nagy részét néhány jelentősebb cég uralja, és úgy véljük a TritonLabs a legmodernebb technológia alkalmazásával, a folyamatos innovációval egyre nagyobb részt tudhat majd magáénak ezen a területen is” – ismertette a vezérigazgató. Megemlítette, hogy a mintaszállítás magas színvonalának biztosítása érdekében országos logisztikai hálózatot alakítottak ki a cégcsoporton belül. „Informatikai rendszereink innovatív megoldásokkal támogatják a mintavételi és laboratóriumi folyamatokat, így minimalizáljuk a preanalitikai és szakmai hibák lehetőségét” – erősítette meg.

 

Dr. Fábián Lajos, a TritonLife Csoport alapító-elnöke és szakmai stratégiai vezetője, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) Társelnöke, és Egészségügyi Tagozatának elnöke kiemelte: egy magánegészségügyi szolgáltató kiválasztásánál nagyon fontos, hogy a páciens a teljes betegutat végig tudja járni az intézményen belül, azaz összehangoltan működjön a teljes járóbeteg ellátás, a labor- és képalkotó diagnosztika, az egynapos sebészeti ellátás és kórházi fekvőbeteg ellátás. Ebből fakadóan gyorsabban jutunk diagnózishoz és hamarabb nyújthatunk végleges ellátást a hozzánk forduló pácienseknek. A beteg gyorsabban gyógyul, ezért rövidebb ideig tart a keresőképtelensége, de ami még fontosabb, igyekszünk elkerülni az állapotromlást és a szenvedést, ami a hosszú várakozási időből törvényszerűen adódik. Éves szinten a nagy magánszolgáltatóknál megvalósuló több millió orvos-beteg találkozás, akár tízmillió laborvizsgálat, több tízezer nagyműtét és képalkotó diagnosztikai vizsgálat az állami ellátórendszerre nehezedő terheket is enyhíti, hiszen ezek nélkül még hosszabbak lennének a várólisták.

Dr. Fábián Lajos kiemelte: az időben elvégzett laboratóriumi szűrővizsgálatoknak köszönhetően már olyankor kimutatható lehet egy kóros elváltozás, amikor a klinikai tünetek még egyáltalán nem jelentkeznek, így a betegség korábban felismerhető és időben kezelhető lesz. Nagyon sok „csendes gyilkos” csak későn okoz klinikai tüneteket, így pl. a ma már népbetegségnek számító szénhidrát- és zsíranyagcsere zavarok, melyek nagyrészt életmódunkkal függenek össze, azonban korai, tünetmentes fázisban még van mód beavatkozásra, a konkrét és visszafordíthatatlan betegség kialakulása előtt. Ilyenek a 2-es típusú cukorbetegség, a magas vérnyomás, a stroke, a szívinfarktus, a következményes szem- és vesebetegségek, végtag amputációk, sőt még a daganatos betegségek egy jó része is. Laboratóriumi vizsgálatok képezik a legtöbb diagnózis alapját, megerősítenek vagy kizárnak diagnosztikai feltételezéseket. Segítségükkel lehet nyomon követni a beteg állapotának javulását, ellenőrizni a terápia hatékonyságát, felmérni egy tervezett orvosi beavatkozás lehetséges kockázatait, de szűrésként az életünket hosszabbíthatják meg. 

A TritonLife Csoport alapító-elnöke szerint az orvosi diagnosztika ugrásszerű fejlődését nagymértékben támogatják a betegségek egyre szélesebb körének kimutatására alkalmas laboratóriumi vizsgálatok. Néhány területen – például az allergológiai teszteknél, de sok szűrővizsgálat esetén is – évről évre jelentősen nő a vizsgálatot megrendelő páciensek száma. A piacon csak azok a laborok maradhatnak hosszú távon eredményesen talpon, amelyek az ügyféligények kiszolgálása mellett azok elébe mennek, és elérhetővé teszik a legmodernebb technológiát és eljárásokat.  A laboreredmények pontossága nem csak a páciensek számára létfontosságú, de a problémás labortesztek megismétlése jelentős pluszkiadást is jelent, ezért a megbízhatóság, a pontosság és a gyorsaság adja a legfőbb versenyelőnyt a piacon, és egyben az ilyen laborháttér támogatja legjobban az egészségügyi szolgáltatók eredményes működését is. Ezt felismerve indította el saját laborhálózatát Magyarország legnagyobb országosan terjeszkedő magánegészségügyi szolgáltatója, a TritonLife Csoport - mondta. 

 

Dr. Latkóczy Krisztina, a TritonLife Csoport laboratóriumok, a TritonLabs igazgatója ismertette, hogy a világszínvonalú technológiát alkalmazó TritonLabs a közfinanszírozott vizsgálatokon túl számos, eddig nehezen elérhető vizsgálat elvégzését ajánlja gyorsan, nagyon magas megbízhatósággal. Hangsúlyozta, hogy a speciális szakmai algoritmusok informatikai megvalósítása és az összes automata kétirányú online illesztett használata radikálisan csökkenti a hibaszázalékot a laboratóriumi és a megrendelői oldalon egyaránt. Példaként elmondta, hogy a laboratóriumi diagnosztikai hibák nagy része a laboratóriumba való beérkezés előtt történik. A TritonLabs által kidolgozott egyedülálló informatikailag kiépített protokoll segítségével azonban ezen hibák elkerülhetőek. A betegbiztonság érdekében a páciens- és vizsgálati adatok elektronikus továbbítása megakadályozza a manuális hibalehetőségeket. Hozzátette: az egyedülálló szolgáltatás része, hogy minden szérum mintát 3-12 hónapig fagyasztva tárolnak, ami új vizsgálatok lehetőségét is megteremti ugyanabból a mintából. „A TritonLabs-nál készült leletek értelmezéséhez a beküldő szakorvos és a páciens is segítséget kap a képzett labordiagnosztikai szakembereinktől, a klinikai gyakorlattal rendelkező orvos kollégáink segítséget nyújtanak a panaszok hátterének feltárásában, a lehetséges okok kiderítésében és a további diagnosztikai vagy terápiás irányok meghatározásában.” Dr. Latkóczy Krisztina azt is elmondta, hogy a TritonLabs tervezi a szakorvos képzésbe való bekapcsolódást, a továbbtanulóknak pedig vezetett labortúrákkal segítik a pályaválasztást.

 

 

A TritonLabs igazgatója az innovációkat részletezve kiemelte: „megvalósítottuk az adatok átadását teljesen online, elektronikus úton, ezzel lehetővé vált a kérőlap-mentes megrendelés, a manuális adatrögzítések kiiktatása a mintavételtől a leletkiadásig, növelve a folyamatok hatékonyságát és gyorsaságát a laboratóriumban és a partnereinknél egyaránt. Preanalitikai oktatással és szakmai tájékoztató anyagokkal segítjük megrendelőinket a helyes mintavételben és a laboratóriumi szakmai folyamatok megértésében. Saját fejlesztésű innovaLIS nevű laborinformatikai rendszerünkben szakmai algoritmusok támogatják ügyfeleinket a megrendelés pontos, gyors kivitelezésében, a minták szállításra való összekészítésében és a kérések státuszának követésében, a leletek fogadásában” – jegyezte meg. Arról is beszélt, hogy rendszerük nem engedi rosszul küldeni a vizsgálatokat akkor sem, ha a mintavevő nem ismerné pontosan a speciális mintavételi szabályokat. A mintaszortírozó automata a központi „agya” az egész laboratóriumnak, mely nagyon bonyolult algoritmus alapján működik, manuális beavatkozás nélkül csak a gép nyúl a mintába és végzi a minták szétosztását, másodlagos csövek készítését az eredeti vonalkód pontos másolásával – emelte ki.

Dr. Latkóczy Krisztina beszámolt róla, hogy az országos hálózat kialakítása megkezdődött, a TritonLife 21 saját ellátóhelye mellett eddig több mint 20 szerződést kötöttek fővárosi és vidéki egészségügyi megrendelőkkel, sok szolgáltatási szerződés aláírása pedig folyamatban van. Megjegyezte, hogy az országban több gerincvonalon lesz mintabeszállítás a TritonLife Logisztika Kft-nek köszönhetően. Már most is megoldott a napi szállítás a Kaposvár-Veszprém-Budapest, a Miskolc-Debrecen-Eger-Budapest és a Szeged-Budapest útvonalakon, de természetesen több irányt is kiépítenek.  A saját logisztikai rendszer a mintaszállítás szakszerűségére vonatkozóan is fontos garancia, hiszen ebben a szakaszban is előfordulhatnak tárolási-szállítási hibák, amelyeket a TritonLabs a saját maga által kialakított és ellenőrzött rendszerében meg tud előzni.

A TritonLabs vezetője kiemelte az allergia és ételintolerancia teszteket és a speciális autoimmun megbetegedések vizsgálatainak széles spektrumát, hangsúlyozva, hogy ezek iránt ugrásszerűen megnőtt az igény az elmúlt néhány évben. Elmondta, hogy a molekuláris allergia vizsgálatokat a legtöbb laboratórium külföldi laboratóriumba továbbítja hosszú leletkiadási idővel, míg a TritonLabs helyben méri a legrövidebb vállalási idővel, köszönhetően az országban először itt beüzemelt Phadia 250 típusú automatának. „Emellett elérhető helyben 6 féle egyedi 40-es ételintolerancia panel tesztelési lehetősége is. Ugyancsak nagyon széles választékkal elérhetők helyben a mikrobiológiai vizsgálatok, melyek a fertőzéses megbetegedések diagnosztikájában nyújtanak segítséget. Ilyen például a várandósság előtti, magzatkárosító kórokozók szűrési csomagja” – hívta fel a figyelmet. Dr. Latkóczy Krisztina kiemelte: unikális, hogy 3 hónapig fagyasztva tárolnak minden szérumot, a fertőzés-szerológiai mintákat viszont egy évig megőrzik. A kémiai laborok többsége egy hét múlva megsemmisíti az eredeti mintákat és visszamérést nem tudnak csinálni, pedig sokszor szükség lehet rá a diagnózis pontosításához.

 

Vérünkben a diagnózis - a laborvizsgálatok fontossága

Az egészségügyben kulcsfontosságú a laboratóriumi diagnosztika. Egy pontos diagnózis felállításában, az állapotfelmérésben, de a prevencióban is fontosak lehetnek a különféle laboratóriumi vizsgálatok, melyek közé a vér, a vizelet- és székletvizsgálatok mellett minden egyéb emberi váladékból végzett vizsgálat is beletartozik. A TritonLabs több száz paramétert tud vizsgálni, legyen szó allergiáról, hormonrendszerről, vérképzőrendszerről, biokémiai folyamatokról, immunológiai és mikrobiológiai vizsgálatokról vagy tumormarkerekről, vitaminszintekről, véralvadásról, vércsoportvizsgálatokról. Az egész szervezet működését lefedő laboratóriumi vizsgálatokat orvosi beutaló nélkül is kérhetik a páciensek, az eredményeket az adott területen jártas szakértők értékelik, segítenek a diagnózis felállításában és a terápiás irányok kiválasztásában.

 

 

A TritonLife Csoport

A TritonLife Csoport hazánk legnagyobb, a teljes betegutat lefedő, országosan terjeszkedő járó-, és fekvőbeteg ellátással, valamint képalkotó- és laboratóriumi diagnosztikával foglalkozó magánegészségügyi szolgáltatója. 2022 végére 17,5 milliárd forint nettó árbevétel mellett, összességében már évi 9.600 műtétet végeztek különböző szakterületeken, és 392.000 orvos-beteg találkozás történt intézményeikben. A fejlődés dinamikáját jól mutatja, hogy amíg a tavalyi évben 8, az idei év első félévében már 10 városban - Budapest, Budaörs, Debrecen, Eger, Kaposvár Szeged, Veszprém, Hódmezővásárhely, Miskolc, Sopron - volt jelen komplex szolgáltatásaival. A korábbi 15 helyett 2023 második félévében összesen 21 ellátóhely - ebből 8 magánkórház, 10 járóbeteg klinika, 3 diagnosztikai központ - és 1 országosan elérhető laborhálózat szolgálja a TritonLife csoport ügyfeleit. A TritonLife Csoport által foglalkoztatott orvosok és szakdolgozók száma 2022-ben 40 százalékkal, 1.157 főre emelkedett, melyből 402 fő alkalmazott és 755 fő szerződéses szakember. A csoport hozza 2023-ra meghatározott terveit, és nagyon komoly már eddig lezajlott idei fejlődési lépéseiről külön tájékoztatókon számol majd be.